Ana SayfaBankacılıkEşlerin Kredi Notu Birbirini Etkiler Mi?

Eşlerin Kredi Notu Birbirini Etkiler Mi?

Evli vatandaşlar, her ne kadar ödemelerini düzenli yapıyor olsalar da bazen kredi başvurusu aşamasında eşlerinin sahip olduğu düşük kredi notlarından çekinirler. Peki eşlerin düşük kredi puanları birbirlerini nasıl etkiler? İşte cevabı!

Yayın tarihi:

Kategori:

Google Haberlere Abone Ol:

Evli vatandaşlar, her ne kadar ödemelerini düzenli yapıyor olsalar da bazen kredi başvurusu aşamasında eşlerinin sahip olduğu düşük kredi notlarından çekinirler. Peki eşlerin kredi notu birbirlerini nasıl etkiler? İşte cevabı!

Düşük tutarlarda (3.000 TL, 10.000 TL vb.) kredi başvurusu gerçekleştiren vatandaşlar, her ne kadar bu detaya çok dikkat etmiyor olsalar da, özellikle yeni model otomobil alımı ya da ev alımında kredi kullanacak vatandaşlar, eşlerinin sahip oldukları düşük KKB skorunu da göz önünde bulunduruyorlar. Bunun nedeniyse eşlerin kredi notunun birbirini etkilemesidir.

KKB Skorunun Önemi Çekilecek Kredi Türüne Göre Değişir!

İlk etapta vatandaşların farkında olmaları gereken şey, kredi notunun çekilecek olan kredi türüne göre etkisinin değiştiğidir. Yukarıda da bahsettiğimiz gibi düşük tutarlı ihtiyaç kredileri, düşük tutarlı taşıt kredileri için gerçekleştirilecek kredi başvurusunda genellikle bireysel kredi notunuz yeterli olsa da, konut kredisi gibi yüksek meblağlara tekabül eden kredi başvurularında bankalar hane halkının genel kredi skoruna da göz atmaktadırlar.

Bankalar, vatandaşlara kredi sunarken eşlerin kredi notunu, hane halkının ortak gelir düzeyini göz önüne alarak, aylık taksit tutarlarının haneye giren gelir durumunun yarısını geçmemesine özen gösterirler. Bu durum, vatandaşların kredi borcunu rahat bir şekilde ödeyebilmesi için oldukça önemlidir. Bu yüzden, özellikle yüksek tutarlara tekabül eden miktarlarda kredi kullanmak isteyen vatandaşların eşlerinin sahip olduğu gelir durumu ve sahip oldukları kredi notu da bankalar tarafından önemle inceleniyor.

Eşinizin Kredi Skoru Düşük Olduğunda Kredi Çıkar Mı?

Eğer eşinizin yasal takibe düşmüş bir kredi ya da kredi kartı borcu varsa, kredi notu oldukça düşük seviyelerdeyse eşlerin kredi notu birbirini etkileyeceğinden yüksek tutarlarda kredi çekmeniz oldukça zordur. Bu durumda tavsiyemiz, düşük miktarlarda kredi çekerek eşinizin sahip olduğu borçları temizleyerek hane halkının KKB skorunu yükseltmek olacaktır.

Eşlerin Kredi Notu Birbirini Etkiler mi?

Bankalardan kredi kullanma konusunda en önemli faktörlerden biri kredi notudur. Özellikle de konut ya da taşıt kredisi gibi yüksek meblağlarda krediye ihtiyaç duyulması halinde eşlerin kredi notu merak konusu haline gelir.

Kredi kullanmak isteyen bir kişinin eşi ya da hane halkından herhangi birinin kredi notunun kendisini etkileyip etkilemeyeceği genellikle kullanacağı kredinin türüne bağlı olarak değişiklik gösterir. Yüksek meblağlarla kredi kullanmak isteyen kişi için bankalar eşinin de kredi notunu araştırabilmektedir. Dolayısıyla eşlerin kredi notunun birbirini etkilediğinden bahsedebilmek mümkündür.

Eşi İcralık Olan Biri Kredi Kullanabilir mi?

İcra durumu, genellikle konut ve taşıt kredilerinde detaylı olarak incelenen bir durumdur. Diğer yandan kişinin ihtiyaç kredisi başvurusunda eşi icralık olsa dahi kredi puanı yüksek olduğunda kredi kullanabilir.

Eşi Yasal Takipte Olan Biri Kredi Çekebilir mi?

Bankalar eşlerin kredi notunu genellikle ortak gelir ve gelir dengesi açısından değerlendirmeye alır. Kredi ödemelerinin de bir gider kalemi olması sebebiyle bankalar mümkün mertebe eşin de geliriyle kredi puanını incelemek ister. Dolayısıyla eşi yasal takipte olan bir kişinin bankadan kredi kullanma durumu son derece güçtür.

Kredi Notu Düşük Olan Eş Kredi Kullanmaya Engel mi?

Kredi notu düşük olan bir kişiyle aktif yasal takip sürecinde olan bir kişinin bankalardaki değerlendirmelerinde büyük farklılıklar bulunur. Aktif yasal takip sürecine tabi olan birinin finans kurumları açısından en riskli grupta sınıflandırılarak kredi başvurusu değerlendirmeye alınmaz. Diğer yandan kredi notu düşük olan bir kimsenin geliri göz önünde bulundurularak çeşitli değerlendirme ölçütlerine dahil edilebilir. Değerlendirme ölçütlerine dahil edilmesi ve asıl kredi borçlusunun kendisi olmaması sebebiyle kredi başvurusunun onaylanma ihtimali de yüksek olabilir. Fakat bu durumda eşin kredi notunun yüksek olması faktörünün önemli olduğunu da unutmamak gerekir.

Boşanmanın Kredi Notu Üzerinde Etkisi Var mı?

Boşanmanın kredi notuna etkisi, eşlerin kendi kredi durumuyla ilişkisizdir. Eşler birlikte ortak bir krediye imza atmadığı ya da birbirine kefil olmadığı sürece boşanmanın kredi notu üzerinde bir etkisi bulunmaz.

Kredi Notunu Artırmanın Yolları Nelerdir?

Bankalardan kredi kullanabilmek için kredi notunun yüksek olması önemlidir. Bu nedenle günümüzde birçok insan kredi notunu artırmanın yollarını aramaktadır. Bu yollardan bazılarını şu şekilde örneklendirebiliriz:

Yasal Takip Kapatılmalı

Kredi notunu yükseltmek için eşin ya da kendinin aktif yasal takibi mevcut ise ilk olarak borcun ödenerek bu takibin kapatılması gerekir. Yasal takipten çıkılmadığı sürece kişi bankalar nezdinde en riskli sınıfta olduğundan kredi notu düzelmeyecek ve hiçbir bankadan kredi kullanamayacaktır.

Bankalarla Düzenli Çalışmaya Başlanmalı

Yasal takibin kapatılmasının ardından kredi notunu yükseltmek için bankalarla düzenli çalışmaya başlanması önemlidir. Bankalarla aktif ve düzenli bir çalışma gerçekleştirilmediği sürece kredi puanının düzelmesi mümkün değildir. Bu nedenle bankaya otomatik ödeme talimatı verilmesi, eş adına düşük limitli de olsa kredi kartı kullanılması ve düzenli ödeme yapılması gerekir.

Kredi Puanı Yükselene Kadar Kredi Başvurusunda Bulunulmamalı

Banka ve finans kurumlarına gerçekleştirilen her red cevaplı başvuru, kredi notunu biraz daha düşürmektedir. Dolayısıyla kredi notu belli bir seviyeye ulaşana kadar bankalara ve finans kuruluşlarına kredi başvurusunda bulunulmaması gerekir.

Orhan Babaeski
Orhan Babaeskihttps://www.bankaciyim.net
Bankacılık sektörünü yakından takip eden Orhan Babaeski, bankacılık kariyeri alanında yaptığı araştırmaları içerikselleştirmeyi sever. Güncellemeler ve banka haberlerini yakından takip eden Orhan, kendi yorumlarıyla birlikte gelişmelerden haberdar olunması için içerikler hazırlar.

Merak ettiklerini sormak için:

Yorum alanını doldurun.
Lütfen adınızı buraya yazın

Aramıza Katılın

0BeğenenlerBeğen
0TakipçilerTakip Et
68TakipçilerTakip Et
2,210TakipçilerTakip Et
0AboneAbone Ol

Hayat Sigortası Kapsamı Nedir? Avantajları Nelerdir?

Hayat sigortası, sigortalı kişinin kendisini, yakınlarını çeşitli olumsuz durumlara karşı maddi olarak güvence altına...

TTNET Faturası Nasıl Ödenir ve Borç Öğrenme (ADIM ADIM)

İnternet erişimini sağlayan TTNET aboneleri için fatura ödeme ve sorgulama işlemleri artık çok daha...

Kripto Grafiklerini Anlama: Her Kripto Para Canlı Borsa Grafiklerini Aynı Gösterir mi?

Kripto para grafik analizi, kripto dünyasındaki tüccarlar ve yatırımcılar için temel bir beceridir. Bu...

Albaraka Türk Çağrı Merkezi Müşteri Temsilcisi Arıyor!

Albaraka Türk Katılım Bankası, banka personel alımları kapsamında yayınladığı iş ilanı ile İstanbul Ümraniye...

İmza Sirküsü ve İmza Beyannamesi: Fiyatları, Farkı, Örneği

İmza beyannamesi ile sirküsü çok fazla karıştırılan iki kavram. Günümüzde bu iki kavram birbirinin yerine kullanılmaktadır.

Kariyer Yolculuğu: Denizbank Kariyer ve Kariyer Planlaması!

Denizbank Kariyer basamaklarına adım atmanın bir diğer yolu ise staj programlarına katılmaktadır. Staj sonrasında adayların mezun olmaları halinde banka tarafından iş fırsatları doğar.