Ana SayfaKariyer11 Soruda CIA Sertifikası

11 Soruda CIA Sertifikası

Yayın tarihi:

Kategori:

Google Haberlere Abone Ol:

Uluslararası geçerliliği olan sertifikaların cazip bir hale geldiği son dönemlerde, özellikle iç denetçi sertifikaları çok sık tercih edilmektedir. Peki CIA sertifikası nedir?

CIA Sertifikası Nedir?

Kamu iç denetçi sertifikası olan CIA sertifikası, IIA (Institute of Internal Auditors) tarafından verilmektedir. Bu kurum ABD bünyesinde yer alan, iç denetim konusunda dünyanın en bilinen mesleki kuruluşlarından biridir. Bu sertifika ile iç denetim, kurumsal yönetim ve risk yönetimi gibi konularda uzmanlık kazanılmaktadır. Bankaların istediği sertifikalar arasında da olabilen bu sertifika, işe girme aşamasında oldukça avantajlı bir sertifikadır.

CIA Sertifikası Ne İşe Yarar?

CIA Sertifikası Ne İşe Yarar?
CIA Sertifikası Ne İşe Yarar?

Banka için alınması gereken sertifikalar arasında yer alan bu sertifika ile kurumlarda risk yönetimi, iç denetim gibi görevler yapılmaktadır. Uluslararası geçerliliği olan bu sertifika, kişinin bu alanda uzman olduğunu açıklar niteliktedir. Ayrıca banka eğitimleri ve sigortacılık eğitimi gibi konularda da başarı sağlamak bu sertifikayı almak için görülen eğitimle kolaylaşmaktadır.

CIA Sertifikası Nasıl Alınır?

CIA iç denetim sertifikası, kamu iç denetçi sertifikası olarak bilinmektedir. Bu sertifikayıalmak isteyen kişiler, sınav giriş ve sertifika alma şartlarını sağlıyorlar ise CIA eğitimlerini alarak sınava hazırlanabilmektedirler.

Almak için Aranan Şartları Nelerdir?

Sertifikayı alabilmek için bu alanda eğitim alarak CIA sınavı alanında başarılı olmak gerekmektedir. CIA sınavları 3 bölümden oluşmaktadır. Kişilerin bu sertifikayı alabilmeleri için, 4 yıllık üniversitelerden mezun olduktan sonra, en az 24 ay süreyle iç denetim konusunda görev yapmış olmaları gerekmektedir. Henüz okulu bitirmemiş veya gerekli çalışma deneyimini sağlamamış kişiler de sınava girebilirler. Ancak sınavdan başarılı olunmasının ardından, çalışma deneyimini tamamladıktan ve okulu bitirdikten sonra sertifikalarını alabilirler.

CIA Sertifikası Sınav Konuları

CIA sınavı 3 ayrı bölümden oluşmaktadır. Sınavlar çoktan seçmeli olarak hazırlanmakta ve yanlış cevaplar doğru cevapları götürmemektedir. Sınavlar Pearson VUE test merkezlerinde gerçekleştirilmektedir.

CIA Sertifikası Sınav Soruları

Sınav Soruları
Sınav Soruları

CIA iç denetim sertifikası sınav soruları, IIA tarafından belirlenen sınav formatına göre hazırlanmaktadır. Bilgisayar ortamında gerçekleştirilen sınavlarda, ekranda sorular hem Türkçe hem de İngilizce olarak gösterilmektedir.

CIA Sertifikası Eğitimi

CIA sertifika eğitimini uzaktan eğitim merkezlerinden satın alarak görebilirsiniz. Eğitimler kapsamında soru bankaları, her sınav için ayrı kitaplar, videolu eğitimler gibi çeşitli materyaller yer almaktadır. Sınav konularının tamamını içeren bu eğitimlerde risk yönetimi, kurumsal yönetimi gibi konularda detaylı eğitimler verilmektedir.

Faydaları Nelerdir? Neden Almalısınız?

Faydaları Nelerdir? Neden Almalısınız?
Faydaları Nelerdir? Neden Almalısınız?

Bankaların istediği sertifikalar arasında çok sık karşılaşılan sertifikalardandır. Özellikle bu alanda çalışmak isteyen kişiler için oldukça avantajlı bir sertifikadır. Ayrıca banka eğitimleri ve sigortacılık eğitimi kapsamında da başarılı olmak için iyi bir yoldur. Bankalarda risk yönetimi, kurumsal yönetim veya iç denetim alanında görev yapmak kişiler için olmazsa olmaz bir sertifikadır.

Sigorta Şirketleri ve Bankalar için CIA Sertifikası Zorunlu mu?

Alma zorunluluğu görev yapılacak pozisyona göre değişiklik göstermektedir. Çoğu zaman banka için alınması gereken sertifikalar arasında yer alan bu sertifika, zorunlu olabilmektedir. İşe alım pozisyonuna göre sigorta şirketleri için de zorunlu olabilmektedir.

CIA Sertifikası Zorunluluğu Olan İşler

Eğer ki kamu denetimi veya iç denetçi olarak görev yapılacak ise bu sertifikanın alınması zorunludur. Bunun yanında kurum içi yönetim veya risk yönetimi gibi pozisyonlar için de CIA sertifikası zorunlu tutulabilmektedir.

CIA Sertifikası Fiyatları

Ücretleri, Türkiye İç Denetim Enstitüsü üyesi olup olmamaya göre değişmektedir. Güncel fiyatlar USD cinsinden iç denetim enstitüsünün internet sitesinde yer almaktadır. Üye olan kişiler için fiyatları indirimli şekildedir. Üye olmayanlar ise standart fiyat üzerinden almaktadır. Bu sertifikanın fiyatları farklı bölüm sınavlarına göre de değişiklik göstermektedir.

Orhan Babaeski
Orhan Babaeskihttps://www.bankaciyim.net
Bankacılık sektörünü yakından takip eden Orhan Babaeski, bankacılık kariyeri alanında yaptığı araştırmaları içerikselleştirmeyi sever. Güncellemeler ve banka haberlerini yakından takip eden Orhan, kendi yorumlarıyla birlikte gelişmelerden haberdar olunması için içerikler hazırlar.

Merak ettiklerini sormak için:

Yorum alanını doldurun.
Lütfen adınızı buraya yazın

Aramıza Katılın

0BeğenenlerBeğen
0TakipçilerTakip Et
68TakipçilerTakip Et
2,210TakipçilerTakip Et
0AboneAbone Ol

Ticari Kredi Hesaplaması Nasıl Yapılır?

Ticari kredi, işletmelerin genişleme, ekipman yatırımı, stok finansmanı gibi çeşitli ihtiyaçlarını karşılamak için kullandığı...

Hayat Sigortası Kapsamı Nedir? Avantajları Nelerdir?

Hayat sigortası, sigortalı kişinin kendisini, yakınlarını çeşitli olumsuz durumlara karşı maddi olarak güvence altına...

TTNET Faturası Nasıl Ödenir ve Borç Öğrenme (ADIM ADIM)

İnternet erişimini sağlayan TTNET aboneleri için fatura ödeme ve sorgulama işlemleri artık çok daha...

Kripto Grafiklerini Anlama: Her Kripto Para Canlı Borsa Grafiklerini Aynı Gösterir mi?

Kripto para grafik analizi, kripto dünyasındaki tüccarlar ve yatırımcılar için temel bir beceridir. Bu...

Albaraka Türk Çağrı Merkezi Müşteri Temsilcisi Arıyor!

Albaraka Türk Katılım Bankası, banka personel alımları kapsamında yayınladığı iş ilanı ile İstanbul Ümraniye...

İmza Sirküsü ve İmza Beyannamesi: Fiyatları, Farkı, Örneği

İmza beyannamesi ile sirküsü çok fazla karıştırılan iki kavram. Günümüzde bu iki kavram birbirinin yerine kullanılmaktadır.