Ana SayfaEkonomi5 Yılda Kahveye 1 Milyar Dolar Ödedik

5 Yılda Kahveye 1 Milyar Dolar Ödedik

Yayın tarihi:

Kategori:

Google Haberlere Abone Ol:

Türkiye İstatistik Kurumu’ndan (TÜİK) derlenen verilere göre, ülkemizde son 5 yılda kahve ithalatına ödenilen miktar 1 milyar doların üstünde. Yine son 5 yılda çay ithalatına ise 100 milyon dolar civarında para ödedik.

Vazgeçilmez içeceklerimiz arasında olan çay ve kahve ile ilgili yapılan araştırmalar göre Türk insanının çaya ve kahveye olan ilgisi büyük. Geçtiğimiz yıl kahve ithalatına ödediğimiz miktar 2011 yılına göre yüzde 40 oranında bir artışla 255 milyon dolara yükseldi. Zira 2011 yılında kahve ithalatında 180 milyon dolar ödenmişti. Son 5 yılı baz aldığımızda; yani 2011-2015 yılları arasında ise, kahve ithalatında 1 milyarı aşkın bir fatura ödedik. Kahve ihracatından ülkemizin kazandığı meblağ ise 2011-2015 yılları arasında toplam 135 milyon dolar civarında.

Kahve ithalatı yaptığımız ülkelerin başında Brezilya geliyor. Brezilya’dan ithal ettiğimiz kahveye ödenilen tutar 430 milyon dolar kadar. Yani neredeyse ithal ettiğimiz kahvenin yarısı Brezilya’dan geliyor. Brezilya’yı 147 milyon dolarla Hindistan, 139 milyon dolarla İsviçre izliyor.

Çayda İthalat İhracatın Önünde

Milli içeceğimiz olan çaydaki ekonomik rakamlara bakacak olursak; yine 2011-2015 yılları arasındaki döneme göre çayda yapılan ihracat 87 milyon dolar iken, ithalat miktarı ise 103 milyon dolar civarında. Çay ihraç ettiğimiz ülkelere bakacak olursak; ilk sırayı 35 milyon dolar ile Belçika alıyor, ardından Suriye, Almanya, KKTC ve Irak geliyor. 2011-2015 yılları arasında ihraç rakamlarına bakacak olursak; Suriye ve Almanya’ya yapılan ihracat 10 milyon dolar seviyesinde gerçekleşti. Tabii Suriye’de yaşanılan iç savaştan dolayı söz konusu ülkeye ihracat rakamları her yıl giderek azalmakta.

Orhan Babaeski
Orhan Babaeskihttps://www.bankaciyim.net
Bankacılık sektörünü yakından takip eden Orhan Babaeski, bankacılık kariyeri alanında yaptığı araştırmaları içerikselleştirmeyi sever. Güncellemeler ve banka haberlerini yakından takip eden Orhan, kendi yorumlarıyla birlikte gelişmelerden haberdar olunması için içerikler hazırlar.

Merak ettiklerini sormak için:

Yorum alanını doldurun.
Lütfen adınızı buraya yazın

Aramıza Katılın

0BeğenenlerBeğen
0TakipçilerTakip Et
68TakipçilerTakip Et
2,210TakipçilerTakip Et
0AboneAbone Ol

Hayat Sigortası Kapsamı Nedir? Avantajları Nelerdir?

Hayat sigortası, sigortalı kişinin kendisini, yakınlarını çeşitli olumsuz durumlara karşı maddi olarak güvence altına...

TTNET Faturası Nasıl Ödenir ve Borç Öğrenme (ADIM ADIM)

İnternet erişimini sağlayan TTNET aboneleri için fatura ödeme ve sorgulama işlemleri artık çok daha...

Kripto Grafiklerini Anlama: Her Kripto Para Canlı Borsa Grafiklerini Aynı Gösterir mi?

Kripto para grafik analizi, kripto dünyasındaki tüccarlar ve yatırımcılar için temel bir beceridir. Bu...

Albaraka Türk Çağrı Merkezi Müşteri Temsilcisi Arıyor!

Albaraka Türk Katılım Bankası, banka personel alımları kapsamında yayınladığı iş ilanı ile İstanbul Ümraniye...

İmza Sirküsü ve İmza Beyannamesi: Fiyatları, Farkı, Örneği

İmza beyannamesi ile sirküsü çok fazla karıştırılan iki kavram. Günümüzde bu iki kavram birbirinin yerine kullanılmaktadır.

Kariyer Yolculuğu: Denizbank Kariyer ve Kariyer Planlaması!

Denizbank Kariyer basamaklarına adım atmanın bir diğer yolu ise staj programlarına katılmaktadır. Staj sonrasında adayların mezun olmaları halinde banka tarafından iş fırsatları doğar.