Ana SayfaSigortaZorunlu Trafik Sigortası Nedir?

Zorunlu Trafik Sigortası Nedir?

Yayın tarihi:

Kategori:

Google Haberlere Abone Ol:

Zorunlu Trafik Sigortası Konusuna Genel Bir Bakış

Trafik kazaları bazen büyük maliyetlere sebep olabilir. Kaza yapılması halinde ve hatalı olunması halinde karşı tarafın araç masraflarını, tedavi masraflarını ve ölüm olması halinde kan parası ödemek durumunda kalınabilir. Zorunlu trafik sigortası kişileri bu gibi durumlara karşı korumaktadır ve yasal olarak sigorta yapmak zorunludur. Aksi taktirde zorunlu trafik sigortası yaptırmayan araçlar trafiğe çıkması yasaktır.

Zorunlu trafik sigortası 2918 sayılı Karayolları Trafik Kanununca düzenlenmiştir ve kaza anında oluşan 3. kişilerin hasarlarını karşılayan bir sigorta çeşididir. Zorunlu trafik sigortası karşı tarafın maddi hasarlarını karşılarken manevi zararlarını da karşılar. Ayrıca zorunlu trafik sigortası yapıldığı aracın zararını karşılamaz, zorunlu trafik sigortasının kapsamı 3. kişilere yöneliktir.

Zorunlu trafik sigortasında üst limitler sigorta limitleri ile bağlantısı vardır. Fakat zorunlu trafik sigorta üst limitleri tamamen sigorta primleri ila alakalı değildir. Kaza masrafları artış gösteriyorsa yıllık olarak üst limit artırılır haliyle de sigorta primleri artmaya başlar. Zorunlu trafik sigortası üst limitleri önemlidir. Söz konu kaza sonucu oluşan zararı karşılamaya sigorta üst limiti yetmez ise kişinin yasal sorumluluğu ortadan kalkmaz.

Zorunlu trafik sigortası kapsamında ödenen zararın üst limit kazanın boyutuna göre değişiklik gösterir. Sadece maddi hasar olan kazaların zararının ödenmesi ile ölümlü ya da yaralanmalı kazaların zararının ödenmesi aynı maliyette olmayacağı için sigorta üst limiti de kazalara göre değişiklik gösterir.

Zorunlu trafik sigortası fayda bakımından kişilere büyük yararlar sağlar. Ne kadar 3. Kişilerin masraflarını karşılıyormuş gibi gözükse de kan parası, tedavi masrafı ve araç tamiri gibi masraf kalemleri büyük masraflar olduğu için sigorta yaptırana da büyük faydalar sağlar.

Zorunlu Trafik Sigortası Nedir?

Her araç sahibinin yaptırması gereken trafik sigortası artık zorunlu hale gelmiştir. Yasalar gereği trafiğe çıkan tüm motorlu taşıtların trafik sigortasının bulunması gerekmektedir. Bu sigortaya sahip olmayan araçların trafikten men edildiği ve bir cezai yaptırımın söz konusu olacağı bilinmelidir. Bu nedenle araç sahipleri araçlarını satın aldıklarında hiç vakit kaybetmeden ve trafiğe çıkmadan önce zorunlu trafik sigortası işlemlerini tamamlamalıdır.

Bu sigorta 1 yıllık poliçelerle yapılmaktadır. Poliçe süresi sona erdiğinde derhal sigorta yenileme işlemi yapılmalıdır. Ancak bu sigortayı yaptırırken bazı hususlara dikkat edilmesi gerekmektedir. Özellikle trafik sigortası genel şartları araç sahibi tarafından titizlikle gözden geçirilmeli ve aracın ruhsatında yazan bilgiler ile sigorta poliçesinde yazan bilgiler mutlaka kontrolden geçirilmelidir. Bu bilgilerin birbirinden farklı olmaması gerekir. Aksi halde aracın sigortası geçersiz sayılacak ve söz konusu yaptırımlar yine araç sahibine uygulanacaktır.

Sigorta poliçenizde yazan aracın markası, modeli ve ne amaçla kullanıldığı gibi bilgilerin de doğru olduğundan emin olunması gerekir. Araç sahipleri trafik sigortası hesaplama işlemlerinin ne şekilde yapıldığını da bilmelidir. Her yıl sigorta poliçesi sona erdiğinde yenileme işlemi ile beraber ödenmesi gereken prim miktarı da değişkenlik gösterebilir. Çünkü aracın yıl içerisinde kaza yapıp yapmadığı sigorta primlerini etkilemektedir.

Pek çok kıstasa bağlı olarak trafik sigortası fiyatları farklılık gösterdiğinden net bir rakam her araç için geçerli olamaz. Bilindiği gibi araç değerleri ülkemizde Türkiye Sigorta ve Reasürans Şirketleri Birliği tarafından belirlenmektedir. Hazine Müsteşarlığı da araç bedellerine dair alt ve üst limitleri belirler. Ancak bu durum trafik sigortası sorgulama işlemlerinde karşınıza her daim aynı rakamların çıkacağı anlamına gelmez. Farklı fiyatlar sigorta şirketleri ya da sigorta acenteleri tarafından araç sahiplerine sunulabilir.

Genellikle araç sahiplerine ucuz trafik sigortası fiyat teklifi almaları için kısa bir araştırma yapmaları önerilmektedir. İnternet üzerinden online olarak da firma temsilcileri ile irtibata geçilebilir ve bu sayede zaman kaybedilmeden sigorta firmalarının fiyat teklifinde bulunması sağlanabilir. Ayrıca bazı web siteler aracılığı ile en cazip fiyat teklifinde bulunan sigorta firmaları ya da acentelerinin hangileri olduğu öğrenilebilir.

Orhan Babaeski
Orhan Babaeskihttps://www.bankaciyim.net
Bankacılık sektörünü yakından takip eden Orhan Babaeski, bankacılık kariyeri alanında yaptığı araştırmaları içerikselleştirmeyi sever. Güncellemeler ve banka haberlerini yakından takip eden Orhan, kendi yorumlarıyla birlikte gelişmelerden haberdar olunması için içerikler hazırlar.

Merak ettiklerini sormak için:

Yorum alanını doldurun.
Lütfen adınızı buraya yazın

Aramıza Katılın

0BeğenenlerBeğen
0TakipçilerTakip Et
68TakipçilerTakip Et
2,210TakipçilerTakip Et
0AboneAbone Ol

Ticari Kredi Hesaplaması Nasıl Yapılır?

Ticari kredi, işletmelerin genişleme, ekipman yatırımı, stok finansmanı gibi çeşitli ihtiyaçlarını karşılamak için kullandığı...

Hayat Sigortası Kapsamı Nedir? Avantajları Nelerdir?

Hayat sigortası, sigortalı kişinin kendisini, yakınlarını çeşitli olumsuz durumlara karşı maddi olarak güvence altına...

TTNET Faturası Nasıl Ödenir ve Borç Öğrenme (ADIM ADIM)

İnternet erişimini sağlayan TTNET aboneleri için fatura ödeme ve sorgulama işlemleri artık çok daha...

Kripto Grafiklerini Anlama: Her Kripto Para Canlı Borsa Grafiklerini Aynı Gösterir mi?

Kripto para grafik analizi, kripto dünyasındaki tüccarlar ve yatırımcılar için temel bir beceridir. Bu...

Albaraka Türk Çağrı Merkezi Müşteri Temsilcisi Arıyor!

Albaraka Türk Katılım Bankası, banka personel alımları kapsamında yayınladığı iş ilanı ile İstanbul Ümraniye...

İmza Sirküsü ve İmza Beyannamesi: Fiyatları, Farkı, Örneği

İmza beyannamesi ile sirküsü çok fazla karıştırılan iki kavram. Günümüzde bu iki kavram birbirinin yerine kullanılmaktadır.