Ana SayfaGündemABD'deki En İyi Bilinen Borsalar için Nihai Rehber

ABD’deki En İyi Bilinen Borsalar için Nihai Rehber

Yayın tarihi:

Kategori:

Google Haberlere Abone Ol:

Hisse senetlerine yatırım söz konusu olduğunda, Amerika Birleşik Devletleri dünyanın en büyük ve en popüler borsalarından bazılarına ev sahipliği yapmaktadır. Çeşitli borsalar mevcut olduğundan, hangisinin sizin için en uygun olduğunu belirlemek ve gezinmek zor olabilir. Bu makalede, New York Borsası (NYSE), NASDAQ ve Russell 2000 dahil olmak üzere ABD’deki en iyi bilinen borsaları inceleyeceğiz.

New York Menkul Kıymetler Borsası (NYSE)

Genellikle NYSE olarak anılan New York Menkul Kıymetler Borsası, dünyanın en büyük ve en tanınmış borsalarından biridir. 1792 yılında kurulan NYSE, New York’taki Wall Street’te yer alır ve Coca-Cola, IBM ve McDonald’s gibi dünyanın en büyük şirketlerinin çoğuna ev sahipliği yapar.

NYSE, tüccarların “açık artırma piyasası” adı verilen bir sistem kullanarak hisse senetlerini gerçek zamanlı olarak alıp sattıkları bir ticaret katında faaliyet göstermektedir. Borsa ayrıca NYSE Arca platformu aracılığıyla elektronik ticaret de sunmaktadır. NYSE ayrıca borsa yatırım fonları (ETF’ler), tahviller ve opsiyonlar da dahil olmak üzere diğer menkul kıymetlerin alım satımını da gerçekleştirmektedir.

NASDAQ

1971’de kurulan NASDAQ, dünyanın en büyük ikinci borsasıdır ve Apple, Amazon ve Facebook dahil olmak üzere teknoloji endüstrisinin en büyük şirketlerinin çoğuna ev sahipliği yapmaktadır. NYSE’den farklı olarak NASDAQ tamamen elektronik bir ticaret sistemi üzerinden çalışır.

NASDAQ, hisse senetleri, ETF’ler ve opsiyonlar dahil olmak üzere çeşitli menkul kıymetler sunmaktadır. Ayrıca borsa, NASDAQ’ta listelenen tüm şirketlerin bir endeksi olan NASDAQ Composite adı verilen benzersiz bir özellik sunmaktadır. NASDAQ Composite, teknoloji sektörü için bir ölçüt olarak yaygın bir şekilde kullanılmaktadır.

Russell 2000

Russell 2000 tanımı olarak Amerika Birleşik Devletleri’ndeki 2.000 küçük sermayeli şirketin performansını ölçen bir borsa endeksidir diyebiliriz. Endeks, Londra Menkul Kıymetler Borsası Grubu’nun bir yan kuruluşu olan FTSE Russell tarafından yürütülmektedir.

Küçük sermayeli şirketler, piyasa değeri 300 milyon dolar ile 2 milyar dolar arasında olan şirketler olarak tanımlanır. Bu şirketler genellikle büyük emsallerine göre daha az tanınırlar ancak yatırımcılara önemli bir büyüme potansiyeli sunabilirler.

Russell 2000, küçük sermayeli hisse senetleri için bir ölçüt olarak yaygın bir şekilde kullanılmaktadır ve daha küçük şirketlere yatırım yapmak isteyenler için popüler bir yatırım seçeneğidir. Endeks genellikle Amerika Birleşik Devletleri’ndeki 500 büyük sermayeli şirketin performansını ölçen S&P 500 ile karşılaştırılır.

Chicago Board Opsiyon Borsası (CBOE)

1973’te kurulan Chicago Board Options Exchange, Amerika Birleşik Devletleri’ndeki en büyük opsiyon borsasıdır. Borsa, hisse senetleri, ETF’ler ve endeksler de dahil olmak üzere çeşitli menkul kıymetler üzerinde opsiyon ticareti yapma imkanı sunmaktadır.

Opsiyon ticareti, yatırımcıların bir menkul kıymeti belirli bir zaman dilimi içinde belirli bir fiyattan alma veya satma hakkını satın almalarına veya satmalarına olanak tanır. Bu ticaret türü geleneksel hisse senedi ticaretinden daha riskli olabilir, ancak yatırımcılara önemli ödüller de sunabilir.

CBOE aynı zamanda opsiyon ticaretine dayalı olarak piyasanın gelecekteki volatilite beklentisini ölçen Volatilite Endeksine (VIX) de ev sahipliği yapmaktadır. VIX genellikle “korku endeksi” olarak adlandırılır çünkü piyasa belirsizliği dönemlerinde artma eğilimindedir.

Amerikan Menkul Kıymetler Borsası (AMEX)

1842’de kurulan Amerikan Menkul Kıymetler Borsası, opsiyon ve küçük sermayeli hisse senetlerinin alım satımında uzmanlaşmış daha küçük bir borsadır. AMEX 2008 yılında NYSE tarafından satın alındı ve listelerinin çoğu NYSE veya NASDAQ’a aktarıldı.

Günümüzde AMEX hala NYSE’nin bir yan kuruluşu olarak faaliyet göstermekte ve ETF’ler, opsiyonlar ve küçük ölçekli hisse senetlerinde işlem yapma olanağı sunmaktadır. Borsa NYSE veya NASDAQ kadar iyi bilinmese de, opsiyonlar veya küçük sermayeli hisse senetleriyle ilgilenenler için benzersiz yatırım fırsatları sunmaktadır.

BATS Borsası

2005’te kurulan BATS Borsası, hızla dünyanın en büyüklerinden biri haline gelen nispeten yeni bir borsadır. Borsa, tamamen elektronik bir ticaret sistemi aracılığıyla çalışır ve hisse senetleri, ETF’ler ve opsiyonlarda ticaret sunar.

BATS Borsası’nın benzersiz özelliklerinden biri de düşük ücretleridir. Borsa, rakiplerinden önemli ölçüde daha az ücret almaktadır ve bu da onu alım satım maliyetlerinden tasarruf etmek isteyen yatırımcılar için cazip bir seçenek haline getirmektedir.

2017 yılında BATS Borsası, Chicago Board Options Exchange’in ana şirketi olan CBOE Holdings tarafından satın alındı. Bugün BATS Borsası CBOE’nin bir yan kuruluşu olarak faaliyet göstermekte ve yatırımcılara düşük maliyetli alım satım imkanı sunmaya devam etmektedir.

Orhan Babaeski
Orhan Babaeskihttps://www.bankaciyim.net
Bankacılık sektörünü yakından takip eden Orhan Babaeski, bankacılık kariyeri alanında yaptığı araştırmaları içerikselleştirmeyi sever. Güncellemeler ve banka haberlerini yakından takip eden Orhan, kendi yorumlarıyla birlikte gelişmelerden haberdar olunması için içerikler hazırlar.

Merak ettiklerini sormak için:

Yorum alanını doldurun.
Lütfen adınızı buraya yazın

Aramıza Katılın

0BeğenenlerBeğen
0TakipçilerTakip Et
68TakipçilerTakip Et
2,210TakipçilerTakip Et
0AboneAbone Ol

Hayat Sigortası Kapsamı Nedir? Avantajları Nelerdir?

Hayat sigortası, sigortalı kişinin kendisini, yakınlarını çeşitli olumsuz durumlara karşı maddi olarak güvence altına...

TTNET Faturası Nasıl Ödenir ve Borç Öğrenme (ADIM ADIM)

İnternet erişimini sağlayan TTNET aboneleri için fatura ödeme ve sorgulama işlemleri artık çok daha...

Kripto Grafiklerini Anlama: Her Kripto Para Canlı Borsa Grafiklerini Aynı Gösterir mi?

Kripto para grafik analizi, kripto dünyasındaki tüccarlar ve yatırımcılar için temel bir beceridir. Bu...

Albaraka Türk Çağrı Merkezi Müşteri Temsilcisi Arıyor!

Albaraka Türk Katılım Bankası, banka personel alımları kapsamında yayınladığı iş ilanı ile İstanbul Ümraniye...

İmza Sirküsü ve İmza Beyannamesi: Fiyatları, Farkı, Örneği

İmza beyannamesi ile sirküsü çok fazla karıştırılan iki kavram. Günümüzde bu iki kavram birbirinin yerine kullanılmaktadır.

Kariyer Yolculuğu: Denizbank Kariyer ve Kariyer Planlaması!

Denizbank Kariyer basamaklarına adım atmanın bir diğer yolu ise staj programlarına katılmaktadır. Staj sonrasında adayların mezun olmaları halinde banka tarafından iş fırsatları doğar.