Ana SayfaKariyerMeslek Seçiminde Nelere Dikkat Edilmelidir?

Meslek Seçiminde Nelere Dikkat Edilmelidir?

Meslek Seçiminde Nelere Dikkat Edilmelidir? Bu konuda gerçekten bilgi sahibi misiniz? İşte meslek seçimi ile ilgili tüm detaylar Bankaciyim.net'te!

Yayın tarihi:

Kategori:

Google Haberlere Abone Ol:

Meslek seçiminde dikkat edilmesi gereken şeyler çok önemlidir. Son birkaç yılda teknolojik gelişmeler, çalışan insan sayısının artması ve meslek çeşitliliği gibi nedenler ile mesleklerin çalışma şartları değişmiştir. Okul bitirdikten sonra açıkta kalma korkusu, gençleri kendi istedikleri mesleklerden uzaklaştırmakta ve iş imkânı fazla olan mesleklere yönlendirmektedir. Fakat her mesleğin kendine has koşulları bulunur. Kişi sevmediği, zevk almadığı işi yaparken mutsuz olur. Özellikle üniversite eğitimi başlamadan çocuk severek yapacağı ve kendi özelliklerine uygun mesleği belirlemelidir.

Meslek Seçiminde Hangi Hatalar Yapılır?

  • En sık yapılan hata, aile fertlerinin istediği mesleğe yönelmektir.
  • Kariyer getirisine bakarak meslek seçmek yanlıştır.
  • Arkadaş gurubunun yöneldiği mesleği, onlardan ayrılmamak için seçmek yanlıştır.
  • Sınavdan alınan puan yetiyor diye, istenmeyen bir mesleğe yönelmek yanlıştır.
  • Şehre göre okul veya bölüm tercihi yapmak yanlıştır.
  • Toplum tarafından ilgi gören mesleklere yönelmek yanlış olacaktır.

Meslek Seçimi Neye Göre Yapılır?

Meslek seçiminde anlık karar vermek yanlıştır. Özellikle sınav dönemine giren çocukların, çevrenin etkisi altında kalarak karar vermesi, yanlışın başlangıcı olur. Kendi becerilerine ve zevklerine göre tercih edilen meslek, hayat boyu mutlu şekilde çalışmayı, yapılan işten huzur duymayı sağlayacaktır.

Meslekleri yakından tanımak seçim konusunda en bariz fikri verecektir; her meslek az çok bilinir. Fakat detaylı araştırıldığında, artı ve eksi yönleri daha net ortaya çıkar. Meslek seçimi için, ilgi duyulan mesleklerin detaylı olarak araştırılması gerekir.

Kişilik özellikleri dikkate alınmalıdır; her meslek her insanın yapabileceği özellikte değildir. Savunma içgüdüsü oldukça gelişmiş olan gençlerin, hukuk, öğretmenlik, rehberlik ve psikoloji gibi ifade gücüne dayanan mesleklere yönelmesi gerekir. Hızlı problem çözme yeteneği bulunan gençlerin ise tıp ve mühendisliklere yönelmesi önerilir.

Yetenekler dikkate alınmalıdır; özellikle resim, müzik bölümlerinin tamamen yetenek ile seçildiği unutulmamalıdır. Ayrıca meslek seçecek olan kişinin kendi yapabileceklerini, kendi içinde değerlendirmesi önerilir.

Neler yapmaktan hoşlanıldığı göz önüne alınmalıdır; meslek seçimi için zorlanan genç, yapmaktan hoşlandığı etkinlikleri göz önüne almalıdır. Kendisine haz veren etkinliklerin yer aldığı mesleklere yönelmelidir. Bazı mesleklerde çok fazla seyahat gerekirken, bazı mesleklerde ise yıllarca eğitim devam eder.

Orhan Babaeski
Orhan Babaeskihttps://www.bankaciyim.net
Bankacılık sektörünü yakından takip eden Orhan Babaeski, bankacılık kariyeri alanında yaptığı araştırmaları içerikselleştirmeyi sever. Güncellemeler ve banka haberlerini yakından takip eden Orhan, kendi yorumlarıyla birlikte gelişmelerden haberdar olunması için içerikler hazırlar.

Merak ettiklerini sormak için:

Yorum alanını doldurun.
Lütfen adınızı buraya yazın

Aramıza Katılın

0BeğenenlerBeğen
0TakipçilerTakip Et
68TakipçilerTakip Et
2,210TakipçilerTakip Et
0AboneAbone Ol

Hayat Sigortası Kapsamı Nedir? Avantajları Nelerdir?

Hayat sigortası, sigortalı kişinin kendisini, yakınlarını çeşitli olumsuz durumlara karşı maddi olarak güvence altına...

TTNET Faturası Nasıl Ödenir ve Borç Öğrenme (ADIM ADIM)

İnternet erişimini sağlayan TTNET aboneleri için fatura ödeme ve sorgulama işlemleri artık çok daha...

Kripto Grafiklerini Anlama: Her Kripto Para Canlı Borsa Grafiklerini Aynı Gösterir mi?

Kripto para grafik analizi, kripto dünyasındaki tüccarlar ve yatırımcılar için temel bir beceridir. Bu...

Albaraka Türk Çağrı Merkezi Müşteri Temsilcisi Arıyor!

Albaraka Türk Katılım Bankası, banka personel alımları kapsamında yayınladığı iş ilanı ile İstanbul Ümraniye...

İmza Sirküsü ve İmza Beyannamesi: Fiyatları, Farkı, Örneği

İmza beyannamesi ile sirküsü çok fazla karıştırılan iki kavram. Günümüzde bu iki kavram birbirinin yerine kullanılmaktadır.

Kariyer Yolculuğu: Denizbank Kariyer ve Kariyer Planlaması!

Denizbank Kariyer basamaklarına adım atmanın bir diğer yolu ise staj programlarına katılmaktadır. Staj sonrasında adayların mezun olmaları halinde banka tarafından iş fırsatları doğar.