Ana SayfaGündemMerkez Bankası Neden Çekirdek Enflasyon Vurgusu Yaptı!

Merkez Bankası Neden Çekirdek Enflasyon Vurgusu Yaptı!

Yayın tarihi:

Kategori:

Google Haberlere Abone Ol:

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Başkanı Şahap Kavcıoğlu, Çarşamba yaptığı açıklamalarla çekirdek enflasyon konusunda dikkatleri üzerine çekti. Manşet odağı manşet enflasyon üzerinden sinyaller verdi.

Merkez Bankası açıklamalarında gündeme gelen çekirdek enflasyon, gıda ve enerji gibi sektörlerin merkez bankası tarafından kontrol edilmeyen kalemlerin manşet enflasyondan çıkarılması ile sonuçlanmaktadır.

Merkez bankaları üzerinden performanslarda daha iyi değerlendirmelerle ve manşet enflasyonda oluşan trendlerle gönderebilmelerine yardımcı olmaktadır. Ancak bu durumda merkez bankaları için hedeflenen şeyin bu enflasyon olduğu anlamı da çıkartılamaz. Aslında bu durum eski Fed Başkanı Janet Yellen tarafından basın açıklamasında yer alan vurgulaması gibidir. Satın alma gücünü belirleyen enflasyon, manşet enflasyonudur.

Çekirdek Enflasyon Nereden Çıktı?

Çekirdek Enflasyon Nereden Çıktı?
Çekirdek Enflasyon Nereden Çıktı?

Merkez bankasının aslen görevi fiyat istikrarını sağlamak ve satın alma gücünü korumak olmasıyla manşet enflasyonu üzerinden hedeflenmesi yönü daha uygun görülmüştür.

TCMB’nin teorik nedenle beraber çekirdek enflasyonlarında vurgular üzerinden geçiş yaşandığı zannedilmiyor. Atılan adım aslında siyasi baskılar sonucunda faizde indirim zorunluluğu altına giren merkez bankasının çekirdek enflasyon ile gözden düşmemesi adına bahane olarak kendine çekirdek enflasyonu bulmasıdır.

Dün yapılan konuşma sonrasında TL üzerinde görülen değer kaybı daha erken gelecek olan faiz indiriminde beklenti içerisinde piyasa üzerinden yaratılan rahatsızlıkları yansıtmaktadır. Manşet enflasyonu üzerinden %19 oranın geçilmesi ile faiz indirimlerinde hafta başında da OVP’de açıklama yapılan yüzdelikte %16’lık bir sene sonu enflasyon tahmini öngörülmesi dahi tehlike oluşturmaktadır.

İleriye Yönelik Enflasyonist Riskleri

ye Yönelik Enflasyonist Riskleri
ye Yönelik Enflasyonist Riskleri

Merkez bankası tarafından açıklamalar ile kredibilitede daha da sarsıntıların yaşanması ile enflasyonist risklerde talihsiz çabalar da aynı oranda artmaya devam ediyor.

Yıpranma yaşayan bu kredibilite durumları TCMB’nin “kötü merkez bankası” örneği olarak gösterilmesine sebep oluyor.

Hemen hemen iki ay öncesinde Fed başkanı Jerome Powell’ın 15 Temmuz’da ABD kongresinde yaptığı sunumda Senatör Neely Kennedy şöyle dedi:

“Baskılara karşı durun. Pek çok kişi sizden sosyal politikalara, kültürel olaylara ve Fed misyonu ile ilgisi olmayan ekonomik politikalara müdahil olmanızı isteyecektir. Bu dünyanın her yerinde oluyor. Merkez bankacılığı sisteminin tamamen politize olduğu Türkiye gibi olmamıza izin vermeyin.”

Orhan Babaeski
Orhan Babaeskihttps://www.bankaciyim.net
Bankacılık sektörünü yakından takip eden Orhan Babaeski, bankacılık kariyeri alanında yaptığı araştırmaları içerikselleştirmeyi sever. Güncellemeler ve banka haberlerini yakından takip eden Orhan, kendi yorumlarıyla birlikte gelişmelerden haberdar olunması için içerikler hazırlar.

Merak ettiklerini sormak için:

Yorum alanını doldurun.
Lütfen adınızı buraya yazın

Aramıza Katılın

0BeğenenlerBeğen
0TakipçilerTakip Et
68TakipçilerTakip Et
2,210TakipçilerTakip Et
0AboneAbone Ol

Hayat Sigortası Kapsamı Nedir? Avantajları Nelerdir?

Hayat sigortası, sigortalı kişinin kendisini, yakınlarını çeşitli olumsuz durumlara karşı maddi olarak güvence altına...

TTNET Faturası Nasıl Ödenir ve Borç Öğrenme (ADIM ADIM)

İnternet erişimini sağlayan TTNET aboneleri için fatura ödeme ve sorgulama işlemleri artık çok daha...

Kripto Grafiklerini Anlama: Her Kripto Para Canlı Borsa Grafiklerini Aynı Gösterir mi?

Kripto para grafik analizi, kripto dünyasındaki tüccarlar ve yatırımcılar için temel bir beceridir. Bu...

Albaraka Türk Çağrı Merkezi Müşteri Temsilcisi Arıyor!

Albaraka Türk Katılım Bankası, banka personel alımları kapsamında yayınladığı iş ilanı ile İstanbul Ümraniye...

İmza Sirküsü ve İmza Beyannamesi: Fiyatları, Farkı, Örneği

İmza beyannamesi ile sirküsü çok fazla karıştırılan iki kavram. Günümüzde bu iki kavram birbirinin yerine kullanılmaktadır.

Kariyer Yolculuğu: Denizbank Kariyer ve Kariyer Planlaması!

Denizbank Kariyer basamaklarına adım atmanın bir diğer yolu ise staj programlarına katılmaktadır. Staj sonrasında adayların mezun olmaları halinde banka tarafından iş fırsatları doğar.