Ana SayfaBankacılıkKredinin Takibe Düşmesinde Yapılması Gerekenler!

Kredinin Takibe Düşmesinde Yapılması Gerekenler!

Kredinin Takibe Düşmesinde Yapılması Gerekenler! Kredilerin İdari Takibe Düşmesi Durumunda İlk Yapmanız Gerekenler Nelerdir? Detaylar İçin...

Yayın tarihi:

Kategori:

Google Haberlere Abone Ol:

Bankalara olan kredi ödemelerinde aksaklıkların yaşanması, geri ödeyememe gibi durumlarda bankalar tarafından krediler idari takibe düşer. Kredinin takibe düşmesi durumunda ilk yapmanız gereken borcunuzu kapatmak olacaktır. Hem bankayla ilerleyen süreçlerde problem yaşamamak ve işlerin daha kötüye gitmemesi için hem de kredi notunun düşmemesi için yapılacak ilk işlem budur.

Krediler idari takibe düştüğü zaman bankalar ile herhangi bir finansal işlem yapılamaz. Bu durumda bank ile görüşüp yapılandırma talebinde bulunabilirsiniz. Bu süreçte zaten banka ya da yetkilendirdiği avukat sizinle iletişime geçip takibe düşmüş olan krediniz için kredi yapılandırması hakkında bilgilendirme yapıp, talepte bulunacaktır. Bu durumda bütçenize en uygun olacak şekilde kredi vadelendirmesi yapmanız yararınıza olacaktır.

Kredinin Takibe Düşmesinde Yapılması Gerekenler

Kredinin Takibe Düşmesinde Yapılması Gerekenler
Kredinin Takibe Düşmesinde Yapılması Gerekenler

Bankalar kredi ödemelerinin gecikmesi ya da takibe düşmesi gibi durumları istemezler. Çünkü böyle durumlarda finansal piyasada bankaya olan güvende azalmalar meydana gelir. Diğer bir yandan ise takibe düşen kredilerin geri alma süreci çok uzun ve zorlu olmaktadır.

Bu sebepten ötürü kredinin takibe düşmesinden önce yapılması gerekenlerden ilk sırada yer alan bankalarla görüşmek ve kendinize uygun bir ödeme planı oluşturmak olacaktır.

Kredinin takibe düşmesinin ardından kredi borçları kapansa da bankalar tarafından riskli alanda yer alacaksınız. Kredi notunuz sanılanın aksine yükselmeyecektir. Bunun için düşük limitli bir kredi kartı alabilir ya da  otomatik ödeme talimatı verebilirsiniz.

Takibe düşmüş olan kredilerin kapanması sonrasında bankalar kredi kartı vermeyebilir. Ancak maaş bankanıza öncelik tanıyarak kart talebinde bulunabilirsiniz. Olumsuz sonuçlansa dahi kart limitiniz kadar paranızı hesabınızda tutmanız durumunda kredi kartı almanız mümkün hale gelebiliyor. Bunun gibi yollar ile kredi kartı almanız sizin için olumlu yönde bir puan kazandırabilmektedir.

Kredi Ne Zaman Takibe Düşer?

Kredi Ne Zaman Takibe Düşer?
Kredi Ne Zaman Takibe Düşer?

Tüketici Kredisi Sözleşmesi Yönetmeliği’nin 18’inci maddesinde yer alanlara göre birbirini takip eden iki taksitin ödenmemesi halinde, alacaklı banka borçlusu için 30 günlük süreç tanıma ve borcun tamamını talep etme gibi bir hakkı bulunur. Bu durumda peş peşe 2 taksiti ödenmeyen kredi için inisiyatif tümüyle bankada gibi görünse de yasal takip sürecinin başlayabilmesi için borçluya tanınan süreç minimum 90 gündür.

Kredi Takibe Düşerse Ne Olur?

Herhangi bir bankadan kredi kullandığınızda, hazırlanan ödeme planını göz önünde bulundurarak aylık taksit tutarını son ödeme tarihini geçirmeden ödemek gerekir. Zamanında ve düzenli ödenmeyen krediler yasal takip sürecine düşecektir. Kredinin yasal takibe düşmesi, borçlu kişinin adının kara listeye girmesine, dolayısıyla bankalardan uzun süre herhangi bir ürün kullanamamasına neden olur. Bununla beraber kredi borcu icra takibi sürecinin ardından borçlunun maaşına ve eşyalarına haciz gelme olasılığı da yüksektir.

Takibe Düşen Kredi Alabilir Mi?

Yasal takibe giren bir borçlunun yeniden kredi kullanabilmesi pek de mümkün değildir. Bunun için birkaç sene beklemesi ve bu süre zarfında bankalara düzenli olarak ödeme gerçekleştirmesi, puanını yüksek tutması gerekir.

Kanuni Takip Ne Zaman Silinir?

Bankaya olan borcunu 90 gün içerisinde ödemeyen ve bu sürecin sonunda kredinin takibe düşmesiyle karşı karşıya kalan borçlu artık kara listeye eklenmiş demektir. Kredi Kayıt Bürosu (KKB) tarafından kayda alınan sicil kaydının temizlenmesi ve silinmesi için, borcun ödendiği tarih itibariyle en az 5 yıl geçmesi gerekir.

Takibe Düşen Borç Yapılandırılır Mı?

Kredinin takibe düşmesi halinde borcun yapılandırılması mümkündür. Bunun için borçlu olan kişinin acele etmesi gerekir. Bankayla icralık olmadan önce yapılandırma başvurusunda bulunmak faydalı olacaktır. Ayrıca banka tarafından takibe düşen borç için yapılandırma uygulanıyorsa, bu durumda borçlu olan kişinin bankasıyla pazarlık yaparak pek çok farklı uygun koşullar kapsamında yapılandırma talep etmesi de mümkündür. Yapılandırmanın mümkün olmaması durumundaysa borç kapatma kredisi kullanılabilir.

Otomatik ödeme talimatlarının kredi notuna çok bir etkisi olma da banka çalışmaları yeniden etken hale getirebilmektedir. Bu sayede bankanın size olan güveni tekrardan geriye gelmektedir. Bunun sonucunda ise finansal ürünlerden faydalanmanız çok daha kolay olacaktır.

Orhan Babaeski
Orhan Babaeskihttps://www.bankaciyim.net
Bankacılık sektörünü yakından takip eden Orhan Babaeski, bankacılık kariyeri alanında yaptığı araştırmaları içerikselleştirmeyi sever. Güncellemeler ve banka haberlerini yakından takip eden Orhan, kendi yorumlarıyla birlikte gelişmelerden haberdar olunması için içerikler hazırlar.

1 adet yorum var, sen de görüşlerini yaz!

Merak ettiklerini sormak için:

Yorum alanını doldurun.
Lütfen adınızı buraya yazın

Aramıza Katılın

0BeğenenlerBeğen
0TakipçilerTakip Et
68TakipçilerTakip Et
2,210TakipçilerTakip Et
0AboneAbone Ol

Hayat Sigortası Kapsamı Nedir? Avantajları Nelerdir?

Hayat sigortası, sigortalı kişinin kendisini, yakınlarını çeşitli olumsuz durumlara karşı maddi olarak güvence altına...

TTNET Faturası Nasıl Ödenir ve Borç Öğrenme (ADIM ADIM)

İnternet erişimini sağlayan TTNET aboneleri için fatura ödeme ve sorgulama işlemleri artık çok daha...

Kripto Grafiklerini Anlama: Her Kripto Para Canlı Borsa Grafiklerini Aynı Gösterir mi?

Kripto para grafik analizi, kripto dünyasındaki tüccarlar ve yatırımcılar için temel bir beceridir. Bu...

Albaraka Türk Çağrı Merkezi Müşteri Temsilcisi Arıyor!

Albaraka Türk Katılım Bankası, banka personel alımları kapsamında yayınladığı iş ilanı ile İstanbul Ümraniye...

İmza Sirküsü ve İmza Beyannamesi: Fiyatları, Farkı, Örneği

İmza beyannamesi ile sirküsü çok fazla karıştırılan iki kavram. Günümüzde bu iki kavram birbirinin yerine kullanılmaktadır.

Kariyer Yolculuğu: Denizbank Kariyer ve Kariyer Planlaması!

Denizbank Kariyer basamaklarına adım atmanın bir diğer yolu ise staj programlarına katılmaktadır. Staj sonrasında adayların mezun olmaları halinde banka tarafından iş fırsatları doğar.