Ana SayfaBirikim & YatırımYatırım Fonu Nedir? Nasıl Kazandırır?

Yatırım Fonu Nedir? Nasıl Kazandırır?

Yayın tarihi:

Google Haberlere Abone Ol:

Yalnızca yetkili kuruluşlar tarafından piyasaya sürülebilen ve tasarruf sahiplerinden toplanan paraların değerlendirilmesi yöntemi ile kazanç vadeden varlıklar, yatırım fonu olarak değerlendirilir. Ülkemizde yatırım fonlarının oluşturulması belli bir yasal düzenlemeye bağlanmıştır. Buna göre yatırım fonu kurabilmek, Sermaye Piyasası Kurulu izni gerektirmektedir. Bankalar, sigorta şirketleri, çeşitli aracı kurumlar ve emekli sandıkları yatırım fonu çıkartabilmektedir.

Yatırım Fonları Ne Şekilde Kazandırır?

Fonlar çok çeşitlidir. Doğru yatırım yapabilmek için fonlara kazanç sağlayan gelirleri bilmek gerekir. Çünkü alınan fon değer kazandığında, yatırımınız katlayacak, değer kaybettiğinde ise fon almak için yatırdığınız para eriyecektir.

  • Fon, sahip olduğu menkul kıymetten kar payı almaktadır. Elde ettiği tüm geliri ise fon portföyüne yansıtır.
  • Fonun elinde bulunan menkul kıymetin, değeri arttığında satış yapacaktır. Satıştan elde edilen kar yine fon portföy hesabına aktarılır.
  • Fonun elinde bulunan gayrimenkulün, değeri arttığı halde satış yapılmadığında alınan katılma belgesinin değeri artacaktır.

Yatırım Fonu Seçerken Dikkat Edilmesi Gerekenler?

Fonlar, genellikle mevduat hesabı ile karıştırılır. Oysa Yatırım fonlarında kazanmak kadar kaybetmekte vardır. Bu sebeple, riske girilerek yapılan bir yatırım olduğu unutulmamalıdır. Yatırım fonu almadan önce, risk durumu göz önüne alınmalı, acil lazım olabilecek para ile fon yatırımı yapılmamalıdır. Bir yıl içinde yatırım yapma beklentisi olan fonlara yönelmek gerekir. Daha önceki yıllarda en çok kazandıran fonları araştırmak, fon tercihinde avantaj yaratacaktır.

  • Getirisi yüksek olan fonlar; genellikle hisse senetleridir. Hisse senetlerinin daha fazla kullanıldığı fon ise A tipi fonlardır. Fakat hisse senetlerinin değerlenmesindeki dalgalanmalar, hisse senetlerini riskli hale getirmektedir. Yani A tipi fonlarda risk fazla ama kazanç veya kayıp oranı daha yüksektir. Bu özelliği sebebi ile eline geçecek parayı önceden bilmek isteyen kişiler tarafından tercih edilmez.
  • Az riskli fonlar; B tipi fonlar az risklidir. Doğru yatırım yapıldığında her hilekârda kazandıracaktır. Fakat B tipi fonların kar payı daha düşüktür. C tipi fonlarda ise kazanç miktarı az ama tamamen risksiz fonlar gurubuna girer. Başım ağrımasın alacağım parayı bileyim diyenlerin C tipi fonlara yönelmesi önerilir.
Orhan Babaeski
Orhan Babaeskihttps://www.bankaciyim.net
Bankacılık sektörünü yakından takip eden Orhan Babaeski, bankacılık kariyeri alanında yaptığı araştırmaları içerikselleştirmeyi sever. Güncellemeler ve banka haberlerini yakından takip eden Orhan, kendi yorumlarıyla birlikte gelişmelerden haberdar olunması için içerikler hazırlar.

2 YORUMLAR

  1. bir bankaya fon a 285000tl yatırdım. ilgili anka ,bana hangi fona nekadar yatırdığı vs.konusunda ne belge nede bilgi vermiyor.yatıralı 3 ay oldu.bugün durumu sorduğumda ;getiri olmadığı ğibi,ana paradan 15000 tl.zararda olduğumu öğrendim.banka benim pramdan hem para kazanıp hemde ana paramı tırtıklamış olabilirmi.ne yapmam gerekir.

Merak ettiklerini sormak için:

Yorum alanını doldurun.
Lütfen adınızı buraya yazın

Aramıza Katılın

0BeğenenlerBeğen
0TakipçilerTakip Et
68TakipçilerTakip Et
2,210TakipçilerTakip Et
0AboneAbone Ol

Hayat Sigortası Kapsamı Nedir? Avantajları Nelerdir?

Hayat sigortası, sigortalı kişinin kendisini, yakınlarını çeşitli olumsuz durumlara karşı maddi olarak güvence altına...

TTNET Faturası Nasıl Ödenir ve Borç Öğrenme (ADIM ADIM)

İnternet erişimini sağlayan TTNET aboneleri için fatura ödeme ve sorgulama işlemleri artık çok daha...

Kripto Grafiklerini Anlama: Her Kripto Para Canlı Borsa Grafiklerini Aynı Gösterir mi?

Kripto para grafik analizi, kripto dünyasındaki tüccarlar ve yatırımcılar için temel bir beceridir. Bu...

Albaraka Türk Çağrı Merkezi Müşteri Temsilcisi Arıyor!

Albaraka Türk Katılım Bankası, banka personel alımları kapsamında yayınladığı iş ilanı ile İstanbul Ümraniye...

İmza Sirküsü ve İmza Beyannamesi: Fiyatları, Farkı, Örneği

İmza beyannamesi ile sirküsü çok fazla karıştırılan iki kavram. Günümüzde bu iki kavram birbirinin yerine kullanılmaktadır.

Kariyer Yolculuğu: Denizbank Kariyer ve Kariyer Planlaması!

Denizbank Kariyer basamaklarına adım atmanın bir diğer yolu ise staj programlarına katılmaktadır. Staj sonrasında adayların mezun olmaları halinde banka tarafından iş fırsatları doğar.