Ana SayfaEkonomiOPEC Sürpriz Şekilde Anlaştı: Petrol Arzı Kısılacak!

OPEC Sürpriz Şekilde Anlaştı: Petrol Arzı Kısılacak!

Yayın tarihi:

Kategori:

Google Haberlere Abone Ol:

Haftalardır birbirleri hakkında olumsuz açıklamalar yapan ve petrol üretimini kısmayacaklarını deklare eden OPEC (Petrol İhraç Eden Ülkeler Birliği) üyeleri petrol üretimini kısıtlama kararı alarak büyük bir sürprize imza attı.

2008 yılından beri petrol üretiminin kısıtlanması yönünde bir anlaşmaya varamayan OPEC üyesi ülkeler, bugün Avusturya’nın başkenti Viyana’da yaptıkları toplantıda anlaşmaya vardı. Haftalardır İran- Irak ve Suudi Arabistan arasındaki gergin ortam anlaşma masasında çözüme bağlandı.

Viyana’da gerçekleşen toplantıdan anlaşma haberi çıkması üzerine brent ham petrolün fiyatında yüzde 9’u aşan oranda artış yaşandı. OPEC üyesi ülkelerden toplantı öncesi gelen negatif açıklamalar sonrasında 46 dolara kadar sarkan bren ham petrolün varil fiyatı; anlaşma sağlandığı haberinin gelmesi ardından 50 dolar bandını da aşarak 51 dolara kadar çıktı.

Ne Demişlerdi?

Geçtiğimiz eylül ayı sonunda Cezayir’de toplanan OPEC üyesi ülkeler petrol üretiminin kısıtlanması konusunda görüş birliğine varmışlar ancak ufak pürüzler kalmıştı. Toplantının ardından İran tarafından yapılan açıklamada petrol üretiminin kısıtlanması bir yana günlük 300 bin varil artırılacağı açıklanmıştı. Bunun üzerine dünyanın en büyük petrol üreticilerinden olan Suudi Arabistan da petrol üretimini günlük 1 milyon varil artırmakla tehdit etmişti.

IŞİD ile mücadelesini sebep olarak sunan Irak hükümeti de petrol üretiminin kısıtlanmasından kendisinin muaf tutulmasını talep etmişti. Bu açıklamalara Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’de OPEC ülkeleri arasında anlaşma ihtimalinin çok zayıf olduğunu belirterek katılmıştı. Bu ortamda gidilen bugünkü OPEC toplantısından sürpriz şekilde “petrol üretiminin kısıtlanması” yönünde anlaşma kararı çıktı.

Bu kararın yasal olarak bir bağlayıcılığı olmasa da, OPEC üyesi ülkeler ekonomik girdilerinin en büyük kalemi konumunda olan petrol fiyatlarının düşmemesi için kendi aralarında anlaşma kararı alıyor. Petrol üretim kısıtlaması anlaşması OPEC üyeleri arasında en son 2008 yılında sağlanmıştı.

Orhan Babaeski
Orhan Babaeskihttps://www.bankaciyim.net
Bankacılık sektörünü yakından takip eden Orhan Babaeski, bankacılık kariyeri alanında yaptığı araştırmaları içerikselleştirmeyi sever. Güncellemeler ve banka haberlerini yakından takip eden Orhan, kendi yorumlarıyla birlikte gelişmelerden haberdar olunması için içerikler hazırlar.

Merak ettiklerini sormak için:

Yorum alanını doldurun.
Lütfen adınızı buraya yazın

Aramıza Katılın

0BeğenenlerBeğen
0TakipçilerTakip Et
68TakipçilerTakip Et
2,210TakipçilerTakip Et
0AboneAbone Ol

Ticari Kredi Hesaplaması Nasıl Yapılır?

Ticari kredi, işletmelerin genişleme, ekipman yatırımı, stok finansmanı gibi çeşitli ihtiyaçlarını karşılamak için kullandığı...

Hayat Sigortası Kapsamı Nedir? Avantajları Nelerdir?

Hayat sigortası, sigortalı kişinin kendisini, yakınlarını çeşitli olumsuz durumlara karşı maddi olarak güvence altına...

TTNET Faturası Nasıl Ödenir ve Borç Öğrenme (ADIM ADIM)

İnternet erişimini sağlayan TTNET aboneleri için fatura ödeme ve sorgulama işlemleri artık çok daha...

Kripto Grafiklerini Anlama: Her Kripto Para Canlı Borsa Grafiklerini Aynı Gösterir mi?

Kripto para grafik analizi, kripto dünyasındaki tüccarlar ve yatırımcılar için temel bir beceridir. Bu...

Albaraka Türk Çağrı Merkezi Müşteri Temsilcisi Arıyor!

Albaraka Türk Katılım Bankası, banka personel alımları kapsamında yayınladığı iş ilanı ile İstanbul Ümraniye...

İmza Sirküsü ve İmza Beyannamesi: Fiyatları, Farkı, Örneği

İmza beyannamesi ile sirküsü çok fazla karıştırılan iki kavram. Günümüzde bu iki kavram birbirinin yerine kullanılmaktadır.