Ana SayfaEkonomiHayat Sigortası Kapsamı Nedir? Avantajları Nelerdir?

Hayat Sigortası Kapsamı Nedir? Avantajları Nelerdir?

Yayın tarihi:

Kategori:

Google Haberlere Abone Ol:

Hayat sigortası, sigortalı kişinin kendisini, yakınlarını çeşitli olumsuz durumlara karşı maddi olarak güvence altına almasını sağlayan bir sözleşmedir.  Vefat, işsizlik, hastalık gibi pek çok duruma karşı sözleşmede belirtilen kişilere ya da ilgili süreden daha uzun zaman boyunca yaşamını sürdürürse sigorta sahibine sigorta bedeli ödenir. Bu açıdan hayat sigortası, gelecek ile ilgili öngörülemeyen problemlere karşı kişiyi ve yakınlarını maddi olarak koruyabilmektedir.

Hayat Sigortasının Tanımı ve Önemi

Hayat sigortası, sigortalı kişinin kendisini, yakınlarını çeşitli olumsuz durumlara karşı maddi olarak güvence altına almasını sağlayan bir sözleşmedir. Bu güvencenin iki ayağı vardır. Birincisi, sigorta sahibi yaşamını yitirirse yakınları güvence altına alınır. İkincisi, maluliyet ve tehlikeli hastalıklar gibi durumlarda ise sigorta sahibinin yaşam standartları korunmaya çalışılır. Bu teminatı sağlayan sigorta türüne hayat sigortası denir. Poliçe kapsamında vefat, yaralanma ve hastalık gibi durumların yarattığı maddi istikrarsızlığa karşı kişiler hayat sigortası ile önlem alabilmektedir. Sigorta şirketi, bahsedilen durumların gerçekleşmesi hâlinde, poliçede belirtilen hak sahibine ödeme yapar. Vefat durumunda ise poliçe sahibinin ailesine ve yakınlarına ödeme yapılır.

Sigorta kapsamında güvence sağlamak için sigorta sahibi aylık olarak hayat sigortası primi öder. Bu, bir fon oluşturma işlemidir. Fonda bulunan ve biriken para, olası bir risk durumunda sözleşmede belirtilen kişilere aktarılır. Bu açıdan hayat sigortasının bireysel finans planlamalarında da yeri vardır. Kişiler, hayat sigortası yaptırıp prim ödeyerek kalıcı sakatlık, hastalık ya da yaşlılık gibi durumlarda kendi yaşam kalitelerini koruyabilir. Aynı zamanda sigortalı kişi, vefatından kaynaklı olarak yakınları için oluşabilecek maddi istikrarsızlığı da bu şekilde önleyebilir.

Hayat Sigortasının Temel Kapsamları

Hayat sigortasının ana teminatı vefat teminatıdır. Sigortalı kişi, yaşamını yitirdiğinde geride kalan yakınlarının hayat standartlarını bu şekilde koruyabilir. Sigorta sahibinin vefatı ile beraber sigorta şirketi, poliçe sahibinin ailesine ve yakınlarına sözleşme doğrultusunda ödeme yapar. Bunun yanı sıra kaza sonucu vefat, kaza sonucu maluliyet, hastalık sonucu maluliyet, tehlikeli hastalıklar gibi ek teminatlar da vardır.

Sigortanın türüne göre de kapsam değişir. Örneğin, tam kapsamlı hayat sigortası yaşam kaybı, tam ve kalıcı sakatlık risklerine karşı teminat sunar. Bunlardan sadece yaşam kaybı seçilebileceği gibi tam ve kalıcı sakatlık riskleri ile birlikte 3 teminata birden de sahip olmak mümkündür. Prim iadeli hayat sigortası çeşidi de vardır. Bu sigorta türü Yaşam teminatı ile belirlenen sigorta süresi sonunda prim iadesi avantajından yararlanabilirsiniz. Bir de grup hayat sigortası seçeneği vardır. Beklenmedik durumlara karşı çalışanlarını, finansal güvence altına almak isteyenler bu türü de tercih edebilir. Buna göre yaşam kaybı veya sürekli sakatlık riskine karşı 1 yıl boyunca hem çalışanlarını hem de çalışanlarının ailelerini güvence altına almak isteyen işverenler bu yöntemi seçip sigorta teklifi alabilirler.

Hayat Sigortası Avantajları

Hayat sigortası, sigorta sahiplerine ve onların yakınlarına farklı pek çok noktada avantaj sağlayabilir. Bu avantajları aşağıdaki listeden takip edebilirsiniz:

  • Bir kaza ya da hastalık sonucu vefat eden kişi, ailesini güvence altına alabilir.
  • Maluliyet ve sakatlık durumunda sigorta sahibi kendi yaşam standartlarını da koruyabilir.
  • Hayat sigortalarında vergi indiriminden yararlanmak da mümkündür.
  • Kredi borç ödemelerinin devamlılığı sağlanabilir.
  • Ailenin kira, giyim ve gıda gibi önemli masrafları karşılanmaya devam eder.
  • Hayat sigortası primleri aylık taksitler hâlinde daha kolay ödenebilir.
  • Poliçe teminatında belirtilen hastalık ve kazalar nedeniyle sakat kalma durumunda sigorta sahibinin tedavi masraflarını sigorta şirketi karşılayabilir.
  • Anlaşmalı sağlık kuruluşlarından indirimli yararlanmak mümkündür.

Ek Teminatlar ve Özelleştirme Seçenekleri

Hayat sigortası poliçelerine eklenebilecek ek teminatlar da vardır. Hayat sigortalarımızın ana teminatı vefat olmakla birlikte, farklı ürünlere göre değişiklik gösteren ek teminatlar şunlardır:

  • Kaza Sonucu Vefat Teminatı
  • Kaza Sonucu Maluliyet Teminatı
  • Hastalık Sonucu Maluliyet Teminatı
  • Prim İadeli Hayat Sigortası
  • Kanser Koruma Teminatı
  • Tehlikeli Hastalıklar Teminatı
  • İstem Dışı İşsizlik Ek Teminatı (Bordrolu Çalışanlar İçin)
  • Gündelik Hastane Masrafları Teminatı

Bu gibi teminatlara göre hayat sigortası kapsamını seçmek, özelleştirmek mümkündür.

Vergi Avantajları ve Mali İndirimler

Gelir vergisi mükellefiyseniz; kendiniz, eşiniz ve 18 yaşından küçük çocuklarınız için ödediğiniz hayat sigortası primlerini ödeme yaptığınız aya denk gelen vergi dilimi oranında gelir vergisi matrahınızdan düşebilirsiniz. Ücretli çalışansanız, prim ödeme belgelerinizi kurumunuzun ilgili birimine; serbest meslek sahibi iseniz muhasebecinize iletebilirsiniz. Bunun yanı sıra ödediğiniz primlerin tamamını yıllık beyan edilen gelirin %15’ini ve brüt asgari ücretin yıllık toplam tutarını aşmamak kaydıyla vergi indiriminde de kullanabilirsiniz. Vergi avantajları ve indirimler ile ilgili olarak sigorta şirketlerinin güncel bilgilerini takip etmeyi unutmayın.

Hayat Sigortası ve Emeklilik Planlaması

Herkes rahat, refah seviyesi yüksek bir emeklilik planlar. Emeklilik planı yapmanın ise birçok yolu vardır ve bunlardan biri hayat sigortasıdır. İlgili hayat sigortası ürününü seçtiğinizde, sözleşmedeki sürenin bitimi ile beraber ödediğiniz sigorta primlerini dövize endeksli olarak geri alabilirsiniz. Bu açıdan sigorta bitimi ile emeklilik zamanı birbiriyle eşleşirse bu gibi avantajlardan ileri yaşlarda yararlanmak mümkündür. Ayrıca gelecekte hem kendinizin hem sevdiklerinizin mali ihtiyaçlarını da bu yolla karşılayabilirsiniz.

Prim Hesaplamaları

Hayat sigortası için ödenecek prim, yıldan yıla değişiklik gösterebilir. Prim ödemelerinizi aylık, 3 aylık, 6 aylık veya yıllık olarak; kredi kartı, otomatik ödeme talimatı ile ya da nakit gerçekleştirebilirsiniz. Ayrıca TL’nin yanı sıra USD ya da euro ile de prim ödemesi yapmak mümkündür. Ödenecek prim tutarını yıl faktörünün yanı sıra teminat ve satın alınacak paket de etkiler. Buna göre 2024 itibarıyla aylık prim ödemeleri alt limiti yaklaşık 20 ABD dolarıdır. Bu tutar, bankadan bankaya göre de değişebilir.

Sigorta Poliçesi Almadan Önce Dikkat Edilmesi Gerekenler

Peki sigorta yaptırırken nelere dikkat edilmeli? Öncelikle poliçe seçimi en önemli hususlardan biridir. Sigorta şirketleri, farklı pek çok hayat sigortası çeşidi sunmaktadır. Teminatlar ve sunulan güvenceler de sunulan bu sigorta türlerine göre değişir. Örneğin, ölüm hali sigortası, poliçe sahibinin yaşamını kaybetmesi durumunda mirasçılarına ya da sigorta sözleşmesinde belirttiği kişilere birikmiş tazminat ödemesi yapılmasını sağlar. Grup hayat sigortası ise en az 10 kişi olacak şekilde bir iş yerinde çalışanları, tüzel kişiliği haiz bir meslek kuruluşu veya dernek üyelerini kapsar.

Sigorta türünü seçtikten sonra ise farklı unsurlara dikkat edebilirsiniz. Örneğin, sigorta şirketleri genellikle farklı prim hesaplama yöntemleri ve ödeme planları sunar. Gelirinize uygun bir ödeme yöntemini seçmeniz önemlidir. Genellikle yıllık, yarıyıl veya aylık ödeme seçenekler arasından birini tercih etmeniz gerekir. Son olarak sigorta şirketlerinin sunduğu kapsamı ve diğer hizmetleri karşılaştırmanız da önemlidir. Aynı hayat sigortası türü içerisinde farklı kapsama sahip olan sigorta şirketleri olabilir. Bunları kıyaslayarak sizin için en avantajlı poliçeyi tercih edebilirsiniz.

Sıkça Sorulan Sorular

Hayat sigortası ücreti geri alınabilir mi?

Hayat sigortası çeşitleri içerisinde prim iadeli hayat sigortası sayesinde poliçe süresi sonunda sigortadan faydalanmazsanız yaşam teminatı ile ödediğiniz primleri geri alabilirsiniz.

Hayat sigortası vefat halinde ne kadar öder?

Hayat sigortası ölüm teminatı, sigortalı konumundaki kişinin vefat etmesi halinde poliçesinde belirttiği kişilere ödenen tutardır. Bu güvence, kredi ve kredi kartı borçlarının sigorta şirketi tarafından ödenebilmesi gibi haklar da sunar. Bu tutar, sigorta sahibine, ödenen tutara ve diğer faktörlere göre değişir. Hesaplama yapılırken özellikle teminat tutarı baz alınır.

Hayat sigortası ne kadar tazminat öder?

Hayat sigortası tazminatı poliçede belirtilen sigorta bedelini ifade eder. Poliçede belirtilen risklerden biri gerçekleştiğinde sigorta tazminat olarak mirasçılara ve bakmakla yükümlü kişilere sigorta bedelini öder. Bu tutar, poliçe ve sözleşmeye göre değişkenlik gösterecektir.

Hayat sigortası kaç yaşına kadar yapılır?

Hayat sigortasından çoğunlukla 18 – 67 yaşları arasındaki kişiler faydalanabilir.

Hayat sigortası hangi durumlarda ödeme yapmaz?

Hayat sigortasının ödeme yapmadığı durumlar sözleşmeye ve sigorta şirketine bağlı olarak değişir. Hayat sigortalarında teminat dışı kalan durumlar da farklıdır. Örneğin, sigortadan faydalanan kimse hayatı üzerine sigorta yapmış olan kişi bir şekilde ölümüne neden olmuşsa sigorta bedelinden mahrum kalır ve bu bedel ölenin mirasçılarına ait olur. Ayrıca hayatı sigortalanan kişinin ölümü yolcu sıfatı dışında havada yapılan yolculuklar esnasında olursa, şirket yalnız riyazi ihtiyatı ödemekle yükümlüdür; ölüm tazminatı ödenmez. Bu gibi pek çok maddeyi sigorta kapsamı ve şirketine göre incelemeyi unutmayın.

Not: Sayfa içeriği, yalnızca genel bilgilendirme amaçlıdır. Tavsiye veya yönlendirme amacı taşımamaktadır.

Orhan Babaeski
Orhan Babaeskihttps://www.bankaciyim.net
Bankacılık sektörünü yakından takip eden Orhan Babaeski, bankacılık kariyeri alanında yaptığı araştırmaları içerikselleştirmeyi sever. Güncellemeler ve banka haberlerini yakından takip eden Orhan, kendi yorumlarıyla birlikte gelişmelerden haberdar olunması için içerikler hazırlar.

Merak ettiklerini sormak için:

Yorum alanını doldurun.
Lütfen adınızı buraya yazın

Aramıza Katılın

0BeğenenlerBeğen
0TakipçilerTakip Et
68TakipçilerTakip Et
2,210TakipçilerTakip Et
0AboneAbone Ol

Ticari Kredi Hesaplaması Nasıl Yapılır?

Ticari kredi, işletmelerin genişleme, ekipman yatırımı, stok finansmanı gibi çeşitli ihtiyaçlarını karşılamak için kullandığı...

TTNET Faturası Nasıl Ödenir ve Borç Öğrenme (ADIM ADIM)

İnternet erişimini sağlayan TTNET aboneleri için fatura ödeme ve sorgulama işlemleri artık çok daha...

Kripto Grafiklerini Anlama: Her Kripto Para Canlı Borsa Grafiklerini Aynı Gösterir mi?

Kripto para grafik analizi, kripto dünyasındaki tüccarlar ve yatırımcılar için temel bir beceridir. Bu...

Albaraka Türk Çağrı Merkezi Müşteri Temsilcisi Arıyor!

Albaraka Türk Katılım Bankası, banka personel alımları kapsamında yayınladığı iş ilanı ile İstanbul Ümraniye...

İmza Sirküsü ve İmza Beyannamesi: Fiyatları, Farkı, Örneği

İmza beyannamesi ile sirküsü çok fazla karıştırılan iki kavram. Günümüzde bu iki kavram birbirinin yerine kullanılmaktadır.

Kariyer Yolculuğu: Denizbank Kariyer ve Kariyer Planlaması!

Denizbank Kariyer basamaklarına adım atmanın bir diğer yolu ise staj programlarına katılmaktadır. Staj sonrasında adayların mezun olmaları halinde banka tarafından iş fırsatları doğar.