Ana SayfaEkonomiMerkez Bankası 14 Aralık'ta Faizi Yükseltecek Mi?

Merkez Bankası 14 Aralık’ta Faizi Yükseltecek Mi?

Yayın tarihi:

Kategori:

Google Haberlere Abone Ol:

Bu içerikte neler var?

Dünyaca ünlü değerleme kuruluşları olan Nomura ve Morgan Stanley, Merkez Bankası tarafından 14 Aralık tarihinde gerçekleşecek olan Para Politikası Kurulu Toplantısı’nda, fonlama maliyetini yükseltme kararının geleceği bekleniyor.

Enflasyon, 2003 yılından bu yana en yüksek seviyesine çıktı. Enflasyonda yaşanan bu yükseliş birçok sektörü direk ve dolaylı olarak etkiledi. Global düzeyde önemli konumda bulunan Nomura ve Morgan Stanley ise Merkez Bankası tarafından 14 Aralık 2017 tarihinde gerçekleştirilecek Para Politikası Kurulu Toplantısı’ndan fonlanma maliyeti için yükseltme kararının çıkacağı tahmin ediliyor.

3 Olası Senaryo

Morgan Stanley cephesinden yapılan açıklamada, Merkez Bankası’nın Aralık ayı toplantısında faiz için 75 baz puanlık bir artırma ön görüldüğü ifade edildi. Önümüzdeki 10 günlük süreçte Türk Lirası’nın büyük bir değer kazancı yaşamaması halinde bu tahminin geçerli olacağını ifade eden şirket, üç farklı senaryo üzerinde çalışıyor. Bu senaryolardan ilki Merkez Bankası’nın herhangi bir değişiklik yapmaması. Talep koşullarındaki bu yumuşamanın önümüzdeki 4 aylık süreçte güçlü bir baz etkisi ile birleştireceğinin ve enflasyonun düşüş sürecine yardımcı olacağını ön gören Merkez Bankası, bu uygulamayı devreye sokabilir.

Merkez Bankası’nın atacağı adımlar arasında ikinci senaryo ise geç likidite penceresi faizini 75 baz puan yukarı çekmek olacak. Bu uygulamada gecelik fonlama ve haftalık repo faizleri yüzde 9,25 ve yüzde 8 seviyelerinde tutulabilecek. Stanley’in üzerinde çalıştığı üçüncü senaryoda ise Merkez Bankası’nın geç likidite penceresi faizini 200 ila 300 baz puan aralığında yükseltmek var. Bu senaryoda TÜFE’nin kısa vadede düşeceği, reel politika faizine yer açılacağı öngörülürken, Merkez Bankası’nın bu adımdan uzak duracağı görüşüne yer veriliyor.

Nomura cephesinden yapılan açıklamada ise ağırlıklı ortalama fonlama maliyetinin 100 baz puan civarında bir artış sağlaması, bu rakam ile birlikte Türk Lirası’nın rotasının Merkez Bankası’nın köşeye sıkışmaması halinde herhangi bir ek artırım beklenilmediği ifade edildi.

Orhan Babaeski
Orhan Babaeskihttps://www.bankaciyim.net
Bankacılık sektörünü yakından takip eden Orhan Babaeski, bankacılık kariyeri alanında yaptığı araştırmaları içerikselleştirmeyi sever. Güncellemeler ve banka haberlerini yakından takip eden Orhan, kendi yorumlarıyla birlikte gelişmelerden haberdar olunması için içerikler hazırlar.

Merak ettiklerini sormak için:

Yorum alanını doldurun.
Lütfen adınızı buraya yazın

Aramıza Katılın

0BeğenenlerBeğen
0TakipçilerTakip Et
68TakipçilerTakip Et
2,210TakipçilerTakip Et
0AboneAbone Ol

Ticari Kredi Hesaplaması Nasıl Yapılır?

Ticari kredi, işletmelerin genişleme, ekipman yatırımı, stok finansmanı gibi çeşitli ihtiyaçlarını karşılamak için kullandığı...

Hayat Sigortası Kapsamı Nedir? Avantajları Nelerdir?

Hayat sigortası, sigortalı kişinin kendisini, yakınlarını çeşitli olumsuz durumlara karşı maddi olarak güvence altına...

TTNET Faturası Nasıl Ödenir ve Borç Öğrenme (ADIM ADIM)

İnternet erişimini sağlayan TTNET aboneleri için fatura ödeme ve sorgulama işlemleri artık çok daha...

Kripto Grafiklerini Anlama: Her Kripto Para Canlı Borsa Grafiklerini Aynı Gösterir mi?

Kripto para grafik analizi, kripto dünyasındaki tüccarlar ve yatırımcılar için temel bir beceridir. Bu...

Albaraka Türk Çağrı Merkezi Müşteri Temsilcisi Arıyor!

Albaraka Türk Katılım Bankası, banka personel alımları kapsamında yayınladığı iş ilanı ile İstanbul Ümraniye...

İmza Sirküsü ve İmza Beyannamesi: Fiyatları, Farkı, Örneği

İmza beyannamesi ile sirküsü çok fazla karıştırılan iki kavram. Günümüzde bu iki kavram birbirinin yerine kullanılmaktadır.