Ana SayfaEkonomiİslam Ülkeleri İle Ticaret Hacmi 10 Yılda 3’e Katlandı!

İslam Ülkeleri İle Ticaret Hacmi 10 Yılda 3’e Katlandı!

Yayın tarihi:

Kategori:

Google Haberlere Abone Ol:

Ülkemizin özellikle son on yılda başta körfez ülkeleri olmak üzere bütün İslam ülkeleri ile iyi ilişkiler kurması ticaret hacmine de yansıdı. 2005 yılında İslam ülkeleri ile aramızda gerçekleşen toplam ticaret hacmi 22,8 milyar dolar iken, 2015 yılında bu meblağ 65,1 milyar dolara çıktı.

Türkiye son on yılda ticaret hacmini katladı. Hem ithalat hem de ihracatta önemli oranda artış kaydeden ülkemiz; söz konusu dönemde yaşanan “2008 global ekonomik krize” rağmen ticaret hacmini katlamayı başardı. Bu dönemde özellikle İslam ülkeleri ile ilişkilerini iyileştiren ülkemiz, bu durumun karşılığı ticaret hacmindeki artışta da gördü.

7 Yıl Geçmesine Rağmen Küresel Krizin Etkileri Sürüyor!

2008 yılında yaşanan küresel kriz bir çok ülkeyi derinden etkilemişti. Öyle ki; aradan geçen 7 yıla rağmen hala söz konusu krizin etkileri tüm dünyada az ya da çok yaşanıyor. Bunun bir yansıması olarak global ekonomik büyümeye yönelik beklentiler halen düşük düzeyde ve önümüzdeki dönemde de düşmeye devam edeceği ön görülüyor.

Kalkınma Bakanı Lütfi Elvan tarafından İslam İşbirliği Teşkilatı toplantısı sonrasında yapılan açıklamalarda; küresel çapta böylesine durgun bir ortamdan geçilirken İslam ülkeleri ile yapılan ticaretin artırılması gerektiği ifade edildi. Gerek coğrafya olarak, gerekse kültürel olarak birbirine çok yakın konumda olan ve tarihi birliktelikleri olan İslam ülkelerinin dayanışma içerisinde bu zor dönemi daha kolay atlatacağını ifade eden Bakan Elvan; daha yüksek kalkınma düzeylerine ve ticaret hacmine erişebilmek için daha rekabetçi ekonomilere sahip olunması gerektiğini vurguladı.

İslam İşbirliği Teşkilatı ülkeleri arasında; nitelikli yatırımlara, katma değer oluşturmaya ve verimli ekonomik faaliyetlere destek olunması gerektiğini belirten Elvan; üye ülkeler arasında dayanışmanın artırılması gerektiğini söyledi. Bu sayede geride bıraktığımız 10 yılda 3’e katlanan ticaret hacminin, gelecek 10 yılda da 3’e katlanarak ülkemiz için 200 milyar dolar seviyesine çıkabileceğine inandığını belirtti.

Orhan Babaeski
Orhan Babaeskihttps://www.bankaciyim.net
Bankacılık sektörünü yakından takip eden Orhan Babaeski, bankacılık kariyeri alanında yaptığı araştırmaları içerikselleştirmeyi sever. Güncellemeler ve banka haberlerini yakından takip eden Orhan, kendi yorumlarıyla birlikte gelişmelerden haberdar olunması için içerikler hazırlar.

Merak ettiklerini sormak için:

Yorum alanını doldurun.
Lütfen adınızı buraya yazın

Aramıza Katılın

0BeğenenlerBeğen
0TakipçilerTakip Et
68TakipçilerTakip Et
2,210TakipçilerTakip Et
0AboneAbone Ol

Hayat Sigortası Kapsamı Nedir? Avantajları Nelerdir?

Hayat sigortası, sigortalı kişinin kendisini, yakınlarını çeşitli olumsuz durumlara karşı maddi olarak güvence altına...

TTNET Faturası Nasıl Ödenir ve Borç Öğrenme (ADIM ADIM)

İnternet erişimini sağlayan TTNET aboneleri için fatura ödeme ve sorgulama işlemleri artık çok daha...

Kripto Grafiklerini Anlama: Her Kripto Para Canlı Borsa Grafiklerini Aynı Gösterir mi?

Kripto para grafik analizi, kripto dünyasındaki tüccarlar ve yatırımcılar için temel bir beceridir. Bu...

Albaraka Türk Çağrı Merkezi Müşteri Temsilcisi Arıyor!

Albaraka Türk Katılım Bankası, banka personel alımları kapsamında yayınladığı iş ilanı ile İstanbul Ümraniye...

İmza Sirküsü ve İmza Beyannamesi: Fiyatları, Farkı, Örneği

İmza beyannamesi ile sirküsü çok fazla karıştırılan iki kavram. Günümüzde bu iki kavram birbirinin yerine kullanılmaktadır.

Kariyer Yolculuğu: Denizbank Kariyer ve Kariyer Planlaması!

Denizbank Kariyer basamaklarına adım atmanın bir diğer yolu ise staj programlarına katılmaktadır. Staj sonrasında adayların mezun olmaları halinde banka tarafından iş fırsatları doğar.