Ana SayfaKariyer8 Soruda CISA Sertifikası

8 Soruda CISA Sertifikası

CISA Sertifikası Nedir? Nasıl Alınır? Nereden Alınır? Ne İşe Yarar? Kimler Almalıdır? Şartları Nelerdir? Sertifika Ücreti Ne Kadar? gibi soruların cevapları için yazının devamını okuyabilirsiniz.

Yayın tarihi:

Kategori:

Google Haberlere Abone Ol:

Günümüzde banka için alınması gereken sertifikalar arasında yer alan CISA sertifikasyonu, çeşitli organizasyonların Bilgi Teknolojileri ve İş sistemleri ile alakalı kontrol, denetim, değerlendirme gibi bölümlerinde faaliyet gösteren uzmanların uzmanlıklarını ortaya koyan Dünya çapında bir standart, bir belge olarak ifade edilmektedir. Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu, Bilgi Teknolojileri bölümünde çalışanları kontrol edebilmek adına CISA sertifikasını zorunlu kılmıştır. Bu nedenle de bankaların istediği sertifikalar arasında ilk sırada yer almaktadır.

1. CISA Sertifikası Nedir?

CISA sertifikası, açılımı Certified Information Systems Auditor olurken, özellikle bankacılık sektöründe çalışan bir bireyin Bilgi Teknolojileri ve İş Sistemleri alanında denetlenebilmesi, kontrol edilebilmesi ve değerlendirilebilmesi gibi konularda Dünya çapında başarılı olduğunu gösteren bir belge olarak ifade edilmektedir. Tam anlamıyla Türkçesi Bilgi Sistemleri Denetçisi olan CISA, ISACA tarafından düzenlenen sınavlar neticesinde alınabilmektedir.

2. CISA Sertifikası Nasıl Alınır?

CISA sertifikası, ancak ISACA İstanbul Chapter tarafından düzenlenen CISA eğitimi ve sınavlarına katılıp başarılı olunarak alınabilmektedir. Bankaların istediği sertifikalar arasında yer alan CISA sertifikası için, ISACA’nın resmi internet sitesini takip etmek ve gerek eğitimler gerekse sınavlar hakkında bilgi edinerek başvuruda bulunmak gereklidir.

CISA sertifikasını almak üzere başvuruda bulunan adaylar, belirli CISA eğitimi alarak sınava hazırlanmakta, sınav içerikleri hakkında bilgi edinmekte ve sınavdan geçerli bir puan alınması gerekmektedir. Fakat bu sertifikaya sahip olabilmek için sınav sonucu da yeterli değildir. Aynı zamanda;

  • Çalışma süresi,
  • Meslek etik kurallarına uyum sağlama,
  • Devamlı mesleki eğitim kurallarına uyum ve bilgi sistemleri denetim standartlarına uygun çalışmalar yürütmek de bu sertifikaya sahip olabilmek için önemlidir.

3. CISA Eğitimi Nereden Alınır?

Banka eğitimleri olarak da ifade edilebilen CISA eğitimi, bu alanda yetkili kuruluş olan ISACA İstanbul Chapter tarafından belirlenen tarihlerde İstanbul’da alınmaktadır. CISA eğitimi alabilmek için ISACA’nın resmi internet sitesi üzerinden Eğitim Takvimini incelemek ve en yakın eğitim tarihlerini takip etmek gereklidir.

Adaylar kendisine uygun bir eğitim tarihini belirlediğinde, gerekli CISA sertifika ücretini yatırarak eğitimlere katılabilmektedir.

4. CISA Sertifikası Ne İşe Yarar?

Bankalar için alınması gereken sertifikalardan biri olan CISA sertifikası, BDDK’nın Bilgi Teknolojileri alanında denetim yapabilmesini sağlamaktadır. Aynı zamanda bu alanda faaliyet gösteren kişinin yetkinlik ve uzmanlığını da ortaya koymaktadır.

5. CISA Sertifikasını Kimler Almalıdır?

CISA sertifikası, Bilgi Sistemleri Denetçisi olarak görev yapacak olan herkesin alması zorunlu olan bir sertifikadır. Dolayısıyla bu unvan ile görev yapacak herkes tarafından alınması gereklidir.

6. CISA Sertifikası Şartları Nelerdir?

CISA Sertifikası alabilmek için sunulan şartlar;

  • Banka eğitimleri sigortacılık eğitimi ve CISA sınavında başarılı olmak,
  • Bilgi Sistemleri Denetçiliği tecrübesine sahip olmak,
  • Meslek etik kurallarına bağlı olmak,
  • Devamlı olarak mesleki eğitim politikasına sahip olmak,
  • Bilgi sistemleri denetim standartlarına uymaktır.

7. CISA Sertifika Ücreti Ne Kadar?

CISA eğitimi, kimi insanlar tarafından aynı zamanda banka ya da sigortacılık eğitimi olarak da ifade edilebilirken, bu sertifikaya sahip olabilmek için adayların ödemesi gereken belli bir ücret bulunmaktadır. Genellikle ISACA üyesi olanlar indirimli fiyatlardan faydalanabilirken, ISACA üyesi olmayanlar ise standart bir ücret ödemektedir.

CISA sertifika ücreti hakkında ortalama bir fiyat belirtmek gerekirse;

  • 24 Haziran’da gerçekleştirilecek olan eğitim ve sınavlar için ISACA üyesi olanların 3 bin 450 TL + KDV,
  • ISACA üyesi olmayanların ise 3 bin 950 TL + KDV ödemesi gereklidir.

8. CISA Sınav Konuları İçeriğinde Neler Bulunuyor?

CISA Sertifikada hazırlık süreci ve eğitim dili Türkçe olarak verilmektedir. Sınav dili ise İngilizcedir. CISA sınav konu içeriklerine bakılacak olursa;

  • Bilgi Sistemleri Denetim Süreci,
  • Bilgi Teknolojileri Yönetimi,
  • Sistem ve Altyapı Yaşam Döngüsü,
  • Bilgi Teknolojileri Hizmet Sunumu ve Destek,
  • İş Varlıklarının Korunması,
  • İş Sürekliliği ve Felaket Kurtarma gibi konulardır.

CISA Sertifika sınavında toplamda 200 soru bulunurken, toplamda 4 saatlik süre zarfı içerisinde cevaplandırılması istenmektedir. Sınavın konu ağırlığı ise daha çok Bilgi Teknolojilerinden meydana geldiği için, adayların bu alanda yeteri kadar bilgi sahibi olması önemlidir. Özellikle de;

  • Altyapısı,
  • Denetim,
  • Veri Tabanı Yönetimi,
  • Ağ Yapıları,
  • Yazılım Geliştirme,
  • Bilgi Güvenliği gibi konuların temel kavramlarını özümsemiş olmak, sınav başarısını doğrudan etkileyebilmektedir.
Orhan Babaeski
Orhan Babaeskihttps://www.bankaciyim.net
Bankacılık sektörünü yakından takip eden Orhan Babaeski, bankacılık kariyeri alanında yaptığı araştırmaları içerikselleştirmeyi sever. Güncellemeler ve banka haberlerini yakından takip eden Orhan, kendi yorumlarıyla birlikte gelişmelerden haberdar olunması için içerikler hazırlar.

1 adet yorum var, sen de görüşlerini yaz!

Merak ettiklerini sormak için:

Yorum alanını doldurun.
Lütfen adınızı buraya yazın

Aramıza Katılın

0BeğenenlerBeğen
0TakipçilerTakip Et
68TakipçilerTakip Et
2,210TakipçilerTakip Et
0AboneAbone Ol

Hayat Sigortası Kapsamı Nedir? Avantajları Nelerdir?

Hayat sigortası, sigortalı kişinin kendisini, yakınlarını çeşitli olumsuz durumlara karşı maddi olarak güvence altına...

TTNET Faturası Nasıl Ödenir ve Borç Öğrenme (ADIM ADIM)

İnternet erişimini sağlayan TTNET aboneleri için fatura ödeme ve sorgulama işlemleri artık çok daha...

Kripto Grafiklerini Anlama: Her Kripto Para Canlı Borsa Grafiklerini Aynı Gösterir mi?

Kripto para grafik analizi, kripto dünyasındaki tüccarlar ve yatırımcılar için temel bir beceridir. Bu...

Albaraka Türk Çağrı Merkezi Müşteri Temsilcisi Arıyor!

Albaraka Türk Katılım Bankası, banka personel alımları kapsamında yayınladığı iş ilanı ile İstanbul Ümraniye...

İmza Sirküsü ve İmza Beyannamesi: Fiyatları, Farkı, Örneği

İmza beyannamesi ile sirküsü çok fazla karıştırılan iki kavram. Günümüzde bu iki kavram birbirinin yerine kullanılmaktadır.

Kariyer Yolculuğu: Denizbank Kariyer ve Kariyer Planlaması!

Denizbank Kariyer basamaklarına adım atmanın bir diğer yolu ise staj programlarına katılmaktadır. Staj sonrasında adayların mezun olmaları halinde banka tarafından iş fırsatları doğar.