Ana SayfaEkonomiVatandaş Gülecek, Emlakçılar Üzülecek!

Vatandaş Gülecek, Emlakçılar Üzülecek!

Yayın tarihi:

Kategori:

Google Haberlere Abone Ol:

Bu içerikte neler var?

Gümrük ve Ticaret Bakanlığı tarafından hazırlanan düzenleme ile birlikte emlak sektörü için önemli çalışmalar devreye sokulacak. Alınan komisyon oranlarının düşürülmesi konusunda gerçekleştirilen çalışmalardan emlakçılar şikâyetçi!

Gümrük ve Ticaret Bakanlığı tarafından hazırlanan tasarı ile birlikte emlak komisyonlarında önemli bir düşüş yaşanacak. Alım ve satım işlemleri esnasında alınan komisyonu, satış bedelinin yüzde 3’üne düşüren Bakanlık, kiralama işlemlerinde de 1 aylık kiradan daha fazla ücret talep edilememesini sağlayacak.

“Taşınmaz Ticareti Yönetmelik Taslağı” hakkında açıklamalarda bulunan Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci, belirlenen taslağa son şekillerin sektör temsilcileri tarafından sunulacak görüşlere göre verileceğini, alım ve satım işlemlerinde emlakçıların aldıkları komisyonların yüzde 3’ü, kiralama işlemlerinde ise 1 aylık kira bedelini geçmeyeceğini ifade etti.

Mevcut sistemde hem alıcıdan, hem de satıcıdan satış bedelinin yüzde 3’ü kadar komisyon alan emlakçılar, kiralama aşamasında ise yıllık kira bedelinin yüzde 12’sini talep ediyorlar. Taslağın yasalaşması halinde emlakçılar önemli derecede bir gelir kaybı yaşarken, durum vatandaşın faydasına olacak. Hem alırken, hem satarken, hem de kiralarken cebinden daha az para çıkacağı için sevinen vatandaşa karşı, emlakçılar kepenk indirmek zorunda kalma ile karşı karşıya.

Kazanç Yarı Yarıya Düşecek!

Şube usulü ile hizmet verilen emlak firmalarında çalışan bir personel tarafından yapılan açıklamada ortalama 500 bin Türk Lirası değer ile satılan bir gayrimenkulden 16 bin 700 TL tutarında bir komisyonun her iki taraftan da alındığını, alan kişi için aracı olan emlakçı ile satan kişi için aracı olan emlakçının farklı olması durumunda komisyonun bu rakamda sabit kaldığı, bu rakamın yüzde 20’lik kısmının kurumlar vergisi olarak devlete ödendiği, gelen gelirin yüzde 9’luk kısmını isim hakkının kullanıldığı markaya ödendiği, geriye kalan yüzde 71’lik kısmın da ikiye bölünerek ofis ve emlak danışmanı arasında paylaşıldığını belirtirken, mevcut düzenlemenin yasalaşması halinde bu rakamın yarı yarıya düşeceğini, yılda ortalama 2 ila 3 satış yapan bir kişinin aynı gelir durumuna sahip olabilmesi için satış rakamını ikiye katlaması gerektiğini, sektöre kalifiyeli ve nitelikli personel bulmanın mevcut düzende zaten zor olduğunu, bu düzenlemenin yasalaşması halinde sektör çalışanlarından nitelikli olanların da kaybedilebileceğimi belirtti.

Orhan Babaeski
Orhan Babaeskihttps://www.bankaciyim.net
Bankacılık sektörünü yakından takip eden Orhan Babaeski, bankacılık kariyeri alanında yaptığı araştırmaları içerikselleştirmeyi sever. Güncellemeler ve banka haberlerini yakından takip eden Orhan, kendi yorumlarıyla birlikte gelişmelerden haberdar olunması için içerikler hazırlar.

Merak ettiklerini sormak için:

Yorum alanını doldurun.
Lütfen adınızı buraya yazın

Aramıza Katılın

0BeğenenlerBeğen
0TakipçilerTakip Et
68TakipçilerTakip Et
2,210TakipçilerTakip Et
0AboneAbone Ol

Hayat Sigortası Kapsamı Nedir? Avantajları Nelerdir?

Hayat sigortası, sigortalı kişinin kendisini, yakınlarını çeşitli olumsuz durumlara karşı maddi olarak güvence altına...

TTNET Faturası Nasıl Ödenir ve Borç Öğrenme (ADIM ADIM)

İnternet erişimini sağlayan TTNET aboneleri için fatura ödeme ve sorgulama işlemleri artık çok daha...

Kripto Grafiklerini Anlama: Her Kripto Para Canlı Borsa Grafiklerini Aynı Gösterir mi?

Kripto para grafik analizi, kripto dünyasındaki tüccarlar ve yatırımcılar için temel bir beceridir. Bu...

Albaraka Türk Çağrı Merkezi Müşteri Temsilcisi Arıyor!

Albaraka Türk Katılım Bankası, banka personel alımları kapsamında yayınladığı iş ilanı ile İstanbul Ümraniye...

İmza Sirküsü ve İmza Beyannamesi: Fiyatları, Farkı, Örneği

İmza beyannamesi ile sirküsü çok fazla karıştırılan iki kavram. Günümüzde bu iki kavram birbirinin yerine kullanılmaktadır.

Kariyer Yolculuğu: Denizbank Kariyer ve Kariyer Planlaması!

Denizbank Kariyer basamaklarına adım atmanın bir diğer yolu ise staj programlarına katılmaktadır. Staj sonrasında adayların mezun olmaları halinde banka tarafından iş fırsatları doğar.