Ana SayfaKariyerYetkinlik Bazlı Mülakat Nedir?

Yetkinlik Bazlı Mülakat Nedir?

Yetkinlik Bazlı Mülakat Nedir? Günümüzde En Çok Rağbet Edilen ve Tercih Edilip Uygulanan Bir Yöntemdir! Detaylar İçin…

Yayın tarihi:

Kategori:

Google Haberlere Abone Ol:

Yetkinlik bazlı mülakat, günümüzde en çok rağbet edilen ve tercih edilip uygulanan bir yöntemdir. Bu mülakat tekniğinde adaya yöneltilen sorularla geçmişte gösterdikleri performansları ve herhangi bir sorunla başa çıkmadaki davranış şekli esas alınıp değerlendirme yoluna gidilir. Bu yöntemle gelen adayın başvurduğu söz konusu işe uygun olup olmayacağı değerlendirilip adayın ne tür yetkinliklere sahip olduğu hakkında bilgi edinilir. Kariyer hayatına atılacağı bu adımda uygulanan bu mülakat şekli gelecekte göstereceği performansın ipuçlarını yansıtmaya yararlı olacaktır.

Yetkinlik bazlı mülakatta seçilen soru şekilleri başvurduğu pozisyona göre farklılık gösterebileceği gibi mülakat, yaşanmış örnekler üzerinden giderek seyrine devam eder. İnsan Kaynakları uzmanı, pozisyonla ilgili istenen özellikleri ışığında adaya geçmiş deneyimleri ile ilgili sorular yöneltir. Verilen cevapların kişisel cevaplar olması beklenip genelleştirmesi istenmiyor Adaydan geçmişte yaşadığı deneyimi ve yaşadığı olay karşısında, sergilediği davranış biçimini, verdiği tepkiyi anlatması istenir.

Adayın somut örneklerle, başından geçen iş tecrübelerinden bahsetmesi istenip, başvurduğu pozisyon için doğru değerlendirilmesi ve uygun seçimin yapılmasını mümkün kılmaktadır. Bu nedenle yetkin bazlı mülakat tekniği, en bilimsel işe alım tekniklerindendir.

İnsan Kaynakları uzmanı, adaylarla yaptıkları mülakatta olaylara geniş bir perspektiften bakıp değerlendirmek isterler. Bu yüzden kariyer planlaması yapan adayın, kendini daha iyi yansıtabilmesi için başından geçen kötü örnekleri de anlatması gerekir. Adaydan, iş ortamından ve iş arkadaşlarından bahsetmesi istenip, iş dışındaki davranış biçimleri ve uyum derecesi de gözlemlenmiş olur.

Adayın teknik açıdan incelendiği bu mülakat tarzı, dinamik sorularla yön bulan ve verilecek en doğru anlatımla kendini sunabileceği bir yöntemdir. Olaylara bakış açısındaki farklı fikirleri, durum değerlendirmesi yapıp vereceği çözüm odaklı cevaplar yararına olacaktır. Yetkinlik bazlı mülakat soruların birkaçından bahsedecek olursak:

  • İletişim Kurma

Yöneticinle ve çalışma arkadaşlarınla iletişim kuramadığın bir durum yaşadın mı? Kendini ifade etmek için neler yaptın? Sorun sence neydi? Sonucu ne oldu?

  • Takım Çalışması Ruhu

Ekibinde başarılı olarak görüldüğün ve karşılığında ödüllendirildiğin bir durum yaşadın mı? Örnek verir misin?

  • İkna Etme Kabiliyeti

Kişilerin dikkatini çekme konusunda ne kadar etkili olduğunu anlatan bir deneyimini anlatır mısın? Sonuç ne oldu?

  • Problem Çözme Yeteneği

İş hayatında yaşamış olduğun en önemli problem neydi? Nasıl bir çözüm yöntemi geliştirdin?

Orhan Babaeski
Orhan Babaeskihttps://www.bankaciyim.net
Bankacılık sektörünü yakından takip eden Orhan Babaeski, bankacılık kariyeri alanında yaptığı araştırmaları içerikselleştirmeyi sever. Güncellemeler ve banka haberlerini yakından takip eden Orhan, kendi yorumlarıyla birlikte gelişmelerden haberdar olunması için içerikler hazırlar.

Merak ettiklerini sormak için:

Yorum alanını doldurun.
Lütfen adınızı buraya yazın

Aramıza Katılın

0BeğenenlerBeğen
0TakipçilerTakip Et
68TakipçilerTakip Et
2,210TakipçilerTakip Et
0AboneAbone Ol

Hayat Sigortası Kapsamı Nedir? Avantajları Nelerdir?

Hayat sigortası, sigortalı kişinin kendisini, yakınlarını çeşitli olumsuz durumlara karşı maddi olarak güvence altına...

TTNET Faturası Nasıl Ödenir ve Borç Öğrenme (ADIM ADIM)

İnternet erişimini sağlayan TTNET aboneleri için fatura ödeme ve sorgulama işlemleri artık çok daha...

Kripto Grafiklerini Anlama: Her Kripto Para Canlı Borsa Grafiklerini Aynı Gösterir mi?

Kripto para grafik analizi, kripto dünyasındaki tüccarlar ve yatırımcılar için temel bir beceridir. Bu...

Albaraka Türk Çağrı Merkezi Müşteri Temsilcisi Arıyor!

Albaraka Türk Katılım Bankası, banka personel alımları kapsamında yayınladığı iş ilanı ile İstanbul Ümraniye...

İmza Sirküsü ve İmza Beyannamesi: Fiyatları, Farkı, Örneği

İmza beyannamesi ile sirküsü çok fazla karıştırılan iki kavram. Günümüzde bu iki kavram birbirinin yerine kullanılmaktadır.

Kariyer Yolculuğu: Denizbank Kariyer ve Kariyer Planlaması!

Denizbank Kariyer basamaklarına adım atmanın bir diğer yolu ise staj programlarına katılmaktadır. Staj sonrasında adayların mezun olmaları halinde banka tarafından iş fırsatları doğar.