Ana SayfaEkonomiFındık Ne Kadar Kazandırdı?

Fındık Ne Kadar Kazandırdı?

Yayın tarihi:

Kategori:

Google Haberlere Abone Ol:

Karadeniz bölgesinin vazgeçilmez ürünü olan doğrudan 2 milyon dolaylı olarak ise 8 milyon vatandaşın geçimini etkileyen fındık bu sezonda üreticisi açısından pek olumlu sonuçlar vermemişti. Fındık fiyatlarının piyasa normallerinin altın olması ve rekolte düşüklüğü sorunu yüzünden bu yıl çok zorlu zamanlar geçiren fındık üreticileri son dönemlerde devlet tarafından yapılan alan bazlı gelir desteği ile bir nebze olsun rahat nefes aldı. Siyasilerin de çabaları ile bir dönem 11 liraya kadar yükselen fındık fiyatları normal şartlarda 13 -14 lira seviyesinden satılması gerekirken şimdilerde 9 -10 lira seviyelerinden satışa sunuluyor. Fındık fiyatlarındaki düşüşün üretici için çok zorlu bir sezon geçmesine neden olduğunu belirten yetkililer fındık üreticilerinin ümitlerini yeni sezona bağladığını söylediler.

İhracat Oranları

Üretici açısından zorlu bir sezon geçmesine rağmen Karadeniz Fındık Mamulleri ve İhracatçıları Birliğinden yapılan açıklamaya göre 1 Eylül 2016 ila 31 Mart 2017 tarihleri arasındaki fındık ihracat sezonunda 154 bin 235 ton iç fındık ihracatı gerçekleştirildi ve toplamda Türkiye 1 milyar 294 milyon dolar döviz elde etti. Yapılan açıklamaya göre standart natürel iç fındığın 100 kilogramının ortalama fiyatı 729 dolar olarak belirlendi.

İhracat Ülkeleri

Yetkililerin yaptığı açıklamaya göre ihraçtın 120 bin 461 tonu AB ülkelerine gerçekleştirilirken, AB dışında bulunan Avrupa ülkelerine 10 bin 432 ton, deniz aşırı ülkelere 15 bin 620 ton, diğer ülkelere ise 7 bin 716 ton civarında fındık ihracatı gerçekleştirildi. Yetkililer geçtiğimiz yıl sezonun aynı döneminde 167 bin 963 ton iç fındık ihraç edildiğini ve bunun karşılığında 1 milyar 607 milyon 443 bin dolar kazanç sağlandığı bilgisini verdi.

Orhan Babaeski
Orhan Babaeskihttps://www.bankaciyim.net
Bankacılık sektörünü yakından takip eden Orhan Babaeski, bankacılık kariyeri alanında yaptığı araştırmaları içerikselleştirmeyi sever. Güncellemeler ve banka haberlerini yakından takip eden Orhan, kendi yorumlarıyla birlikte gelişmelerden haberdar olunması için içerikler hazırlar.

Merak ettiklerini sormak için:

Yorum alanını doldurun.
Lütfen adınızı buraya yazın

Aramıza Katılın

0BeğenenlerBeğen
0TakipçilerTakip Et
68TakipçilerTakip Et
2,210TakipçilerTakip Et
0AboneAbone Ol

Hayat Sigortası Kapsamı Nedir? Avantajları Nelerdir?

Hayat sigortası, sigortalı kişinin kendisini, yakınlarını çeşitli olumsuz durumlara karşı maddi olarak güvence altına...

TTNET Faturası Nasıl Ödenir ve Borç Öğrenme (ADIM ADIM)

İnternet erişimini sağlayan TTNET aboneleri için fatura ödeme ve sorgulama işlemleri artık çok daha...

Kripto Grafiklerini Anlama: Her Kripto Para Canlı Borsa Grafiklerini Aynı Gösterir mi?

Kripto para grafik analizi, kripto dünyasındaki tüccarlar ve yatırımcılar için temel bir beceridir. Bu...

Albaraka Türk Çağrı Merkezi Müşteri Temsilcisi Arıyor!

Albaraka Türk Katılım Bankası, banka personel alımları kapsamında yayınladığı iş ilanı ile İstanbul Ümraniye...

İmza Sirküsü ve İmza Beyannamesi: Fiyatları, Farkı, Örneği

İmza beyannamesi ile sirküsü çok fazla karıştırılan iki kavram. Günümüzde bu iki kavram birbirinin yerine kullanılmaktadır.

Kariyer Yolculuğu: Denizbank Kariyer ve Kariyer Planlaması!

Denizbank Kariyer basamaklarına adım atmanın bir diğer yolu ise staj programlarına katılmaktadır. Staj sonrasında adayların mezun olmaları halinde banka tarafından iş fırsatları doğar.