Ana SayfaKariyerÖSYM 2017 LYS Ucu Açık Sorular Nedir? Ucu Açık Soru Örnekleri

ÖSYM 2017 LYS Ucu Açık Sorular Nedir? Ucu Açık Soru Örnekleri

Yayın tarihi:

Kategori:

Google Haberlere Abone Ol:

Ucu Açık Sınav Soruları

Bu yıl ÖSYM’nin yapmış olduğu bir açıklamada; 2017 LYS Sınavında, ucu açık soruların sorulacağı söylendi. Sınava girecek olan adaylar arasında, psikolojik bunalımlara dahi neden olan Ucu açık sorular nedir ?

Gelin hep beraber önce bu soruya bir cevap verelim… Açık uçlu sorular isminden de anlaşılacağı gibi cevapları belli seçenekler halinde verilmeyen, adayın kendi duygu ve düşünceleri analiz etmek için sorulan sorulardır. Tıpkı okullarda öğretmenlerin yaptığı yazılı kağıtlarındaki klasik sınav sorularına benzer şekilde sorulan sorulardır.

Cevaplarının, sınava girecek olan adayın kendi kalemiyle yazılması istenen soru tiplerinde, cevap kodlama kağıdının nasıl bir düzen içinde olacağı ise şuan bilinmeyenler arasında yer alıyor. ÖSYM bu yıl LYS sınavlarında, ( LYS-1 / LYS-2 / LYS- 3 / LYS-4 / LYS-5 ) açık uçlu sorular sormasındaki neden; adayın sentez, değerlendirme, analiz ve yorum yeteneklerine ulaşmak istemesidir.

ÖSYM’nin ilk defa bu sene LYS sınavında kullanacağı bu ucu açık sorulardan 5-10 soru arasında soracağı bekleniliyor. Bu soruları test sorularından sonra, kitapçığın son sayfalarında soracağı bekleniliyor. Sınava girecek olan adayların, akıllarındaki sorular ise; Tüm bu soruların cevaplarını kimler nasıl okuyup değerlendirecekler ? Sınavın açıklanması çok zaman alır mı ? Bu soruların cevapları henüz bilinmiyor.

Bu sene sorulması kesin gözüyle bakılan açık uçlu sorular karşısında adayların ne yapması gerek ?

ÖSYM yaptığı açıklamanın devamında bu açık uçlu soruların müfredat içerisindeki konulardan soracağını belirtmişti. Yıllardır hepimize okullarda, dershanelerde, etüt merkezlerinde hep, test çözme mantığını öğrettiler. Bu ucu açık soruların nasıl çözüleceğinin düşüncesi tüm adayların ortak sorusu olduğunu söyleyebiliriz.

Adayların bu kısımda dikkat etmesi gereken nokta ise; nasıl çözüleceği sorusu olmaması gerek. Sonuç olarak bu sınav herkese eşit yapılıyor ve tamamen sorulara yorumlarla cevap verilmesi gerekiyor.

Aslında bir bakıma bu açık uçlu soruların korkulacak yanı olmadığı, ekstra bir çalışma gayreti sarf etmek gerekmediği gayet açık şekilde karşımızda duruyor.

Bu ucu açık sorulara örnek vermek gerekirse;

“Bu konu hakkındaki düşünceleriniz nelerdir?”

1– Gayet güzel bir konu

       2– Anlaşılması güç bir konu

                          3 Diğer (Belirtiniz) …………………….

 

Ortaokuldaki oğlum, gördüğü, okuduğu, dinlediği her şeyi şiirle saptamak hevesinde bugünlerde. Yazdığı şiirlerle ilgili ara sıra onunla konuşur, bazen çaktırmadan onu eleştiririm. Geçen gün yazdığı bir şiir üzerinde konuşurken şiirde konu sorununa değindik. Yazdığı şiirlerde hep bir olay anlattığını, oysa şiirin hikâyeden ayrı bir şey olduğunu, şiirde belli bir konu işlemek zorunda olmadığını anlatıp durdum. O ise bana hep Orhan Veli’yi örnek gösterdi. O an bir gerçeği hatırladım, biz ne dersek diyelim şiire yeni adım atan biri, çağının şiir ustalarının yolundan gider.

Bu parçadan çıkarılabilecek en kapsamlı yargı aşağıdakilerden hangisidir ? Kendi düşünceleriniz ile açıklayınız.

İnsanoğlu bir gün virgülü kaybetti ve söyledikleri birbirine karışmaya başladı. Noktayı kaybettiğinde düşünceleri uzayıp gitti, onları bir araya getiremedi. Bir gün ünlem işaretini kaybetti; sevincini, öfkesini, tüm duygularını yitirdi. Bir başka gün soru işaretini kaybetti; soru sormayı unuttu o zaman da. Derken bir gün iki noktayı kaybetti ve kimseye bir açıklama yapamaz oldu. Yaşamının sonuna geldiğinde elinde yalnızca tırnak işareti kalmıştı; içinde de başkalarının düşüncesi vardı yalnızca.

  • Bu parçada asıl anlatılmak istenen düşünce nedir ? Yazınız.

 

  • Hatice marketten 8 çikolata alacaktır. 1 market 2 çikolatayı 75 kuruşa, diğer market ise 4 çikolatayı 1 tl’ye satmaktadır. Hatice hangi marketten 8 çikolata alırsa daha mantıklı davranmış olur ? Neden ?

 

  • Bir tarım çiftçisi tarımda makine mi yoksa insan gücümü kullanmalı ? Nedenleriyle birlikte açıklayınız.

gibi sorular ucu açık sorulara örnek gösterilebilir.

Orhan Babaeski
Orhan Babaeskihttps://www.bankaciyim.net
Bankacılık sektörünü yakından takip eden Orhan Babaeski, bankacılık kariyeri alanında yaptığı araştırmaları içerikselleştirmeyi sever. Güncellemeler ve banka haberlerini yakından takip eden Orhan, kendi yorumlarıyla birlikte gelişmelerden haberdar olunması için içerikler hazırlar.

Merak ettiklerini sormak için:

Yorum alanını doldurun.
Lütfen adınızı buraya yazın

Aramıza Katılın

0BeğenenlerBeğen
0TakipçilerTakip Et
68TakipçilerTakip Et
2,210TakipçilerTakip Et
0AboneAbone Ol

Hayat Sigortası Kapsamı Nedir? Avantajları Nelerdir?

Hayat sigortası, sigortalı kişinin kendisini, yakınlarını çeşitli olumsuz durumlara karşı maddi olarak güvence altına...

TTNET Faturası Nasıl Ödenir ve Borç Öğrenme (ADIM ADIM)

İnternet erişimini sağlayan TTNET aboneleri için fatura ödeme ve sorgulama işlemleri artık çok daha...

Kripto Grafiklerini Anlama: Her Kripto Para Canlı Borsa Grafiklerini Aynı Gösterir mi?

Kripto para grafik analizi, kripto dünyasındaki tüccarlar ve yatırımcılar için temel bir beceridir. Bu...

Albaraka Türk Çağrı Merkezi Müşteri Temsilcisi Arıyor!

Albaraka Türk Katılım Bankası, banka personel alımları kapsamında yayınladığı iş ilanı ile İstanbul Ümraniye...

İmza Sirküsü ve İmza Beyannamesi: Fiyatları, Farkı, Örneği

İmza beyannamesi ile sirküsü çok fazla karıştırılan iki kavram. Günümüzde bu iki kavram birbirinin yerine kullanılmaktadır.

Kariyer Yolculuğu: Denizbank Kariyer ve Kariyer Planlaması!

Denizbank Kariyer basamaklarına adım atmanın bir diğer yolu ise staj programlarına katılmaktadır. Staj sonrasında adayların mezun olmaları halinde banka tarafından iş fırsatları doğar.