Ana SayfaKariyer9 Soruda CFA Sertifikası

9 Soruda CFA Sertifikası

Yayın tarihi:

Kategori:

Google Haberlere Abone Ol:

Banka eğitimleri ve sigortacılık eğitimi kapsamında çok sık karşımıza çıkan bir diğer sertifika CFA sertifikasıdır. Peki CFA nedir, ne işe yarar, bu sertifika nasıl alınır?

CFA Sertifikası Nedir?

İngilizcesi, Chartered Financial Analyst olan sertifika, kişilerin finansal ve sigortacılık alanında yetkinliğini kanıtlayan bir sertifikadır. Bu sertifika, yatırım yönetimi alanında uluslararası bir firma olan CFA Enstitüsü tarafından yayınlanmaktadır. CFA sertifikası bir diploma niteliği taşımaktadır.

CFA Sertifikası Ne İşe Yarar?

CFA Sertifikası Ne İşe Yarar?
CFA Sertifikası Ne İşe Yarar?

CFA sertifika programı, özellikle bankacılık, sigortacılık ve finans alanında görev yapmak isteyen kişiler için oldukça etkili bir sertifikadır. Bu sertifika çalışılan bu iş alanlarında kişinin uzman olduğunu ve bilgi yetkinliğini kanıtlamaktadır. Dolayısı ile banka eğitimleri ve sigortacılık eğitimi kapsamında değerlendirilen sertifikalardan biridir.

Bunun yanında CFA sertifikası, bu alanda çalışma yapmayacak olsalar bile kişilere finansal yönetim alanında yetkinlik kazandırmaktadır. Oldukça avantajlı ve prestijli bir sertifika olan bu sertifika ile finansman alanında yeterli bilgiye sahip olduğunuzu kanıtlama imkanı sunarsınız. Özellikle finans şirketlerinde veya iyi fonlarda bir işe başvururken oldukça avantaj sağlayarak, kişileri rakiplerinin önüne geçirmektedir.

CFA Sertifikası Nasıl Alınır?

CFA sertifika programı kapsamında üç seviyeden oluşan yazılı bir sınav söz konusudur. Sınavlar yalnızca İngilizce olarak yapılır. Farklı seviyelerden oluşan bu sınavların her seviyesi yılda 1 kez olmak üzere, dünyanın her yerinde aynı anda gerçekleştirilir. Bu durumda sertifikasının alınma süreci 3 yıl sürmektedir. Ayrıca CFA diplomasının bilgiyi doğruladığını ve finansal alandaki eğitimin yerine geçmediği unutulmamalıdır. Bunun için mutlaka finans alanında deneyime ihtiyaç bulunmaktadır

CFA diplomasını almak için gerçekleştirilen üç ayrı kademe sınavda, farklı konulardaki sorular bulunmaktadır.

  • Birinci seviyede, ekonomi ve işletme temelleri, finansal tabloların analizi, portföy yönetimi gibi çeşitli temel konular yer almaktadır. 
  • İkinci seviyede, öz sermaye, sabit gelir, finansal yatırımlar gibi konular yer almaktadır.
  • Üçüncü seviyede ise finansal yönetim, portföy yönetimi, çeşitli piyasa araçlarının değerlendirilmesi ve analizi gibi konular bulunmaktadır.

CFA Sertifikasının Şartları Nelerdir?

CFA Sertifikasının Şartları Nelerdir?
CFA Sertifikasının Şartları Nelerdir?

CFA şartları değerlendirildiğinde, diploma niteliğindeki bu sertifikayı almak için özel bir ön koşul bulunmamaktadır. Bunun için finansal bir bilgiye gerek vardır. Ayrıca iyi bir İngilizce bilgisi de sayılabilir. Sınavlar İngilizce olarak yapıldığı için bu anlamda iyi bir dil bilgisine sahip olmak kişilerin sınav esnasında zorlanmalarının önüne geçecektir ve zaman kaybını ortadan kaldıracaktır.

CFA şartları için değerlendirilen temel şartlara bakılacak olursa;

  • Lisans mezunu olmak veya son lisans derecesinde son sınıfta olmak gerekmektedir.
  • 4 yıllı bir iş deneyimi istenmektedir. Bu deneyimin finans alanında olma zorunluluğu bulunmamaktadır.

CFA Sertifikasının Fiyatları

CFA sertifika fiyatları bulunulan yıla göre ve çeşitli ekonomik düzenlemelere göre farklılık göstermektedir. Üç sınavdan da başarılı olarak geçildiği varsayıldığında, 2020 yılı için toplam fiyatın 2,550 dolar olduğu görülmektedir. Sınavların fiyatları kendi içinde farklılık göstermektedir ve herhangi birinden başarısız olmak, sınava yeniden girmek anlamına geleceği için dolayısı ile fiyat artacaktır.

Online Başvuru Yapmak Mümkün mü?

CFA sınavı için online başvuru yapmak mümkündür. Ayrıca sınava hazırlık esnasında yine online ortamdaki kaynaklardan yararlanılabilmektedir.

CFA Sertifikası Veren Kurumlar

CFA Enstitü tarafından verilmektedir ve bu diploma niteliğindeki sertifika orjinaldir. Bunun yanında birçok eğitim platformu bu anlamda eğitim vererek sertifika vermektedir. Ancak bu sertifikalar enstitü tarafından verilen diploma niteliğinde değildir.

Sigorta Şirketleri ve Bankalar için CFA Sertifikası Zorunlu mu?

Bankaların istediği sertifikalar arasında sık sık karşılaşılan bir sertifikadır. Ayrıca sigorta şirketlerinde ve diğer finansal şirketlerde de bu sertifikaya ihtiyaç olabilmektedir. Banka için alınması gereken sertifikalar arasında yer alsa da, belirli pozisyonlarda çalışılması durumunda bu sertifika zorunlu tutulabilmektedir.

CFA Sertifikası Zorunluluğu Olan İşler

CFA sertifikası, özellikle finansal alanda hizmet veren şirketlerde ve bu alanda görev yapılacak pozisyonlar için bankaların istediği sertifikalar arasında yer almaktadır. Banka için alınması gereken sertifikalar arasında yer almasının yanı sıra finansal yönetim ve portföy yönetimi gibi konular için de zorunlu tutulmaktadır.

Orhan Babaeski
Orhan Babaeskihttps://www.bankaciyim.net
Bankacılık sektörünü yakından takip eden Orhan Babaeski, bankacılık kariyeri alanında yaptığı araştırmaları içerikselleştirmeyi sever. Güncellemeler ve banka haberlerini yakından takip eden Orhan, kendi yorumlarıyla birlikte gelişmelerden haberdar olunması için içerikler hazırlar.

1 adet yorum var, sen de görüşlerini yaz!

Merak ettiklerini sormak için:

Yorum alanını doldurun.
Lütfen adınızı buraya yazın

Aramıza Katılın

0BeğenenlerBeğen
0TakipçilerTakip Et
68TakipçilerTakip Et
2,210TakipçilerTakip Et
0AboneAbone Ol

Hayat Sigortası Kapsamı Nedir? Avantajları Nelerdir?

Hayat sigortası, sigortalı kişinin kendisini, yakınlarını çeşitli olumsuz durumlara karşı maddi olarak güvence altına...

TTNET Faturası Nasıl Ödenir ve Borç Öğrenme (ADIM ADIM)

İnternet erişimini sağlayan TTNET aboneleri için fatura ödeme ve sorgulama işlemleri artık çok daha...

Kripto Grafiklerini Anlama: Her Kripto Para Canlı Borsa Grafiklerini Aynı Gösterir mi?

Kripto para grafik analizi, kripto dünyasındaki tüccarlar ve yatırımcılar için temel bir beceridir. Bu...

Albaraka Türk Çağrı Merkezi Müşteri Temsilcisi Arıyor!

Albaraka Türk Katılım Bankası, banka personel alımları kapsamında yayınladığı iş ilanı ile İstanbul Ümraniye...

İmza Sirküsü ve İmza Beyannamesi: Fiyatları, Farkı, Örneği

İmza beyannamesi ile sirküsü çok fazla karıştırılan iki kavram. Günümüzde bu iki kavram birbirinin yerine kullanılmaktadır.

Kariyer Yolculuğu: Denizbank Kariyer ve Kariyer Planlaması!

Denizbank Kariyer basamaklarına adım atmanın bir diğer yolu ise staj programlarına katılmaktadır. Staj sonrasında adayların mezun olmaları halinde banka tarafından iş fırsatları doğar.