Ana SayfaEkonomiAB Müzakereleri Dondurulunca Merkez Bankası da Doların Hızını Kesemedi: Piyasalar Şokta!

AB Müzakereleri Dondurulunca Merkez Bankası da Doların Hızını Kesemedi: Piyasalar Şokta!

Yayın tarihi:

Kategori:

Google Haberlere Abone Ol:

Dün akşam Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan başkanlığında toplanan Ekonomi Koordinasyon Kurulu (EKK), döviz kurunda sıkıntı olmadığını açıklamıştı. Bugün 14’te toplanan Merkez Bankası Para Politikası Kurulu (PPK) ise faiz artırımına gitti. Faiz artırımının ardından şok dalgası ile hızla geri çekilen dolar, Avrupa Parlamentosu’ndan gelen Türkiye kararı sonrasında tekrar zirve yaparak 3,45’e dayandı.

Merkez Bankası Kasım ayı Para Politikası Kurulu toplantısını bugün saat 14’te gerçekleştirdi. Söz konusu toplantıda politika faizini 50 baz puan, üst bandı da 25 baz puan yükselten Merkez Bankası’nın bu kararının ardından düşüşe geçen dolar 3,36 seviyesine kadar geriledi. Ardından gelen haberle piyasalar allak bullak oldu.

Avrupa Birliği Üyelik Müzakereleri Donduruldu!

Avrupa Parlamentosu’nda (AP) gerçekleştirilen, “Türkiye’nin Avrupa Birliği’ne (AB) üyelik müzakerelerinin dondurulmasına ilişkin oylama” sonucu; Merkez Bankası’nın faiz artırım kararının hemen ardından geldi. Avrupa Parlamentosu’nda gerçekleşen oylamada, Türkiye’nin üyelik müzakerelerinin dondurulması kararı çıktı. Merkez Bankası’nın faiz artırım kararının ardından 3,42 seviyelerinden 3,36’ya kadar gerileyen Amerikan Doları; Avrupa Parlamentosu’nun kararının kamuoyuna yansıması ile birlikte hızlı bir tırmanış içerisine girerek saat 16:00 itibari ile 3,44 seviyesine ulaştı.

Avrupa Parlamentosu’ndan çıkan; “müzakerelerin geçici olarak dondurulması” kararı Merkez Bankası’nın faiz artırımı hamlesinin getirilerini sıfırlarken, karar öncesi mevcut noktanın dahi gerisine götürdü. Kur baskısını iyiden iyiye hisseden ülkemiz ekonomisi, Avrupa ile gerilen ve kopma noktasına gelen ipler sonucunda artık iyice diken üstünde.

Amerikan Doları ile birlikte Euro da artışa geçerek 3,63 düzeyini yakalamış durumda. Ülkemizin ihracat yaptığı ilk 10 ülkenin 7’sinin Avrupa Birliği üyesi olan ülkelerden olması da dış ticaret hacminin nasıl etkileneceği konusunda akıllarda soru işareti bırakıyor. Kur ve faiz kıskacındaki ekonominin düzlüğe çıkması için alınması gereken önlemlerin ne olduğu tartışılıyor. 

Orhan Babaeski
Orhan Babaeskihttps://www.bankaciyim.net
Bankacılık sektörünü yakından takip eden Orhan Babaeski, bankacılık kariyeri alanında yaptığı araştırmaları içerikselleştirmeyi sever. Güncellemeler ve banka haberlerini yakından takip eden Orhan, kendi yorumlarıyla birlikte gelişmelerden haberdar olunması için içerikler hazırlar.

Merak ettiklerini sormak için:

Yorum alanını doldurun.
Lütfen adınızı buraya yazın

Aramıza Katılın

0BeğenenlerBeğen
0TakipçilerTakip Et
68TakipçilerTakip Et
2,210TakipçilerTakip Et
0AboneAbone Ol

Ticari Kredi Hesaplaması Nasıl Yapılır?

Ticari kredi, işletmelerin genişleme, ekipman yatırımı, stok finansmanı gibi çeşitli ihtiyaçlarını karşılamak için kullandığı...

Hayat Sigortası Kapsamı Nedir? Avantajları Nelerdir?

Hayat sigortası, sigortalı kişinin kendisini, yakınlarını çeşitli olumsuz durumlara karşı maddi olarak güvence altına...

TTNET Faturası Nasıl Ödenir ve Borç Öğrenme (ADIM ADIM)

İnternet erişimini sağlayan TTNET aboneleri için fatura ödeme ve sorgulama işlemleri artık çok daha...

Kripto Grafiklerini Anlama: Her Kripto Para Canlı Borsa Grafiklerini Aynı Gösterir mi?

Kripto para grafik analizi, kripto dünyasındaki tüccarlar ve yatırımcılar için temel bir beceridir. Bu...

Albaraka Türk Çağrı Merkezi Müşteri Temsilcisi Arıyor!

Albaraka Türk Katılım Bankası, banka personel alımları kapsamında yayınladığı iş ilanı ile İstanbul Ümraniye...

İmza Sirküsü ve İmza Beyannamesi: Fiyatları, Farkı, Örneği

İmza beyannamesi ile sirküsü çok fazla karıştırılan iki kavram. Günümüzde bu iki kavram birbirinin yerine kullanılmaktadır.