Ana SayfaGündemMerkez Bankası Banknot Basımında Rekora İmza Attı!

Merkez Bankası Banknot Basımında Rekora İmza Attı!

Merkez Bankası her bayramdan önce gerçekleştirdiği banknot basımında bu bayram rekora imza attı. Elde edilen bilgilere göre TCMB iki hafta içerisinde 73.3 milyar TL bastı.

Yayın tarihi:

Kategori:

Google Haberlere Abone Ol:

Merkez Bankası, bayramdan önceki iki haftalık süreçte gerçekleştirdiği banknot basımında rekora imza attı. Elde edilen bilgilere göre söz konusu dönemde 73.3 milyar TL’lik basım gerçekleştirdi. Böylelikle piyasadaki banknot miktarı 443 milyar TL’ye ulaştı.

Konuyla alakalı olarak basında yer alan haberlere göre Merkez Bankası’nın her sene Ramazan ve Kurban Bayramı öncesinde gerçekleştirdiği banknot basımında bu yıl rekor kırıldı.

Yüksek enflasyon sebebiyle son birkaç yıldır hızlı bir şekilde yükseliş gösteren piyasadaki banknot miktarı, Ramazan Bayramı’ndan önce yeni bir rekora imza attı.

İki Haftada 73.3 Milyarlık Banknot Basımı Gerçekleştirildi

İki Haftada 73.3 Milyarlık Banknot Basımı Gerçekleştirildi
İki Haftada 73.3 Milyarlık Banknot Basımı Gerçekleştirildi

Piyasa verilerine göre Ramazan Bayramı’ndan önce, 5 Nisan itibariyle 369,7 milyar civarında olan piyasadaki banknot miktarı, 19 Nisan itibariyle 443 milyar TL’ye ulaştı. İki hafta içerisinde yaşanan bu yükseliş 73,3 milyar TL olurken, oran bakımından yüzde 19,8’i buldu.

200 Adedi Astronomik Hızla Artış Gösteriyor

Her geçen gün artış gösteren kriz ve enflasyonla beraber, TL’nin değeri ciddi ölçüde kayıp yaşadı. Tedavülde bulunan 200 TL’lik banknot sayısı da rekor ölçüde artış kaydetti.

Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası tarafından elde edilen verilere göre 2022 Mart dönemi sonunda 536 milyon 989 bin civarında olan piyasadaki 200 TL’lik banknot sayısı, 2023 Mart sonunda 1 milyar 777 milyon adedi aşmış oldu. Yalnızca 1 yıl içerisinde 200 TL’lik banknot miktarındaki artış ise yüzde 101’i buldu.

1 Ocak 2009 tarihi itibariyle piyasaya sürülen 200 TL’lik banknotlar, aradan geçen 14 yılda, yalnızca, ilk yıl hariç 2022 yılına dek hiç bu kadar hızlı bir artış kaydetmemişti. Söz konusu bu artış, 2023 yılının ilk çeyreğinde de hızlı bir şekilde gerçekleşti.

Orhan Babaeski
Orhan Babaeskihttps://www.bankaciyim.net
Bankacılık sektörünü yakından takip eden Orhan Babaeski, bankacılık kariyeri alanında yaptığı araştırmaları içerikselleştirmeyi sever. Güncellemeler ve banka haberlerini yakından takip eden Orhan, kendi yorumlarıyla birlikte gelişmelerden haberdar olunması için içerikler hazırlar.

Merak ettiklerini sormak için:

Yorum alanını doldurun.
Lütfen adınızı buraya yazın

Aramıza Katılın

0BeğenenlerBeğen
0TakipçilerTakip Et
68TakipçilerTakip Et
2,210TakipçilerTakip Et
0AboneAbone Ol

Ticari Kredi Hesaplaması Nasıl Yapılır?

Ticari kredi, işletmelerin genişleme, ekipman yatırımı, stok finansmanı gibi çeşitli ihtiyaçlarını karşılamak için kullandığı...

Hayat Sigortası Kapsamı Nedir? Avantajları Nelerdir?

Hayat sigortası, sigortalı kişinin kendisini, yakınlarını çeşitli olumsuz durumlara karşı maddi olarak güvence altına...

TTNET Faturası Nasıl Ödenir ve Borç Öğrenme (ADIM ADIM)

İnternet erişimini sağlayan TTNET aboneleri için fatura ödeme ve sorgulama işlemleri artık çok daha...

Kripto Grafiklerini Anlama: Her Kripto Para Canlı Borsa Grafiklerini Aynı Gösterir mi?

Kripto para grafik analizi, kripto dünyasındaki tüccarlar ve yatırımcılar için temel bir beceridir. Bu...

Albaraka Türk Çağrı Merkezi Müşteri Temsilcisi Arıyor!

Albaraka Türk Katılım Bankası, banka personel alımları kapsamında yayınladığı iş ilanı ile İstanbul Ümraniye...

İmza Sirküsü ve İmza Beyannamesi: Fiyatları, Farkı, Örneği

İmza beyannamesi ile sirküsü çok fazla karıştırılan iki kavram. Günümüzde bu iki kavram birbirinin yerine kullanılmaktadır.