Ana SayfaSağlıkDünyada 700 milyon Kişi Obez

Dünyada 700 milyon Kişi Obez

Yayın tarihi:

Kategori:

Google Haberlere Abone Ol:

Dünya Sağlık Örgütü’nün (WHO) 2015 yılı verilerine göre dünyada yaklaşık 2.3 milyar insan ideal kilosunun üstündedir. Günümüzde ise dünyada 700 milyon obez hasta yaşamaktadır. Türkiye’deki obezite sıklığı konusunda son istatistiksel araştırma 2010 yılında yapılmış olsa da her yıl Sağlık Bakanlığı’nın verileri ve tahminleri yayınlanmakta ve toplumumuzun yaklaşık yüzde 30’unda BMI yani vücut kitle endeksi oranı 22-25 yaş arasında olması gerekirken bu sayı 35 ve üzerindedir. Buna göre 2015 yılında Türkiye’de yaşayan 3 milyon obez vardır.

ÇOCUKLARDA BU ORAN ARTIYOR
Erkeklerde obezite oranı yüzde 20.5 iken kadınlarda bu oran yüzde 41 düzeyindedir. En düşündürücü gerçek ise obezitenin Türkiye’de 0-5 yaş gurubu çocuklar arasında yüzde 8,5 (erkek yüzde 10,1 kız yüzde 6,8), 6-18 yaş gurubunda ise yüzde 8,2 (erkek yüzde 9,1 kız yüzde7,3) olmasıdır. Türkiye nüfusunun yaklaşık yüzde 16.5’i yani 13 milyon kişi 18 yaş altında olduğuna göre bu oranlara göre ülkemizde yaklaşık 1 milyon 800 bin obez çocuk yaşamaktadır.

İYİ DİYET VE SAĞLIKLI BESLENME EN İDEAL ÇÖZÜM
“İyi bir diyet ile sağlıklı ve dengeli beslenmek en ideal çözümdür” diyen Yrd. Doç. Dr. Babek Tabandeh, “Ancak çoğu zaman bu diyeti sürdürmek mümkün olmamakta, diğer sağlık sorunlarını da beraberinde getirmektedir. Günümüzde Bariyatrik Cerrahi adı ile bilinen ve bu cerrahi yöntemini kullanarak ameliyat edilen hastalar, sadece ideal kilolarına kavuşmakla kalmayıp, ilaç dozlarını düşürmek hatta ilaçlarını bırakarak normal kan şekeri, basıncı ve yağları ile daha sağlıklı bir hayat sürdürebilmektedirler” diye konuştu.
Obezitenin insanların yaşam şekillerini sınırlandırdığı ve bu konuda önlemler alınması gerektiğine dikkat çekerek, diyet ile yeterli sonuç alınmadığında hastalığa doktor kararı ile Bariyatrik Cerrahi müdahalesi yapılabileceğini vurgulayan Tabandeh, “Türkiye’deki Bariyatrik merkezlerinin de artması gerektiğine dikkat çeken Tabandeh, “T.C Sağlık Bakanlığı’nın 2015 yılı için Türkiye Obezite ve Bariatrik Cerrahisi tahmini sayısını 3 bin operasyon olarak bildirmiştir. Bariyatrik cerrahilerinin uygulandığı merkez sayısı halen 100’ün altında iken istatistiklere göre Türkiye’de İhtiyaç duyulan bariyatrik operasyon sayısı yaklaşık 2 milyon civarındadır. Bunun da anlamı ülke bazında cerrahi tek başına obezite için çözüm olmayacağıdır” dedi.

“OBEZİTEYE SOSYAL SORUMLULUK PROJESİ GİBİ BAKILMALIDIR”
Buna bağlı olarak obezite sorununa bir sosyal sorumluluk projesi gibi bakan Tabandeh, var olan tehlike konusunda herkesi çevrelerindeki insanları bilinçlendirmeye davet etti. Tabandeh “Her ortamda obezite nedeniyle sorun yaşayan insanların uyarılması ve bu konuda profesyonel yardım almaktan korkmamaları gerektiğini dile getirmek gerekiyor. Çözümün her zaman çaba ve destek ile mümkün olabildiği gerçeği her yaş gurubuna aşılanmalıdır” şeklinde açıklamalarda bulundu.
 

Orhan Babaeski
Orhan Babaeskihttps://www.bankaciyim.net
Bankacılık sektörünü yakından takip eden Orhan Babaeski, bankacılık kariyeri alanında yaptığı araştırmaları içerikselleştirmeyi sever. Güncellemeler ve banka haberlerini yakından takip eden Orhan, kendi yorumlarıyla birlikte gelişmelerden haberdar olunması için içerikler hazırlar.

Merak ettiklerini sormak için:

Yorum alanını doldurun.
Lütfen adınızı buraya yazın

Aramıza Katılın

0BeğenenlerBeğen
0TakipçilerTakip Et
68TakipçilerTakip Et
2,210TakipçilerTakip Et
0AboneAbone Ol

Ticari Kredi Hesaplaması Nasıl Yapılır?

Ticari kredi, işletmelerin genişleme, ekipman yatırımı, stok finansmanı gibi çeşitli ihtiyaçlarını karşılamak için kullandığı...

Hayat Sigortası Kapsamı Nedir? Avantajları Nelerdir?

Hayat sigortası, sigortalı kişinin kendisini, yakınlarını çeşitli olumsuz durumlara karşı maddi olarak güvence altına...

TTNET Faturası Nasıl Ödenir ve Borç Öğrenme (ADIM ADIM)

İnternet erişimini sağlayan TTNET aboneleri için fatura ödeme ve sorgulama işlemleri artık çok daha...

Kripto Grafiklerini Anlama: Her Kripto Para Canlı Borsa Grafiklerini Aynı Gösterir mi?

Kripto para grafik analizi, kripto dünyasındaki tüccarlar ve yatırımcılar için temel bir beceridir. Bu...

Albaraka Türk Çağrı Merkezi Müşteri Temsilcisi Arıyor!

Albaraka Türk Katılım Bankası, banka personel alımları kapsamında yayınladığı iş ilanı ile İstanbul Ümraniye...

İmza Sirküsü ve İmza Beyannamesi: Fiyatları, Farkı, Örneği

İmza beyannamesi ile sirküsü çok fazla karıştırılan iki kavram. Günümüzde bu iki kavram birbirinin yerine kullanılmaktadır.