Ana SayfaEkonomiEnflasyon Beklentilerin Altında Gelse de Yabancı Kuruluşlar Yine Tatmin Olmadı!

Enflasyon Beklentilerin Altında Gelse de Yabancı Kuruluşlar Yine Tatmin Olmadı!

Yayın tarihi:

Kategori:

Google Haberlere Abone Ol:

Ekim ayı başından beri döviz karşısında aşırı değer kaybeden Türk Lirası nedeniyle enflasyonun hatrı sayılır düzeyde yükselmesi bekleniyordu. Ancak bugün TÜİK tarafından açıklanan enflasyon verileri yıllık bazda enflasyonun yüzde 7 seviyesinde gerçekleştiğini ortaya koydu. Piyasanın beklentisi yüzde 7,4 düzeyinde olduğu için bu gösterge nispeten “iyiye işaret” olarak yorumlandı.

Kasım ayı özelinde yüzde 0,52 olarak gerçekleşen enflasyon, Türk Lirası’ndaki değer kaybı nedeniyle enflasyonun daha yüksek oranlarda artmasını bekleyenler için sürpriz niteliğinde oldu. Buna rağmen yabancı finans kuruluşları; henüz kur farkının piyasadaki etkilerinin tam olarak görülmeye başlanmadığını ve ilerleyen zamanlarda enflasyonun sert yükselmesini beklediklerini ifade ediyorlar.

Türk Lirası Negatif Ayrıştı!

Ekim ayı başından bu yana özellikle Amerikan Doları karşısında yüzde 20’ye varan oranda değer kaybı yaşayan Türk Lirası, global çapta dolar karşısında değer kaybına uğrayan gelişmekte olan ülke para birimlerinden negatif ayrıştı. Bahse konu süre zarfında gelişmekte olan ülke para birimleri arasında en fazla değer kaybına uğrayan para birimi konumunda olan Türk Lirası’nın enflasyon üzerinde beklenen negatif etkiyi yapmaması yerli piyasa aktörlerinde memnuniyetle karşılanırken, yabancı finans kuruluşları bu durumun geçici olduğu ve enflasyonun orta ve uzun vadede patlayacağı görüşünde.

Bugün Türkiye İstatistik Kurumu tarafından yapılan Kasım ayı enflasyon rakamları açıklaması sonrasında konuşan Credit Agricole’nin stratejisti Guillaume Tresca; “Türk Lirası’ndaki güçlü değer kaybı trendi göz önüne alındığında bugün TÜİK tarafından açıklanan veriler oyun değiştirici olmayacak. Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın kredibilite eksikliği hali hazırda devam ediyor ve Türkiye artık yüksek risklere sahip bir ülke konumunda…” dedi.

Ekonomistler; enflasyon rakamlarının beklenenden düşük gelmesine rağmen yabancı finans kuruluşlarının her durumu Türkiye aleyhine yorumlama çabalarının dikkatlerden kaçmadığını belirtirken, dünya gerçeklerinden de kopmadan ekonomik önlemler almaya devam edilmesi gerektiğini vurguluyorlar. 

Orhan Babaeski
Orhan Babaeskihttps://www.bankaciyim.net
Bankacılık sektörünü yakından takip eden Orhan Babaeski, bankacılık kariyeri alanında yaptığı araştırmaları içerikselleştirmeyi sever. Güncellemeler ve banka haberlerini yakından takip eden Orhan, kendi yorumlarıyla birlikte gelişmelerden haberdar olunması için içerikler hazırlar.

Merak ettiklerini sormak için:

Yorum alanını doldurun.
Lütfen adınızı buraya yazın

Aramıza Katılın

0BeğenenlerBeğen
0TakipçilerTakip Et
68TakipçilerTakip Et
2,210TakipçilerTakip Et
0AboneAbone Ol

Hayat Sigortası Kapsamı Nedir? Avantajları Nelerdir?

Hayat sigortası, sigortalı kişinin kendisini, yakınlarını çeşitli olumsuz durumlara karşı maddi olarak güvence altına...

TTNET Faturası Nasıl Ödenir ve Borç Öğrenme (ADIM ADIM)

İnternet erişimini sağlayan TTNET aboneleri için fatura ödeme ve sorgulama işlemleri artık çok daha...

Kripto Grafiklerini Anlama: Her Kripto Para Canlı Borsa Grafiklerini Aynı Gösterir mi?

Kripto para grafik analizi, kripto dünyasındaki tüccarlar ve yatırımcılar için temel bir beceridir. Bu...

Albaraka Türk Çağrı Merkezi Müşteri Temsilcisi Arıyor!

Albaraka Türk Katılım Bankası, banka personel alımları kapsamında yayınladığı iş ilanı ile İstanbul Ümraniye...

İmza Sirküsü ve İmza Beyannamesi: Fiyatları, Farkı, Örneği

İmza beyannamesi ile sirküsü çok fazla karıştırılan iki kavram. Günümüzde bu iki kavram birbirinin yerine kullanılmaktadır.

Kariyer Yolculuğu: Denizbank Kariyer ve Kariyer Planlaması!

Denizbank Kariyer basamaklarına adım atmanın bir diğer yolu ise staj programlarına katılmaktadır. Staj sonrasında adayların mezun olmaları halinde banka tarafından iş fırsatları doğar.