Ana SayfaGündemBankaların Kârı Son 14 Aylık Dönemin En Hızlı Düşüşü Yaşadı!

Bankaların Kârı Son 14 Aylık Dönemin En Hızlı Düşüşü Yaşadı!

Yayın tarihi:

Kategori:

Google Haberlere Abone Ol:

Bu içerikte neler var?

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) tarafından bankaların şubat ayına ait verileri açıklandı.

Açıklanan verire göre, bankalar 2018 şubat döneminde 3 milyar 847 milyon lira değerinde net kar elde etti. Bankaların şubat karı ocak dönemi ile kıyaslandığı zaman yüzde 15,2 oranında düşüş gösterdi. Bu düşüş aynı zamanda son 14 aylık döneminde en hızlı düşüşü olarak açıklandı.

Bankacılık sektörü 2018 yılının ilk 2 aylık döneminde 8 milyar 384 milyon lira tutarında net kar sağlamış olsalar da 2017 yılının aynı dönemi ile kıyaslandığı zaman yüzde 0,8 oranında daralma gözlemlendi. Geçen yılın aynı döneminde elde edilen kar tutarı 8 milyar 454 milyon liraydı.

Bankaların Faiz Geliri Arttı

Bankaların ocak ile şubat dönemlerinde elde ettikleri faiz geliri, geçen yılın aynı dönemleri ile karşılaştırıldığı zaman yüzde 32,4 oranında yükseldiği gözlemlendi. Geçen senenin şubat dönemi sonu itibari ile 35,6 milyar lira değerinde olan bankaların faiz geliri, 2018 yılının ocak ile şubat dönemlerinde 47,2 milyar lira değerine çıktı.

Yılın ilk 2 aylık döneminde bankalar kredilerden toplamda 37,4 milyar lira tutarında faiz geliri elde etti. Söz konusu tutarın 8,4 milyar liralık kısmı tüketici kredilerinden, 1,6 milyar liralık kısmı kredi kartlarından, 5,5 milyar liralık kısmı taksitli ticari kredilerden, 21,9 milyarlık kısmı ise diğer kredilerden temin edilen faizlerden oluştu. Sektörün bu yılın ilk ayındaki toplam faiz gideri ise geçen yıla kıyasla yüzde 48,9 oranında yükseldi. Bu artışla da 27,1 milyar lira seviyesine çıktı. Toplam faiz giderinin yüzde 66,3’lük kısmı mevduata, yüzde 9,8’lik kısmı ise bankalara verilen kredilerden oluştu. Bankaların net faiz geliri ise yine aynı dönemlerin kıyaslamasında yüzde 15,1 oranında artış göstererek 20 milyar lira seviyesine yükseldi.

Orhan Babaeski
Orhan Babaeskihttps://www.bankaciyim.net
Bankacılık sektörünü yakından takip eden Orhan Babaeski, bankacılık kariyeri alanında yaptığı araştırmaları içerikselleştirmeyi sever. Güncellemeler ve banka haberlerini yakından takip eden Orhan, kendi yorumlarıyla birlikte gelişmelerden haberdar olunması için içerikler hazırlar.

Merak ettiklerini sormak için:

Yorum alanını doldurun.
Lütfen adınızı buraya yazın

Aramıza Katılın

0BeğenenlerBeğen
0TakipçilerTakip Et
68TakipçilerTakip Et
2,210TakipçilerTakip Et
0AboneAbone Ol

Ticari Kredi Hesaplaması Nasıl Yapılır?

Ticari kredi, işletmelerin genişleme, ekipman yatırımı, stok finansmanı gibi çeşitli ihtiyaçlarını karşılamak için kullandığı...

Hayat Sigortası Kapsamı Nedir? Avantajları Nelerdir?

Hayat sigortası, sigortalı kişinin kendisini, yakınlarını çeşitli olumsuz durumlara karşı maddi olarak güvence altına...

TTNET Faturası Nasıl Ödenir ve Borç Öğrenme (ADIM ADIM)

İnternet erişimini sağlayan TTNET aboneleri için fatura ödeme ve sorgulama işlemleri artık çok daha...

Kripto Grafiklerini Anlama: Her Kripto Para Canlı Borsa Grafiklerini Aynı Gösterir mi?

Kripto para grafik analizi, kripto dünyasındaki tüccarlar ve yatırımcılar için temel bir beceridir. Bu...

Albaraka Türk Çağrı Merkezi Müşteri Temsilcisi Arıyor!

Albaraka Türk Katılım Bankası, banka personel alımları kapsamında yayınladığı iş ilanı ile İstanbul Ümraniye...

İmza Sirküsü ve İmza Beyannamesi: Fiyatları, Farkı, Örneği

İmza beyannamesi ile sirküsü çok fazla karıştırılan iki kavram. Günümüzde bu iki kavram birbirinin yerine kullanılmaktadır.