Ana SayfaGündemSeçim Belirsizliği Kredi Faizlerini Vurdu!

Seçim Belirsizliği Kredi Faizlerini Vurdu!

Seçim döneminde oluşan belirsizlikten dolayı risk almak istemeyen bankalarda kredi faiz oranları büyük ölçüde yükseliş gösterdi. İhtiyaç kredisi faiz oranları %30,35 ile zirvesini yeniledi.

Yayın tarihi:

Kategori:

Google Haberlere Abone Ol:

Merkez bankası tarafından uygulanan önlemlere ve eleştiri konusu olan düşük faiz politikasına karşın bankaların faiz oranları yükselmeye devam ediyor. Seçimlerle alakalı olarak belirsizliklerin var oluşu, bankaların uyguladığı gerek ticari gerekse ihtiyaç kredisi faiz oranlarını 2023 yılının zirvesine taşımış durumda. Merkez Bankası’nın ticari ve bireysel kredi faizlerini belirlenen oranların üzerine çıkaran bankalar için ek menkul kıymet tutma zorunluğu getirmesi, kredi kullandırma oranlarını ise %0,26 oranında düşürdü.

Kredi Faizleri %30,35’e Yükseldi!

Kredi Faizleri %30,35’e Yükseldi!
Kredi Faizleri %30,35’e Yükseldi!

Konuyla alakalı olarak basında yer alan haberlere göre bankacılık sektörünün odak noktası yaklaşan seçimler oldu. Kredi faizleri özellikle son düzenlemenin gerçekleştirilmesinden sonra, ihtiyaç kredisi bazında ikinci defa yılın en yüksek seviyesine ulaşırken, ticari kredi faizleri son bir hafta içerisinde düşüş gösterdi. Buna karşın büyüme ivmesini kaybetmedi. Merkez Bankası tarafından elde edilen verilere göre 17 Mart haftasında ihtiyaç kredisi faiz oranı, bir önceki haftaya kıyasla 3.87 puan artış göstererek %26,48 iken %30,35’e yükseldi.

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu’ndan (BDDK) elde edilen verilere göreyse ihtiyaç kredisinde Merkez Bankası düzenlemeleri öncesinde %5’ten fazla haftalık büyümenin %0,26’ya kadar gerilediği ortaya çıktı. BDDK konuya ilişkin açıklamalarında, bankacılık sektörü kaynakları kredi faizlerinde yaşanan bu yükselişten ziyade kredi kullandırma rakamlarının büyük ölçüde düşüş yaşadığını belirtti. Ayrıca bankaların yüksek oranlı kredi vermekten kaçındığını ve bankaların seçime kadar risk almamaya çalıştığını da açıklamalarına ekledi.

Kredi Faiz Oranları İkinci Kez Zirveyi Gördü

Merkez Bankası’nın haftalık verileri, 17 Mart haftasında ihtiyaç kredilerinin sert bir yükseliş gösterdiğini gözler önüne seriyor. Bazı bankalarda aylık kredi faiz oranları %3,65’e çıkarken, TCMB’nin ortalamasına göre söz konusu haftada yıllık faiz oranları %30,35’e ulaştı. Böylelikle kredi faiz oranları 2023 yılında ikinci kez en yüksek seviyesine ulaştı.

Orhan Babaeski
Orhan Babaeskihttps://www.bankaciyim.net
Bankacılık sektörünü yakından takip eden Orhan Babaeski, bankacılık kariyeri alanında yaptığı araştırmaları içerikselleştirmeyi sever. Güncellemeler ve banka haberlerini yakından takip eden Orhan, kendi yorumlarıyla birlikte gelişmelerden haberdar olunması için içerikler hazırlar.

Merak ettiklerini sormak için:

Yorum alanını doldurun.
Lütfen adınızı buraya yazın

Aramıza Katılın

0BeğenenlerBeğen
0TakipçilerTakip Et
68TakipçilerTakip Et
2,210TakipçilerTakip Et
0AboneAbone Ol

Ticari Kredi Hesaplaması Nasıl Yapılır?

Ticari kredi, işletmelerin genişleme, ekipman yatırımı, stok finansmanı gibi çeşitli ihtiyaçlarını karşılamak için kullandığı...

Hayat Sigortası Kapsamı Nedir? Avantajları Nelerdir?

Hayat sigortası, sigortalı kişinin kendisini, yakınlarını çeşitli olumsuz durumlara karşı maddi olarak güvence altına...

TTNET Faturası Nasıl Ödenir ve Borç Öğrenme (ADIM ADIM)

İnternet erişimini sağlayan TTNET aboneleri için fatura ödeme ve sorgulama işlemleri artık çok daha...

Kripto Grafiklerini Anlama: Her Kripto Para Canlı Borsa Grafiklerini Aynı Gösterir mi?

Kripto para grafik analizi, kripto dünyasındaki tüccarlar ve yatırımcılar için temel bir beceridir. Bu...

Albaraka Türk Çağrı Merkezi Müşteri Temsilcisi Arıyor!

Albaraka Türk Katılım Bankası, banka personel alımları kapsamında yayınladığı iş ilanı ile İstanbul Ümraniye...

İmza Sirküsü ve İmza Beyannamesi: Fiyatları, Farkı, Örneği

İmza beyannamesi ile sirküsü çok fazla karıştırılan iki kavram. Günümüzde bu iki kavram birbirinin yerine kullanılmaktadır.