Ana SayfaSağlıkFibromiyaljiden Kurtulmak Elinizde

Fibromiyaljiden Kurtulmak Elinizde

Yayın tarihi:

Kategori:

Google Haberlere Abone Ol:

Fibromiyalji sendromu gerçek bir hastalık. Fibromiyalji sendromu (FMS) yaygın kas ağrıları ve vücudun birçok bölgesinde aşırı hassasiyetle seyreden kronik bir ağrı sendromu. Oluşturduğu şiddetli ağrı ve yorgunluk nedeni ile hayatı büyük ölçüde olumsuz olarak etkilerken, uyku bozukluğu, baş ağrısı, anksiyete ve depresyon gibi ruhsal bozuklukları da beraberinde getiriyor. Türkiye Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon Derneği (FTR) Başkanı Prof. Dr. Ayşegül Ketenci ve Yönetim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Deniz Evcik 12 Mayıs Fibromiyalji Günü nedeniyle FTR Derneğinin düzenlediği basın toplantısında dünyada yaygın görülen ve yaşam kalitesini oldukça olumsuz etkileyen, çoğu zaman başka hastalıklarla karıştırılan Fibromiyalji hastalığı hakkında toplumda farkındalık oluşturmak adına, bu hastaların çaresiz olmadığını, devamlı ağrı ile yaşamak zorunda olmadıklarını, aktif bir hayat sürdürebileceklerinden bahsetti.
 

”RİSK GRUBU, KADINLAR VE ÇOCUKLUK ÇAĞINDA TRAVMAYA MARUZ KALANLAR”
Prof. Dr. Deniz Evcik, fibromiyalji hakkında şu bilgiyi verdi: ”Kronik ağrı sendromudur. Kas iskelet sisteminin yayılan ağrı ile giden, geceleri uykusuzluk, dinlenmemek, anksiyete, depresyon gibi psikolojik bulguların eklendiği, ayrıca uyuşma, karıncalanma, bağırsak düzeyinde değişiklik gibi semptomlarının eklendiği kronik bir rahatsızlıktır. Risk grupları daha çok kadın hastalar, çocukluk çağında travmaya maruz kalanlar, genetik faktörlerdir. Bunların yanı sıra stres, mükemmeliyetçi kişiliğin olması, aşırı aktif olma, bir takım enfeksiyonların olması tüm bunlar risk faktörlerini oluşturuyor.”
Fibromiyaljinin tanısının nasıl yapıldığını anlatan Prof.Dr. Evcik, “Çok farklı semptomlar bir araya geldiği için kliniklerde doğru hekimler tarafından hastanın yakınmaları ile koyuluyor. Çok farklı bulguları içeriyor. Bu farklı bulgular için hasta genel olarak farklı doktorlara gidiyor. Fizik tedavi hekimleri buna bütüncül bakarak hem tanıda hem de tedavide yardımcı oluyor” dedi.

Tedavide Türkiye’yi değerlendiren Evcik, şunları söyledi: “Ülkemiz tedavide dünyaya göre iyi durumda. Bu hastalığın tedavisinde geride değiliz. Gayet güzel takip ediyoruz. Olayları biliyoruz. Eğitimimiz bu alanda yeterli ancak farkındalığımız yetersiz. Bu farkındalığı derneğimiz adına yerleştirmek istiyoruz.”
Prof. Dr. Evcik, konuşmasını şu cümleyle sonlandırdı: ”Bu hastalar çok ciddi ağrılar yaşıyor. Psikiyatriye ve değişik birimlere gidiyorlar. Hep bir takım tedaviler alıyor ancak tedavileri uygulamıyorlar. Bu kadar yoğun ağrı yaşayan, yaşam kalitesi düşen bu hastalara destek olunması gerektiğini ve bu hastalığın tanısıyla tedavisi olduğunun bilinmesini istiyoruz. Bunun çaresiz bir hastalık olmadığını onlara anlatılmasını uygun görüyoruz.”

”EN BÜYÜK SORUN HASTALARIN AĞIRI KESİCİ VE KAS GEVŞETİCİ İLAÇLAR KULLANMASI”
Hastalığın tedavisi konusunda bilgi veren Prof. Dr. Ayşegül Ketenci, ”Fibromiyalji hastalığı yaygın olarak görülen ve genelde depresyon, sinirsel gibi çok tedavi edilmeyen hastalıktır. Hastaların tedavisinde en önemli nokta hastanın fiziksel bir sorunu olduğuna dair eğitim, hasta ve hasta yakınlarının eğitimidir. İkinci olarak düzenli egzersiz yapmak. Bu egzersizi abartmadan haftada 3 gün ile sınırlamak gerekir ve aynı zamanda bir takım ilaçlar kullanmak. En büyük sorun bu hastaların genelde kas gevşetici, ağrı kesici gibi ilaçlarla oyalanmaları. Bu hastalığın tedavisinde bu grup ilaçların yeri yok. Onun yerine onaylanmış olan etkinliğini bildiğimiz epilepsi ilacı dediğimiz nöbet önleyici ilaçlar ve bir grup antidepresan ilaç bu hastalığın tedavisinde başarıyla kullanılıyor” diye konuştu.

”BESLENME ŞEKLİ ÖNEMLİ”
Bu hastalıkta beslenme şekli son derece önemli olduğuna vurgu yapan Prof. Dr. Ketenci, ”Bu hastalığa özel bu besinleri kullanılmasın demek uygun değil. Bazı hastaya bazı besinler ağrı arttırıcı, bazıları azaltıcı olabiliyor. Kahve bazı hastaların ağrısını arttırırken bazılarını azaltıyor. Bu nedenle hastalarımıza önerilerimiz, bir hafta içinde yediklerini içtiklerini yazmaları, aynı zamanda ağrı düzeylerini yazmalarıdır. Belirli besinle ağrılarının arttığını kendileri öğrendikleri zaman o besinleri tedavileri için diyetlerinden çıkartmalıdır” dedi.

”DOKTOR KONTROLÜNDE TEDAVİDE KAPLICA ETKİLİ”
Fibromiyalji tedavisinde kaplıcaların rolüne değinen Prof. Dr. Ketenci, ”Kaplıca tedavisi son derece etkili olduğu görülmüştür. En önemli özelliği doktor kontrolünde gitmek. Bu hastanın beraberinde şeker, tansiyon gibi başka hastalıkları olabilir. Kaplıca tedavisi bunlara zarar verebilir. Doktor kontrolünden sonra bir program ile kaplıcaya gidilmesi ve su içinde egzersizlerin yapılması tedavide önemli basamaktır” şeklinde konuştu.

Hastaların tedavide gidecekleri merkezlerin neresi olması gerektiğini söyleyen Prof. Dr. Ketenci, şöyle konuştu: ”Tedavide seçilen merkezlerin fizik tedavi uzmanlarıdır. Bu konuda son derece deneyimliler. Fizik tedavi uzmanına başvurduklarında fibromiyalji tanısı koyulma ihtimali daha yüksek oluyor. Fibromiyalji olan 100 hastanın 2 tanesine tanı koyulabiliyor.”

Farkındalık oluşturmak için yaptıkları çalışmaları anlatan Prof. Dr. Ketenci, ”Özellikle kitapçıkların hazırlanması, sosyal medyaya yükleyeceğimiz küçük videoların olması, hastalarımızın tedavi ile ilgili değerlendirmesi, web sitemize koyacağımız küçük bilgilendirme videoları farkındalık için yardımcı olacaktır” diye konuştu. 

Orhan Babaeski
Orhan Babaeskihttps://www.bankaciyim.net
Bankacılık sektörünü yakından takip eden Orhan Babaeski, bankacılık kariyeri alanında yaptığı araştırmaları içerikselleştirmeyi sever. Güncellemeler ve banka haberlerini yakından takip eden Orhan, kendi yorumlarıyla birlikte gelişmelerden haberdar olunması için içerikler hazırlar.

Merak ettiklerini sormak için:

Yorum alanını doldurun.
Lütfen adınızı buraya yazın

Aramıza Katılın

0BeğenenlerBeğen
0TakipçilerTakip Et
68TakipçilerTakip Et
2,210TakipçilerTakip Et
0AboneAbone Ol

Hayat Sigortası Kapsamı Nedir? Avantajları Nelerdir?

Hayat sigortası, sigortalı kişinin kendisini, yakınlarını çeşitli olumsuz durumlara karşı maddi olarak güvence altına...

TTNET Faturası Nasıl Ödenir ve Borç Öğrenme (ADIM ADIM)

İnternet erişimini sağlayan TTNET aboneleri için fatura ödeme ve sorgulama işlemleri artık çok daha...

Kripto Grafiklerini Anlama: Her Kripto Para Canlı Borsa Grafiklerini Aynı Gösterir mi?

Kripto para grafik analizi, kripto dünyasındaki tüccarlar ve yatırımcılar için temel bir beceridir. Bu...

Albaraka Türk Çağrı Merkezi Müşteri Temsilcisi Arıyor!

Albaraka Türk Katılım Bankası, banka personel alımları kapsamında yayınladığı iş ilanı ile İstanbul Ümraniye...

İmza Sirküsü ve İmza Beyannamesi: Fiyatları, Farkı, Örneği

İmza beyannamesi ile sirküsü çok fazla karıştırılan iki kavram. Günümüzde bu iki kavram birbirinin yerine kullanılmaktadır.

Kariyer Yolculuğu: Denizbank Kariyer ve Kariyer Planlaması!

Denizbank Kariyer basamaklarına adım atmanın bir diğer yolu ise staj programlarına katılmaktadır. Staj sonrasında adayların mezun olmaları halinde banka tarafından iş fırsatları doğar.