Ana SayfaEkonomiTüketici Güven Endeksi’nde Düşüş

Tüketici Güven Endeksi’nde Düşüş

Yayın tarihi:

Kategori:

Google Haberlere Abone Ol:

Eylül ayına ait tüketici güven endeksi açıklandı.Tüketici güven endeksi bilindiği üzere Merkez Bankası ve Türkiye İstatistik Kurumu  tarafından hazırlanıyor. Bu tüketici endeksi içinde  yer alan tabloya göre 100 altında değerler olumsuz bir sonuç ortaya çıkarırken, değerlerin 100 ve üstünde olması ise olumlu sonuçları simgeliyor. Bu endeksteki amaç tüketici güvenini ortaya çıkarmak.

Tüketici güven endeksi Eylül verileri geçtiğimiz günlerde açıklandı. Tablodaki değerlerde düşüş yaşandığı gözlendi. 

Tüketici güven endeksi sonuçlarında geçtiğimiz yıl yapılan genel seçimler etkili olmuş ve sonuçları değiştirmişti. Geçen yıl Haziran ayında 77.45 değerini almış olan endeks düşüşe geçmiş ve diğer aylarda değerler düşmüştü. Geçtiğimiz yıl yeniden yükseliş ise Ağustos ayında başlamış ve tüketici güven endeksi 74.44 değerlerini almıştı.

Bu yıl açıklanan sonuçlarda endeks içinde yer alan kategorilerden biri olan “genel ekonomik durum beklentisi” isimli bölüm endeksinde düşüş yaşandığı görüldü ve yüzde 2.03 gerileme olduğu tespit edildi. Eylül ayında tüketici güven endeksi değerinin 92.97 olduğu belirtildi. 

Tüketici güven endeksinde diğer bölümlerden birisi olan “genel ekonomik durum beklentisi” isimli endekste yükselme yaşandı ve endeks ağustos ayına göre yüzde 1.0 değerinde artış gösterdi. Endeks değeri Ağustos ayında 101.95 iken Eylül ayında aynı endeks 102.92 değerini aldı. Bu endekse değerine göre tüketicilerin ülkenin ekonomik durumunda düzelme yaşanacağına olan inançlarının arttığını göstermektedir. 

Tüketici endeksi içinde diğer verilerde de çeşitli rakamlar gözlenmiştir. Endekste “işsiz sayısı beklentisi” bölümünde önceki aya göre yüzde 4.5 oranında arttığı gözlenmiştir. Bu sayılar ülke genelindeki tüketicilerin işsizliğin önümüzdeki aylarda daha fazla artacağını düşündüklerini göstermektedir. 

Eylül ayı endeksinde “tasarruf etme ihtimali” endeksi içinde büyük bir düşüş meydana geldi. Bu endekste yüzde 11.8 gerileme yaşandı. Ağustosta bu endeks 24.62 iken Eylül ayında bu sayının 21.72’ye gerilediği görüldü. 

Orhan Babaeski
Orhan Babaeskihttps://www.bankaciyim.net
Bankacılık sektörünü yakından takip eden Orhan Babaeski, bankacılık kariyeri alanında yaptığı araştırmaları içerikselleştirmeyi sever. Güncellemeler ve banka haberlerini yakından takip eden Orhan, kendi yorumlarıyla birlikte gelişmelerden haberdar olunması için içerikler hazırlar.

Merak ettiklerini sormak için:

Yorum alanını doldurun.
Lütfen adınızı buraya yazın

Aramıza Katılın

0BeğenenlerBeğen
0TakipçilerTakip Et
68TakipçilerTakip Et
2,210TakipçilerTakip Et
0AboneAbone Ol

Ticari Kredi Hesaplaması Nasıl Yapılır?

Ticari kredi, işletmelerin genişleme, ekipman yatırımı, stok finansmanı gibi çeşitli ihtiyaçlarını karşılamak için kullandığı...

Hayat Sigortası Kapsamı Nedir? Avantajları Nelerdir?

Hayat sigortası, sigortalı kişinin kendisini, yakınlarını çeşitli olumsuz durumlara karşı maddi olarak güvence altına...

TTNET Faturası Nasıl Ödenir ve Borç Öğrenme (ADIM ADIM)

İnternet erişimini sağlayan TTNET aboneleri için fatura ödeme ve sorgulama işlemleri artık çok daha...

Kripto Grafiklerini Anlama: Her Kripto Para Canlı Borsa Grafiklerini Aynı Gösterir mi?

Kripto para grafik analizi, kripto dünyasındaki tüccarlar ve yatırımcılar için temel bir beceridir. Bu...

Albaraka Türk Çağrı Merkezi Müşteri Temsilcisi Arıyor!

Albaraka Türk Katılım Bankası, banka personel alımları kapsamında yayınladığı iş ilanı ile İstanbul Ümraniye...

İmza Sirküsü ve İmza Beyannamesi: Fiyatları, Farkı, Örneği

İmza beyannamesi ile sirküsü çok fazla karıştırılan iki kavram. Günümüzde bu iki kavram birbirinin yerine kullanılmaktadır.