Ana SayfaEkonomi2017 Asgari Ücret Müzakereleri Başlıyor

2017 Asgari Ücret Müzakereleri Başlıyor

Yayın tarihi:

Kategori:

Google Haberlere Abone Ol:

2017 asgari ücret miktarını belirlemek için Asgari Ücret Komisyonu yarın görüşmelere başlıyor. Asgari Ücret Komisyonu’na işçi ve işveren sendikalarıyla birlikte hükümet yetkilileri katılacak. Yapılacak olan görüşmeler süresince işçi ve işveren temsilcileri asgari ücretle ilgili beklentilerini istişare edecek.

Yarın Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı bünyesinde başlayacak olan asgari ücret müzakerelerinin sonucu ülke genelinde 6.5 milyon çalışanı etkileyecek.

İşçi temsilciliğini Türk-İş Sendikası, işveren temsilciliğini ise Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonu’nun gerçekleştireceği komisyona Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Mehmet Müzezzinoğlu başkanlık yapacak.

2015 yılındaki görüşmeler, hükümetin asgari ücreti net 1300 liraya yükselteceğini açıklaması sebebiyle hararetsiz geçmişti. Bu sene Türk-İş sendikasının asgari ücreti net 1600 liraya yükseltme isteğinde bulunmasıyla müzakerelerin oldukça tartışmalı geçeceği düşünülüyor.

Bununla birlikte, 2016 yılında ilk ve ikinci altı aylık zam uygulaması yapılmamış ve asgari ücret yıl boyunca 1300 lira olmuştu. Şimdi 2017 yılında iki aşamalı zam uygulaması bir kez daha söz konusu olacak. Bu uygulama gerçekleşirse 2017 yılının birinci ve altıncı ayında iki aşamalı olacak şekilde asgari ücrete zam yapılacak.

Asgari ücrete yapılması istenen zammın fazla bulunmasını eleştiren Türk-İş Genel Başkanı Ergün Atalay, “TÜİK’in geçen yıl komisyona sunduğu bir işçinin net yaşam maliyeti net 1600 liraydı. Biz devletin kurumunun ortaya koyduğu bu rakama razıyız. Ülkenin, ekonominin, işverenin durumunu biliyoruz ama işçinin halini daha iyi biliyoruz. Bu nedenle talep ettiğimiz net 1600 lira makul bir rakamdır. Üzülerek görüyoruz ki bunu bile yüksek bulanlar var. Biz onları bir ay bu parayla geçinmeye davet ediyoruz” dedi.

Asgari Ücret Komisyonu yasal olarak 5 işçi, 5 işveren, ve 5 hükümet yetkilisi olmak üzere toplam 15 kişiden oluşuyor. Bu komisyon asgari ücret miktarını belirliyor. Komisyonda en çok üye sayısına sahip olan işçi ve işveren sendikaları temsilci olarak bulunuyor.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nın ev sahipliğini yaptığı ilk toplantıdan sonra işçi ve işveren taraflarının düzenlediği iki toplantı daha gerçekleştiriliyor ve son olarak tekrar bakanlıkta bir toplantı yapılarak nihai karar veriliyor.
 

Bakanlık tarafından seçilen bir temsilcinin başkanlığında toplanan komisyon üyeleri en az 10 üyeyle oylama yapıyor. Eğer oylar eşit çıkarsa başkanın dahil olduğu tarafın oy çoğunluğu geçerli sayılıyor.

Orhan Babaeski
Orhan Babaeskihttps://www.bankaciyim.net
Bankacılık sektörünü yakından takip eden Orhan Babaeski, bankacılık kariyeri alanında yaptığı araştırmaları içerikselleştirmeyi sever. Güncellemeler ve banka haberlerini yakından takip eden Orhan, kendi yorumlarıyla birlikte gelişmelerden haberdar olunması için içerikler hazırlar.

Merak ettiklerini sormak için:

Yorum alanını doldurun.
Lütfen adınızı buraya yazın

Aramıza Katılın

0BeğenenlerBeğen
0TakipçilerTakip Et
68TakipçilerTakip Et
2,210TakipçilerTakip Et
0AboneAbone Ol

Hayat Sigortası Kapsamı Nedir? Avantajları Nelerdir?

Hayat sigortası, sigortalı kişinin kendisini, yakınlarını çeşitli olumsuz durumlara karşı maddi olarak güvence altına...

TTNET Faturası Nasıl Ödenir ve Borç Öğrenme (ADIM ADIM)

İnternet erişimini sağlayan TTNET aboneleri için fatura ödeme ve sorgulama işlemleri artık çok daha...

Kripto Grafiklerini Anlama: Her Kripto Para Canlı Borsa Grafiklerini Aynı Gösterir mi?

Kripto para grafik analizi, kripto dünyasındaki tüccarlar ve yatırımcılar için temel bir beceridir. Bu...

Albaraka Türk Çağrı Merkezi Müşteri Temsilcisi Arıyor!

Albaraka Türk Katılım Bankası, banka personel alımları kapsamında yayınladığı iş ilanı ile İstanbul Ümraniye...

İmza Sirküsü ve İmza Beyannamesi: Fiyatları, Farkı, Örneği

İmza beyannamesi ile sirküsü çok fazla karıştırılan iki kavram. Günümüzde bu iki kavram birbirinin yerine kullanılmaktadır.

Kariyer Yolculuğu: Denizbank Kariyer ve Kariyer Planlaması!

Denizbank Kariyer basamaklarına adım atmanın bir diğer yolu ise staj programlarına katılmaktadır. Staj sonrasında adayların mezun olmaları halinde banka tarafından iş fırsatları doğar.