Ana SayfaEkonomiSüs Bitkisi İhracatı 81 Milyon Doları Aştı!

Süs Bitkisi İhracatı 81 Milyon Doları Aştı!

Yayın tarihi:

Kategori:

Google Haberlere Abone Ol:

Süs bitkisi üretimi son yılların en yüksek seviyesine ulaştı. Sektörün ihracat rakamları ise 81 milyon doları aştı.

Kayıt altına alınan veriler süs bitkisi için 49 bin dekarlık alanın ayrıldığını gösterdi. 2016’da üretilen miktar ise 1,5 milyonu geçti. Türkiye bir önceki yıl süs bitkisi ihracatından 81 milyon dolarlık kazanç elde ederken, 87 milyon dolarlık ithalat yaptı.

Süs Bitkileri Üreticileri Alt Birliği tarafından tutulan kayıtlara göre Türkiye’nin süs bitkisi ihracatında ilk sırayı Hollanda aldı. Hollanda’ya yapılan ihracat 16 milyon 600 bin dolar oldu. Hollanda’yı, Almanya ve İtalya’ya yapılan ihracat takip etti.

Türkiye’nin ithal ettiği süs bitkisi miktarı ise 87 milyon dolar olarak kaydedildi. Türkiye, en fazla ithalatı Hollanda’dan yaptı.

Süs Bitkileri Üreticileri Alt Birliği Başkanı tarafından yapılan açıklamada, Süs bitkisi üreticilerinin sorunları ve beklentileri aktarıldı. Birlik Başkanı Ahmet Dündar, üye sayılarının 568 olduğunu ifade etti. Bakanlıkça yetkilendirilen üreticinin ise 900’ü bulduğunu kaydetti.

Sektörün oldukça geniş olduğunun altını çizen Başkan Ahmet Dündar, “Kooperatifler dahil sektörde 4 bin kadar kişi faaliyet halinde. Süs bitkilerinde çeşitlendirme çalışmaları aralıksız devam ediyor. Ekonomik değeri yüksek bitkilerin üretilmesi için çalışmalar yapılsa da, bu çalışmalar yetersiz kalıyor. Ekonomik değeri yüksek olan bitkileri ekonomiye kazandırmamız gerekiyor. Özel sektörle araştırma yapan firmalar arasında meydana gelen iletişimden kaynaklı eksiklik, birçok süs bitkisi türünün piyasaya girmesine engel oluyor. Bu kapsamda gerekli olan alt yapı tamamlanmalı ve bu bitkiler piyasaya sürülmeli” dedi.

Süs Bitkileri Üreticileri Alt Birliği Başkanı sektörün yaşadığı diğer sorunları da dile getirdi. Birlik Başkanı Ahmet Dündar, üreticinin uygun arazi bulamadığını ve bu nedenle üretimin düşük seviyede kaldığını bildirdi. Üreticinin uzun süreli kullanıma açık ve kaliteli arazi ihtiyacının arttığını belirten Dündar, bu konuda kamu arazilerinin kiralamaya açılabileceğini ifade etti.  

Bunların yanında sektörün KDV indirimi beklentisi içerisinde olduğunu da söyleyen Başkan, KDV’nin yüzde 8 seviyesine çekilmesini talep etti.

Merak ettiklerini sormak için:

Yorum alanını doldurun.
Lütfen adınızı buraya yazın

Aramıza Katılın

0BeğenenlerBeğen
0TakipçilerTakip Et
68TakipçilerTakip Et
2,210TakipçilerTakip Et
0AboneAbone Ol

Ticari Kredi Hesaplaması Nasıl Yapılır?

Ticari kredi, işletmelerin genişleme, ekipman yatırımı, stok finansmanı gibi çeşitli ihtiyaçlarını karşılamak için kullandığı...

Hayat Sigortası Kapsamı Nedir? Avantajları Nelerdir?

Hayat sigortası, sigortalı kişinin kendisini, yakınlarını çeşitli olumsuz durumlara karşı maddi olarak güvence altına...

TTNET Faturası Nasıl Ödenir ve Borç Öğrenme (ADIM ADIM)

İnternet erişimini sağlayan TTNET aboneleri için fatura ödeme ve sorgulama işlemleri artık çok daha...

Kripto Grafiklerini Anlama: Her Kripto Para Canlı Borsa Grafiklerini Aynı Gösterir mi?

Kripto para grafik analizi, kripto dünyasındaki tüccarlar ve yatırımcılar için temel bir beceridir. Bu...

Albaraka Türk Çağrı Merkezi Müşteri Temsilcisi Arıyor!

Albaraka Türk Katılım Bankası, banka personel alımları kapsamında yayınladığı iş ilanı ile İstanbul Ümraniye...

İmza Sirküsü ve İmza Beyannamesi: Fiyatları, Farkı, Örneği

İmza beyannamesi ile sirküsü çok fazla karıştırılan iki kavram. Günümüzde bu iki kavram birbirinin yerine kullanılmaktadır.