Ana SayfaGündemİhtiyaç Kredileri Artış Gösterdi: Yüksek Faizler Önünü Kesemedi!

İhtiyaç Kredileri Artış Gösterdi: Yüksek Faizler Önünü Kesemedi!

Yayın tarihi:

Kategori:

Google Haberlere Abone Ol:

Tüketiciler yüksek faizlere rağmen ihtiyaç kredilerine yöneldi. TCMB’nin daha öncesinde bankalara faiz sınırı getirmesine rağmen oranlarda artış yapılmış, bu durum tüketicileri büyük ölçüde etkilemişti. Mart’ın sonundaysa yeniden yükselişe geçen kredi kullanım miktarı 15 milyar TL artış gösterdi.

İhtiyaç Kredileri 15 Milyar TL Arttı

İhtiyaç Kredileri 15 Milyar TL Arttı
İhtiyaç Kredileri 15 Milyar TL Arttı

İhtiyaç kredilerinin hacmi imleci tekrardan yukarıya çevirdi. Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu’nun (BDDK) haftalık olarak hazırladığı rapora göre ihtiyaç kredileri kullanımı geçtiğimiz ayın son haftasında 15 milyar TL artış göstererek 815 milyar 797 milyon TL’ye ulaştı. Merkez Bankası tarafından ihtiyaç kredisine yönelik olarak belirlenen %18.56’lık sınırın ardından faiz oranlarında ciddi bir yükseliş yaşanmıştı.

24 Mart haftasında faiz oranlarının %31,49’a kadar yükselmesine karşın ihtiyaç kredileri kullanımı artış göstermeye devam etti.  

Tüketici Kredileri 1,3 Trilyona Ulaştı

Elde edilen verilere doğrultusunda tüketici kredisi miktarı, 31 Mart’tan itibaren 18 milyar 297 milyon lira artış göstererek 1 trilyon 272 milyar 213 milyona ulaştı. Bahsi geçen bu kredilerin 391 milyar 878 milyonu ev, 64 milyar 538 milyonu araç ve 815 milyar 797 milyonu ihtiyaç kredisinden meydana geliyor.

Yine bahsi geçen dönemde taksitli ticari kredilerin miktarında 24 milyar 133 milyonluk artış yaşanırken, toplam rakam 1 trilyon 45 milyar 216 milyona ulaştı. Bankaların bireysel kredi kartlarından alacaklarında da aynı şekilde artış söz konusu oldu. Alacaklar %4,6 oranında yükseliş kaydederek 577 milyar 35 milyon liraya ulaştı.

Merkez Bankası’nın Rezervlerinde Düşüş Yaşandı

31 Mart haftasında Merkez Bankası’nın brüt rezervlerinde düşüş yaşandı. İki haftada rezervlerde yaşanan düşüş 4,5 milyara ulaşırken, bu sayede TCMB rezervlerinde Suudi Arabistanlıların depo hesabıyla gelen katkının büyük bir çoğunluğu silinmiş oldu. TCMB rezervleri aynı hafta, bir önceki haftaya kıyasla 2,3 milyar dolar gerilemeyle 122,4 milyar dolara düştü.

TCMB rezervleri 17 Mart haftasında Suudi Arabistanlıların depo hesabının etkisiyle bir önceki haftaya kıyasla 6,9 milyar artış kaydetti. TCMB verilerine göre 31 Mart haftasında net rezervlerde de düşüş yaşandı. Net rezervler geçtiğimiz hafta 18,9 milyar dolarken 18,5 milyar dolara kadar düştü.

Orhan Babaeski
Orhan Babaeskihttps://www.bankaciyim.net
Bankacılık sektörünü yakından takip eden Orhan Babaeski, bankacılık kariyeri alanında yaptığı araştırmaları içerikselleştirmeyi sever. Güncellemeler ve banka haberlerini yakından takip eden Orhan, kendi yorumlarıyla birlikte gelişmelerden haberdar olunması için içerikler hazırlar.

Merak ettiklerini sormak için:

Yorum alanını doldurun.
Lütfen adınızı buraya yazın

Aramıza Katılın

0BeğenenlerBeğen
0TakipçilerTakip Et
68TakipçilerTakip Et
2,210TakipçilerTakip Et
0AboneAbone Ol

Ticari Kredi Hesaplaması Nasıl Yapılır?

Ticari kredi, işletmelerin genişleme, ekipman yatırımı, stok finansmanı gibi çeşitli ihtiyaçlarını karşılamak için kullandığı...

Hayat Sigortası Kapsamı Nedir? Avantajları Nelerdir?

Hayat sigortası, sigortalı kişinin kendisini, yakınlarını çeşitli olumsuz durumlara karşı maddi olarak güvence altına...

TTNET Faturası Nasıl Ödenir ve Borç Öğrenme (ADIM ADIM)

İnternet erişimini sağlayan TTNET aboneleri için fatura ödeme ve sorgulama işlemleri artık çok daha...

Kripto Grafiklerini Anlama: Her Kripto Para Canlı Borsa Grafiklerini Aynı Gösterir mi?

Kripto para grafik analizi, kripto dünyasındaki tüccarlar ve yatırımcılar için temel bir beceridir. Bu...

Albaraka Türk Çağrı Merkezi Müşteri Temsilcisi Arıyor!

Albaraka Türk Katılım Bankası, banka personel alımları kapsamında yayınladığı iş ilanı ile İstanbul Ümraniye...

İmza Sirküsü ve İmza Beyannamesi: Fiyatları, Farkı, Örneği

İmza beyannamesi ile sirküsü çok fazla karıştırılan iki kavram. Günümüzde bu iki kavram birbirinin yerine kullanılmaktadır.