KKDF Nedir?

Yayın tarihi:

Google Haberlere Abone Ol:

Kredi Kaynak Destekleme Fonu Nedir?

KKDF 12 Mayıs 1988 yılında Merkez Bankası bünyesinden kredi fonlamasını ve yatırımları yönlendirmek amacıyla kurulmuştur. KKDF’nin açılımı Kredi Kaynak Destekleme Fonu’dur. Kredi Kaynak Destekleme Fonu kredi kullanılması halinde söz konusu olur ve bankalar aracılığıyla tüketicinden tahsil edilir. KKDF tahsilinden bankalar çıkar elde etmez tahsil edilen tutarı devlete öder.

KKDF faiz ve anapara kur farkı üzerinden belli bir oran üzerinden tahsil edilir. Yani KKDF vergisini doğuran faizdir ve KKDF oranı faize eklenerek bankalar tarafından faiz ve anapara ödemeleri ile birlikte tahsil edilir.

Kredi Kaynak Destekleme Fonu sadece kredi kullanımı durumunda ortaya çıkmaz. İthalat yapan firmalar aydıkları emtiaları vadeli almaları durumunda KKDF vergisi ödemesi gerekir.

KKDF Oranı Ne Kadar?

2010 yılında yapılan 27743 sayılı düzenleme ile KKDF oranı %10’dan %15’e yükseltildi. Taşıt kredisi ve ihtiyaç kredisi Kredi Kaynak Destekleme Fonu oranı %15’dir. Ticari kredilere ve vadeli emtiaya ithal eden şirketlere KKDF %3 oranında uygulanır.

KKDF oranı kredi faiz oranına eklenilerek kullanılır. Örneğin 0,99 faizli kredinin faiz oranına %15 yani 0,15 eklenir. Oluşan sonuç ile kredinin aylık taksitleri ve toplam ödeme tutarı hesaplanır.

KKDF Geri Alınabilir Mi?

KKDF oranı 28.10.2010 tarihinde yeniden düzenlenmiştir ve KKDF oranı %15’e çıkarılmıştır. Maliye Bakanlığı Bankalar Birliği’ne gönderdiği yazı ile kredinin kullanım zamanı düzenlemeden önce veya sonra fak etmeksizin yeni KKDF oranının tüm tahakkuk ettirilecek faizler için uygulanmasını istemiştir.

Tüketici tarafından bu duruma itiraz edilmesi sonunca Maliye Bakanlığı tüketici lehine yeni bir genelge yayınladı. Yayınlanan genelgeye göre düzenlemeden önce kullanılan kredilere geriye dönük tahakkuk ettirilen %15’lik KKDF oranın geri ödemesi yapılacağı duyuruldu. Yani 31 Ekim 2010 tarihinden önce kullanılan kredilelere %15 KKDF oranı uygulanmışsa bankalara itiraz edilerek geri alınabilir.

Orhan Babaeski
Orhan Babaeskihttps://www.bankaciyim.net
Bankacılık sektörünü yakından takip eden Orhan Babaeski, bankacılık kariyeri alanında yaptığı araştırmaları içerikselleştirmeyi sever. Güncellemeler ve banka haberlerini yakından takip eden Orhan, kendi yorumlarıyla birlikte gelişmelerden haberdar olunması için içerikler hazırlar.

Merak ettiklerini sormak için:

Yorum alanını doldurun.
Lütfen adınızı buraya yazın

Aramıza Katılın

0BeğenenlerBeğen
0TakipçilerTakip Et
68TakipçilerTakip Et
2,210TakipçilerTakip Et
0AboneAbone Ol

Ticari Kredi Hesaplaması Nasıl Yapılır?

Ticari kredi, işletmelerin genişleme, ekipman yatırımı, stok finansmanı gibi çeşitli ihtiyaçlarını karşılamak için kullandığı...

Hayat Sigortası Kapsamı Nedir? Avantajları Nelerdir?

Hayat sigortası, sigortalı kişinin kendisini, yakınlarını çeşitli olumsuz durumlara karşı maddi olarak güvence altına...

TTNET Faturası Nasıl Ödenir ve Borç Öğrenme (ADIM ADIM)

İnternet erişimini sağlayan TTNET aboneleri için fatura ödeme ve sorgulama işlemleri artık çok daha...

Kripto Grafiklerini Anlama: Her Kripto Para Canlı Borsa Grafiklerini Aynı Gösterir mi?

Kripto para grafik analizi, kripto dünyasındaki tüccarlar ve yatırımcılar için temel bir beceridir. Bu...

Albaraka Türk Çağrı Merkezi Müşteri Temsilcisi Arıyor!

Albaraka Türk Katılım Bankası, banka personel alımları kapsamında yayınladığı iş ilanı ile İstanbul Ümraniye...

İmza Sirküsü ve İmza Beyannamesi: Fiyatları, Farkı, Örneği

İmza beyannamesi ile sirküsü çok fazla karıştırılan iki kavram. Günümüzde bu iki kavram birbirinin yerine kullanılmaktadır.