Ana SayfaEkonomiEnflasyon Sepetinde Değişiklik Yapıldı

Enflasyon Sepetinde Değişiklik Yapıldı

Yayın tarihi:

Kategori:

Google Haberlere Abone Ol:

TÜİK Başkan Vekili Aktaş, 2017 yılı enflasyon sepetinden 6 maddenin çıkartıldığını, çıkartılan maddelerin yerine ise 3 madde eklendiğinin açıklamasını yaptı. İşte açıklamasından satır başları.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) Başkan Vekili Aktaş, Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) sepetine sık satışı yapılan stor perde, derin dondurucu, test kitabı olmak üzere 3 maddenin eklendiğini söyler iken; düz cam, pamuklu bebek çorabı, paket pamuk, madlen çikolata, uydu alıcısı ve taze bamya ürünlerinin sepetten çıkartıldığını duyurdu.

Düzenlenen basın toplantısında, yapılan değişiklikler basın ile paylaşılırken, TÜFE hesaplamaları yapılırken kullanılan endeks sepeti ve ağırlıkları hakkında da bir takım yeniliklere gidileceğini duyururken, bu bilgiler hakkında detaylı bilgi verdi.

TÜİK Başkan Vekili Mehmet Aktaş, düzenlediği basın toplantısı ile birlikte 2017 yılı içerisinde hesaplanacak olan TÜFE için, ana harcama grubu içerisinde yer alan gıda ve alkolsüz içeceklerin ağırlığını 23,68’den 21,77 düşürdüklerini; konut, su, elektrik, gaz ve diğer yakıtlar gibi ürünlerin yer aldığı grubun ağırlığını da 15,93’ten 14,85’e düşürdüklerini duyurdu. 2016 yılı içerisinde her ay 27 bin 386 iş yerinden ve 4 bin 275 evden 910 adet farklı madde grubu ve çeşidi için alınan 400 bin 772 adet farklı fiyatın derlenmesi ile oluşturulacak olan TÜFE için giyim ve ayakkabı grubunun ağırlığı 7,43’ten 0.10’luk bir azalma ile 7,33’e çekildi.

Bahsi geçen ağırlık azaltma yöntemleri mobilya, ev aletleri, ev bakım hizmetleri, sağlık, haberleşme, eğlence ve kültür için de aşağı çekilirken; ulaştırma, alkollü içecekler, tütün mamulleri, eğitim, lokanta, otel ve çeşitli mal be hizmetlerde ise yükseltilerek yukarı çekildi.

Artık hane halkı bütçe anketi bakımından herhangi bir etkisi bulunmayan 6 farklı maddeyi tamamıyla TÜFE sepetinden çıkarttığını duyuran TÜİK, ailelerin sık harcama yaptıkları ve TÜFE sepetinde yer almayan 3 ürünün eklenmesini yaparak, daha sağlıklı bir endeks çıkartmayı hedefledi.

Orhan Babaeski
Orhan Babaeskihttps://www.bankaciyim.net
Bankacılık sektörünü yakından takip eden Orhan Babaeski, bankacılık kariyeri alanında yaptığı araştırmaları içerikselleştirmeyi sever. Güncellemeler ve banka haberlerini yakından takip eden Orhan, kendi yorumlarıyla birlikte gelişmelerden haberdar olunması için içerikler hazırlar.

Merak ettiklerini sormak için:

Yorum alanını doldurun.
Lütfen adınızı buraya yazın

Aramıza Katılın

0BeğenenlerBeğen
0TakipçilerTakip Et
68TakipçilerTakip Et
2,210TakipçilerTakip Et
0AboneAbone Ol

Ticari Kredi Hesaplaması Nasıl Yapılır?

Ticari kredi, işletmelerin genişleme, ekipman yatırımı, stok finansmanı gibi çeşitli ihtiyaçlarını karşılamak için kullandığı...

Hayat Sigortası Kapsamı Nedir? Avantajları Nelerdir?

Hayat sigortası, sigortalı kişinin kendisini, yakınlarını çeşitli olumsuz durumlara karşı maddi olarak güvence altına...

TTNET Faturası Nasıl Ödenir ve Borç Öğrenme (ADIM ADIM)

İnternet erişimini sağlayan TTNET aboneleri için fatura ödeme ve sorgulama işlemleri artık çok daha...

Kripto Grafiklerini Anlama: Her Kripto Para Canlı Borsa Grafiklerini Aynı Gösterir mi?

Kripto para grafik analizi, kripto dünyasındaki tüccarlar ve yatırımcılar için temel bir beceridir. Bu...

Albaraka Türk Çağrı Merkezi Müşteri Temsilcisi Arıyor!

Albaraka Türk Katılım Bankası, banka personel alımları kapsamında yayınladığı iş ilanı ile İstanbul Ümraniye...

İmza Sirküsü ve İmza Beyannamesi: Fiyatları, Farkı, Örneği

İmza beyannamesi ile sirküsü çok fazla karıştırılan iki kavram. Günümüzde bu iki kavram birbirinin yerine kullanılmaktadır.