Ana SayfaGündemMerkez Bankası Çalışanlarından 3 İsim Daha Görevden Alındı!

Merkez Bankası Çalışanlarından 3 İsim Daha Görevden Alındı!

Yayın tarihi:

Kategori:

Google Haberlere Abone Ol:

Merkez Bankası çalışanlarından 3 isim daha görevden alındı. Görevlerinden alınma süreçlerinin sona ermesi üzerine Cumhurbaşkanlığı Kararı Resmi Gazete’de yayımlandı.

Görevden alınan Merkez Bankası çalışanları ise Merkez Bankası Başkan Yardımcıları Semih Tümen ve Uğur Namık Küçük ile Para Politikası Kurulu (PPK) Üyesi Abdullah Yavaş oldu.

Merkez Bankası çalışanlarından görevden alınanların yerine Merkez Bankası Başkan Yardımcılığı koltuğuna BDDK Başkan Yardımcısı Taha Çakmak oturdu. PPK Üyeliğine ise Yusuf Tuna getirildi. Kararın verilmesinin ardından yayın sonrasında dolar 9.09 lira üzerinden aniden 9.17 liranın üzerine çıkarak yeni bir rekor yaşadı. Son karar üzerine bir başkan yardımcısı koltuğundan boş kaldı ve önümüzdeki haftalarda bu atamanın gerçekleşeceği bekleniyor.

Merkez Bankası Çalışanlarından Sonra Para Politikası

Merkez Bankası Çalışanlarından Sonra Para Politikası
Merkez Bankası Çalışanlarından Sonra Para Politikası

Söz konusu kararlar üzerine bugün daha öncelerden açıklanmayan bir nedeni öne sürerek Çankaya Köşkü’nde gerçekleşen Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Merkez Bankası Başkanı Şahap Kavcıoğlu arasında görüşmeler açıklandı. Bu görüşme öncesinde PPK geçen ay gerçekleşen toplantıda sürpriz bir gelişme sonucunda politika faizinde 100 baz puan indirimi uygulayarak %18’e kadar geri çekme sağlamıştı.

Eylül ayı içerisinde enflasyon ise %19.58 yükselişle %18’lik politika faiziyle arasını açtı. Bu da son zamanlarda görülen kurdaki yükselişi daha da hızlandırdı.

Geçen ay yapılan toplantıda indirim piyasalarında şaşırma gerçekleşse de Kavcıoğlu, toplantıdan önce yapılan konuşmalarda indirimin sinyalini vermişti. Eylül ayının başlarında indirim konusunda sinyalleri verilen çekirdek enflasyonda açıklamalarda dolar/TL 8.35 seviyesinde görülmekteydi. Kavcıoğlu “Küresel merkez bankacılığında, para politikası duruşu belirlenirken, para politikasının etkisi dışında olan kısa vadeli arzi unsurlardan arındırılmış çekirdek enflasyon göstergeleri esas alınır” açıklamasında bulunmuştu.

Kavcıoğlu Döneminde Dolar Yüzde 28 Yükseldi

Kavcıoğlu Döneminde Dolar Yüzde 28 Yükseldi
Kavcıoğlu Döneminde Dolar Yüzde 28 Yükseldi

Bugün ABD içerisinde eylül ayı enflasyona bakıldığında yüzde 5.4 ile beklentileri aşmasıyla dolar 9.10 liranın üzerine tırmanarak yeni bir rekora koştu.

Kavcıoğlu eylül ayı içerisinde ele aldığı çekirdek enflasyon açıklamasını gerçekleştirmeden önce Cumhurbaşkanı Erdoğan ağustos ayında faizlerin indirilmesi gerektiği yönünde açıklamalarda bulunmuştu.

Mart ayında göreve gelen Kavcıoğlu, göreve daha ilk başlamadığı zamanlarda yüksek faiz karşıtı görüşleriyle tanınmıştı. Özellikle kur üzerinde gerçekleşen hareket yüzünden şu ana kadar sadece 100 baz puanlık indirime gidebildi. Kavcıoğlu göreve geldiğinden bu yana dolar/TL’de yüzde 28’lik artış yaşandı.

Orhan Babaeski
Orhan Babaeskihttps://www.bankaciyim.net
Bankacılık sektörünü yakından takip eden Orhan Babaeski, bankacılık kariyeri alanında yaptığı araştırmaları içerikselleştirmeyi sever. Güncellemeler ve banka haberlerini yakından takip eden Orhan, kendi yorumlarıyla birlikte gelişmelerden haberdar olunması için içerikler hazırlar.

Merak ettiklerini sormak için:

Yorum alanını doldurun.
Lütfen adınızı buraya yazın

Aramıza Katılın

0BeğenenlerBeğen
0TakipçilerTakip Et
68TakipçilerTakip Et
2,210TakipçilerTakip Et
0AboneAbone Ol

Hayat Sigortası Kapsamı Nedir? Avantajları Nelerdir?

Hayat sigortası, sigortalı kişinin kendisini, yakınlarını çeşitli olumsuz durumlara karşı maddi olarak güvence altına...

TTNET Faturası Nasıl Ödenir ve Borç Öğrenme (ADIM ADIM)

İnternet erişimini sağlayan TTNET aboneleri için fatura ödeme ve sorgulama işlemleri artık çok daha...

Kripto Grafiklerini Anlama: Her Kripto Para Canlı Borsa Grafiklerini Aynı Gösterir mi?

Kripto para grafik analizi, kripto dünyasındaki tüccarlar ve yatırımcılar için temel bir beceridir. Bu...

Albaraka Türk Çağrı Merkezi Müşteri Temsilcisi Arıyor!

Albaraka Türk Katılım Bankası, banka personel alımları kapsamında yayınladığı iş ilanı ile İstanbul Ümraniye...

İmza Sirküsü ve İmza Beyannamesi: Fiyatları, Farkı, Örneği

İmza beyannamesi ile sirküsü çok fazla karıştırılan iki kavram. Günümüzde bu iki kavram birbirinin yerine kullanılmaktadır.

Kariyer Yolculuğu: Denizbank Kariyer ve Kariyer Planlaması!

Denizbank Kariyer basamaklarına adım atmanın bir diğer yolu ise staj programlarına katılmaktadır. Staj sonrasında adayların mezun olmaları halinde banka tarafından iş fırsatları doğar.