Ana SayfaEkonomiKiracılar Dikkat! Emlak Komisyonunda Frene Basıldı!

Kiracılar Dikkat! Emlak Komisyonunda Frene Basıldı!

Yayın tarihi:

Kategori:

Google Haberlere Abone Ol:

Bu içerikte neler var?

Gümrük ve Ticaret Bakanlığı, emlakçıların yeni sınırlarını çizecek yönetmeliğin son şeklini verdi. Emlakçılar artık istedikleri oranda komisyon alamayacak. Taslak sektörün sınırlarını çizecek.

Emlak Komisyonu Artık…

Kiracı vatandaşları yakından ilgilendiren düzenleme çok yakında hayata geçecek. Gümrük ve Ticaret Bakanlığı emlakçılık sektörünün kriterlerini çizecek olan yönetmelikte son aşamaya geldi. Vatandaşlar bir süredir ilgili yönetmeliğin son halini almasını beklemekteydi. Ve beklenen yönetmelikte sona gelindi. Yönetmelik taslağına göre emlak komisyonu artık yasal sınırın üzerine çıkamayacak.

Komisyon Yüzde 4’ün Üzerine Çıkmayacak

Gümrük ve Ticaret Bakanlığı tarafından yapılan çalışmayla emlak ticaretinin sınırları yeniden çizildi. Yönetmelik taslağına göre alım ve satım işlerinde hizmet bedeli oranı, satış bedeli baz alındığında (KDV hariç) yüzde 4’lük sınırın üzerinde olmayacak. Yani emlakçılık yapalar vatandaştan en çok yüzde 4 komisyon talep edebilecek. Konut veya işyeri kiralama işlemlerindeyse kira tutarının (KDV hariç) bir aylık tutarının üzerinde ödeme talep edilemeyecek.

Herkes Emlakçı Olamayacak

Öte yandan yönetmelik emlakçıların belirli donanıma sahip olmasını da öngörüyor. Buna göre emlakçılar faaliyetlerine yetki belgesi dahilinde devam edecek. Bu kapsamda emlak ticareti yapanlar ilgili odaya kayıt olacak. Emlakçılık yapacak kişinin 18 yaşını doldurmuş olması diğer bir şart olarak uygulanacak. İflas eden, dolandırıcılık, hırsızlık ve kaçakçılık gibi suçlar nedeniyle hüküm giyenler emlak ticareti yapamayacak. İflas edenler, itibarını yeniden kazanmışsa sektördeki faaliyetlerini sürdürebilecek.

Yetki belgesini edinmek zorunda olan emlakçılara getirilen diğer bir belge zorunluluğu ise mesleki yeterlilik belgesi olarak gözlemlendi. Mesleki yeterlilik belgesi zorunluluğu, MEB tarafından yetki verilen meslek odalarından eğitim alan ve sertifika almaya hak kazananlar için söz konusu olmayacak. Yönetmelik gereğinde emlakçılar her işlemde yazılı bir sözleşme de hazırlayacak.

Aramıza Katılın

0BeğenenlerBeğen
0TakipçilerTakip Et
68TakipçilerTakip Et
2,210TakipçilerTakip Et
0AboneAbone Ol

Ticari Kredi Hesaplaması Nasıl Yapılır?

Ticari kredi, işletmelerin genişleme, ekipman yatırımı, stok finansmanı gibi çeşitli ihtiyaçlarını karşılamak için kullandığı...

Hayat Sigortası Kapsamı Nedir? Avantajları Nelerdir?

Hayat sigortası, sigortalı kişinin kendisini, yakınlarını çeşitli olumsuz durumlara karşı maddi olarak güvence altına...

TTNET Faturası Nasıl Ödenir ve Borç Öğrenme (ADIM ADIM)

İnternet erişimini sağlayan TTNET aboneleri için fatura ödeme ve sorgulama işlemleri artık çok daha...

Kripto Grafiklerini Anlama: Her Kripto Para Canlı Borsa Grafiklerini Aynı Gösterir mi?

Kripto para grafik analizi, kripto dünyasındaki tüccarlar ve yatırımcılar için temel bir beceridir. Bu...

Albaraka Türk Çağrı Merkezi Müşteri Temsilcisi Arıyor!

Albaraka Türk Katılım Bankası, banka personel alımları kapsamında yayınladığı iş ilanı ile İstanbul Ümraniye...

İmza Sirküsü ve İmza Beyannamesi: Fiyatları, Farkı, Örneği

İmza beyannamesi ile sirküsü çok fazla karıştırılan iki kavram. Günümüzde bu iki kavram birbirinin yerine kullanılmaktadır.