Ana SayfaGündemEmeklinin KDV İadesi Kaldırıldı, Ek Zam Yok Oldu!

Emeklinin KDV İadesi Kaldırıldı, Ek Zam Yok Oldu!

Emeklinin KDV iadesinin kaldırılmasından sonra uygulanan %4 ek zam, en düşük aylıklara getirilen zammın içine dahil edilerek yok oldu.

Yayın tarihi:

Kategori:

Google Haberlere Abone Ol:

Emeklinin KDV iadesinin kaldırılmasından sonra yerine getirilen %4 ek zam, en düşük emekli aylığı için uygulanan zamma dahil edilerek ortadan kaldırıldı. Milyonlarca emeklinin KDV’si buhar olup uçtu.

Konuyla alakalı olarak basında yer alan haberlere göre, en düşük emekli aylığı 5 bin 500 TL iken 7 bin 500 TL’ye yükseltildi. Fakat uygulanan bu zamla beraber milyonlarca emeklinin halihazırda aldığı KDV iadesi de bu zammın içerisine dahil edilerek ortadan kaldırıldı.

Emeklinin KDV İadesi Hukuken Kaldırıldı

Emeklinin KDV İadesi Hukuken Kaldırıldı
Emeklinin KDV İadesi Hukuken Kaldırıldı

Eski adıyla emeklinin KDV iadesi, yeni adıyla yüzde 4 ek ödeme olarak bilinen bu ek gelirden milyonlarca emekliyi mahrum bırakan bu yeni uygulama, 5510 Sayılı Sosyal Sigortalar Kanunu’na ilave edilen 19’uncu maddede yer alan “ek ödeme dahil” ibaresinden kaynaklandı. Bu sebeple birçok emeklinin KDV iadesi alma hakkı hukuken ortadan kaldırılmış oldu.

Zamlı emekli maaşı Ramazan Bayramı öncesinde hesabına yatırılan birçok emekli, KDV iadesinin zamma dahil edildiğini fark edince hayal kırıklığına uğradı. Örneğin, zam uygulamasından önce maaşı 7 bin 500 düzeyinde olan bir emekli, esasında 7 bin 212 TL maaş alırken 288 TL de %4 ek ödeme alıyordu. Hükümet tarafından yapılan bu yeni uygulamayla beraber emekliye %4 ek ödeme kaldırılarak emeklinin maaşı net olarak 7 bin 500 TL seviyesine çekilmiş oldu.

Ortalama 300 TL’nin Kaybı Söz Konusu

Yeni düzenlemede aylık ayrı KDV iadesi ayrı olarak hesaplanmış olsaydı, bu durumda 7 bin 212 TL olan emekli aylığı 7 bin 500 TL’ye çıkarılmış ve üzerine de 300 TL KDV iadesiyle beraber ödenmesi gerekirdi. Fakat bunun aksi olarak uygulanan düzenleme nedeniyle emeklinin KDV iadesiyle beraber maaşından 300 TL kaybetmesi söz konusu oldu.

En düşük emekli aylığına uygulanan zam konusunda KDV iadesinin de dahil edilmesi, emekliler arasında ek ödeme alan ve alamayanlar olmak üzere ayrışmaya yol açtı. Aylığı 7 bin 500 TL ve altı olan birçok emekli ek ödemesini kaybederken, birçok emeklinin ek ödemesi de tırpanlanmış oldu.

Orhan Babaeski
Orhan Babaeskihttps://www.bankaciyim.net
Bankacılık sektörünü yakından takip eden Orhan Babaeski, bankacılık kariyeri alanında yaptığı araştırmaları içerikselleştirmeyi sever. Güncellemeler ve banka haberlerini yakından takip eden Orhan, kendi yorumlarıyla birlikte gelişmelerden haberdar olunması için içerikler hazırlar.

Merak ettiklerini sormak için:

Yorum alanını doldurun.
Lütfen adınızı buraya yazın

Aramıza Katılın

0BeğenenlerBeğen
0TakipçilerTakip Et
68TakipçilerTakip Et
2,210TakipçilerTakip Et
0AboneAbone Ol

Ticari Kredi Hesaplaması Nasıl Yapılır?

Ticari kredi, işletmelerin genişleme, ekipman yatırımı, stok finansmanı gibi çeşitli ihtiyaçlarını karşılamak için kullandığı...

Hayat Sigortası Kapsamı Nedir? Avantajları Nelerdir?

Hayat sigortası, sigortalı kişinin kendisini, yakınlarını çeşitli olumsuz durumlara karşı maddi olarak güvence altına...

TTNET Faturası Nasıl Ödenir ve Borç Öğrenme (ADIM ADIM)

İnternet erişimini sağlayan TTNET aboneleri için fatura ödeme ve sorgulama işlemleri artık çok daha...

Kripto Grafiklerini Anlama: Her Kripto Para Canlı Borsa Grafiklerini Aynı Gösterir mi?

Kripto para grafik analizi, kripto dünyasındaki tüccarlar ve yatırımcılar için temel bir beceridir. Bu...

Albaraka Türk Çağrı Merkezi Müşteri Temsilcisi Arıyor!

Albaraka Türk Katılım Bankası, banka personel alımları kapsamında yayınladığı iş ilanı ile İstanbul Ümraniye...

İmza Sirküsü ve İmza Beyannamesi: Fiyatları, Farkı, Örneği

İmza beyannamesi ile sirküsü çok fazla karıştırılan iki kavram. Günümüzde bu iki kavram birbirinin yerine kullanılmaktadır.