Ana SayfaGündemKişi Başı Gelirde 2005 Yılına Dönüyoruz

Kişi Başı Gelirde 2005 Yılına Dönüyoruz

Yayın tarihi:

Kategori:

Google Haberlere Abone Ol:

Uluslarası Para Fonu (IMF) Türkiye’de kişi başı milli gelirin giderek gerilediğini ve toparlanmanın kolay olmadığını belirtti.

IMF, tahminlerine göre Türkiye’de kişi başına düşen milli gelir 7 bin 720 dolara kadar gerileme gösterecek. Buna göre Türkiye’de kişi başına düşen milli gelir 15 yıl öncesine 2005 yılına dönmüş olacak. 2005 yılında kişi başına düşen milli gelir 7 bin 350 dolardı.

Toparlanma Ağır

IMF, 2020 yılı sonu için Türkiye’de yüzde 5 küçülme öngörüyor. Lakin hükümetin bu yıl sonu için öngördüğü büyüme oranı binde 3, 2021 yılı içinse yüzde 5,8. Ancak IMF tahminleri bu durumun hiç te öyle olmadığını gösteriyor. IMF, 2020 yılında küçülme yaşanmasının ardından durumun 2021 yılında daha da kötüye gideceğini ve yeni yılda Türkiye’de kişi başı gelirin 7 bin 658 dolara kadar gerileceğini öngörüyor. Türkiye’de kişi başı gelir IMF’ye göre ancak 2023 yılında 9 bin 920 dolar seviyesine çıkabilecek. 2007 yılında Türkiye’de kişi başına düşen gelir 9 bin 640 dolar seviyesindeydi. Türkiye’de kişi başına düşen gelirin yeniden 2016’daki gibi 10 bin 980 dolara çıkması ise 2025 yılından önce gerçekleşmeyecek.

İyimser Bir Tahmin

Başkent Üniversitesi İktisat Bölümü başkanı Prof. Dr. Uğur Emek, IMF’nin 2020 yılı için 7 bin 720 dolarlık kişi başı milli gelir tahminin iyimser olduğunu, pandemiden dolayı harcamaların iyice azalmasından dolayı IMF’nin yüzde 5 küçülme tahminin bile iyimser olduğunu belirtti. Parası olan kesimin pandemiden dolayı evde olduğunu, parası olmayan ve çalışmak zorunda olan kesimin ise sokakta olduğunu bundan dolayı da harcamaların azaldığını ifade etti.

Orhan Babaeski
Orhan Babaeskihttps://www.bankaciyim.net
Bankacılık sektörünü yakından takip eden Orhan Babaeski, bankacılık kariyeri alanında yaptığı araştırmaları içerikselleştirmeyi sever. Güncellemeler ve banka haberlerini yakından takip eden Orhan, kendi yorumlarıyla birlikte gelişmelerden haberdar olunması için içerikler hazırlar.

Merak ettiklerini sormak için:

Yorum alanını doldurun.
Lütfen adınızı buraya yazın

Aramıza Katılın

0BeğenenlerBeğen
0TakipçilerTakip Et
68TakipçilerTakip Et
2,210TakipçilerTakip Et
0AboneAbone Ol

Ticari Kredi Hesaplaması Nasıl Yapılır?

Ticari kredi, işletmelerin genişleme, ekipman yatırımı, stok finansmanı gibi çeşitli ihtiyaçlarını karşılamak için kullandığı...

Hayat Sigortası Kapsamı Nedir? Avantajları Nelerdir?

Hayat sigortası, sigortalı kişinin kendisini, yakınlarını çeşitli olumsuz durumlara karşı maddi olarak güvence altına...

TTNET Faturası Nasıl Ödenir ve Borç Öğrenme (ADIM ADIM)

İnternet erişimini sağlayan TTNET aboneleri için fatura ödeme ve sorgulama işlemleri artık çok daha...

Kripto Grafiklerini Anlama: Her Kripto Para Canlı Borsa Grafiklerini Aynı Gösterir mi?

Kripto para grafik analizi, kripto dünyasındaki tüccarlar ve yatırımcılar için temel bir beceridir. Bu...

Albaraka Türk Çağrı Merkezi Müşteri Temsilcisi Arıyor!

Albaraka Türk Katılım Bankası, banka personel alımları kapsamında yayınladığı iş ilanı ile İstanbul Ümraniye...

İmza Sirküsü ve İmza Beyannamesi: Fiyatları, Farkı, Örneği

İmza beyannamesi ile sirküsü çok fazla karıştırılan iki kavram. Günümüzde bu iki kavram birbirinin yerine kullanılmaktadır.