Ana SayfaBankacılıkYatırım Bankacılığı Nedir?

Yatırım Bankacılığı Nedir?

Yayın tarihi:

Kategori:

Google Haberlere Abone Ol:

Yatırım yapılacak işlere başlamak isteyen fakat yeterli maddi birikimi olmayan kişilerin başvurduğu birçok kaynak bulunmaktadır. Bu durumda akla ilk gelen yatırım bankacılığı kullanmaktır. Peki yatırım bankacılığı nedir?

Yatırım Bankacılığı Nedir?

Yatırım bankacılığı, birçok farklı sektöre hizmet etmek amacı ile kurulmuş bankalar arasında yer almaktadır. Yatırım bankacılığının temel hedefi yatırım ihtiyacı olan kişi veya kurumlara fon sağlamaktır. Dolayısı ile ticari amaçlı işler için yatırım yapmaya destek olarak fon sağlayan bankacılık çeşidi olduğu söylenebilmektedir. Ayrıca yatırım bankacılığı ile alakalı olarak en önemli detay tek bir sefere mahsus değil, ticari girişim devam ettiği sürece fon sağlamasıdır.

Yatırım bankacılığı, menkul kıymet ihraç edilmesi ile kamu ve özel sektör kurumlarının ticari hayatlarını devam ettirmeleri için fon sağlanmasıdır. Bu durumda, yatırımcı ve uzun vadeli bir ticari fon elde etmek isteyen işletmeler menkul kıymetler aracılığı ile bir bağlantı sağlanmaktadır. Bu aşamada yatırım bankacılığı, yatırımcı ve işletmeler arasında aracılık yapmaktadır.

Yatırım bankalarının kurulması ve hizmet verebilmesi için sermaye piyasasının oluşturulması gerekmektedir. Tasarruf sağlamak isteyen kişilerin bankaya sunduğu kaynakların işletmeler için kullanılabilmesi için bu şarttır. İşletmelerin kullanacağı fonlar büyük miktarda olduğu için yatırımların bu seviyeye gelmesi için sermaye piyasasının iyi yönetilmesi gerekmektedir. Bu noktada işleyiş, kendilerine yatırım gereken işletmelerin tahvil çıkartmaları ve bunların bankalar tarafından satın alınması şeklinde gerçekleşmektedir. Sonrasında ise mevcut birikimlerini yatırım yaparak değerlendirmek isteyen kişilere satılarak hizmet sunulmaktadır.

Bankacılık sistemi, yatırımcılık aşamasında aracı bir kurum olarak görev almaktadır. Burada şirketler ve kişiler arasındaki güven bağı banka tarafından sağlanmaktadır. Ayrıca aracı görev gören bu bankalar, oluşabilecek birçok olumsuzluğu önlemek için de etkili hizmetler vermektedir.

Yatırım Bankaları Ne İş Yapar?

Yatırım Bankaları Ne İş Yapar?
Yatırım Bankaları Ne İş Yapar?

Bankacılık sektörü içinde yer alan yatırım bankacılığının en temel görevi aracılık yapmaktır. Bu sayede yatırımcı ve fon desteğine ihtiyacı olan şirketler arasında köprü görevi görülmektedir. Yaıtırm bankaları bu işletmelere uzun sürekli fon desteği vermektedir. Yatırım bankaları tarafından sunulan bu fon desteği, sermaye piyasası ve çeşitli kredi türleri aracılığı ile sağlanmaktadır. Bunun yanında yatırım bankalarının, özelleştirme, şirket satın alma, birleştirme gibi görevleri de söz konusudur. Bu konularda da iş yapar ve hizmet verirler.

Yatırım bankalarının, ticaret sektöründe faaliyet gösteren şirketler, ithalat ve ihracat yapan kurumlar için mal kabulü, kontrgaranti, vesaik, akreditif gibi hizmetler sunmak da görevleri arasındadır. Bu sayede hem uluslararası ticaretin yapılması kolaylaşmakta hem de ekonomik anlamda iyileşmeler gerçekleşmektedir.

Uluslararası ticaret aktivitelerinin gerçekleşmesi kadar yurtiçi ticaretinin de sağlanması oldukça önemlidir. Bankacılık sistemi içinde yatırım bankalarının bu konuya dair de görevleri bulunmaktadır. Bu aşamada yurt içi ticaretinin sağlanması amacıyla teminat mektubu, referans mektubu, doğrudan borçlandırma sistemi, toplu ödeme sistemleri, çeşitli sigortalar, gayri nakdi krediler gibi hizmetler de yatırım bankaları tarafından sunulmaktadır. Bu tarz hizmetlerin sunulması ticari devamlılığın sağlanması açısından oldukça önemlidir.

Yatırım Bankacılığında Önemli Fonksiyonlar

Yatırım bankalarının en önemli fonksiyonlarının başında, sunulan hizmetin net ve güvenilir şekilde verilmesi gerekmektedir. Bu aşamada dürüst hizmet anlayışının benimsenmiş olması çok önemlidir. Bilindiği üzere, yatırımcı ve fon desteğine ihtiyaç duyan işletmeler arasında bir aracı olan yatırım bankalarının, bu kişilere için güven oluşturması gerekmektedir. Kişiler zaten olası bir usulsüzlüğün engellenmesi açısından bu gibi işlerde yatırım bankalarına başvurmaktadır.

Net ve güvenilir bir hizmet sunulmasının yanında aynı zamanda ekonomik anlamda iyi bir değerlendirme de yapılması gerekmektedir. Bu sayede sermaye piyasasına katkı sağlanırken aynı zamanda dürüst ve güvenilir bir hizmet sunulmuş olmaktadır. Aracılık hizmetinin dışında danışmanlık hizmeti sunmak da yatırım bankacılığının önemli fonksiyonları arasında yer alır. Bu danışmak hizmeti, sermaye piyasasında yer almak isteyen işletmelere danışmanlık hizmeti şeklindedir.

Yatırım bankacılığının, menkul kıymetlerin çeşitli yerlere ulaşmalarını sağlamaları ve dolayısı ile servet dağılımda önemli bir rol oynamaları gibi bir fonksiyonları da bulunmaktadır. Ayrıca yatırım bankaları, bankacılık sektörü içindeki güvenilir bankalardan oldukları için müşterilerinin çıkarlarını gözetmek zorundadırlar.  Bu amaçla, faizlerin ödemelerinin ve ana paranın geri ödemesi hususunda doğru adımların atılması gibi bir fonksiyonları da bulunmaktadır. Bu hizmetin doğru bir şekilde işlemesi için de sermaye piyasasının kurulmuş olması çok önemlidir. Bu sayede müşterilere güvenilir bir hizmet sunulmaktadır.  Yatırım bankacılığının bir diğer fonksiyonu ise kredi için sendika teşkil etmesidir.

Yatırım Bankaları Kredi Verebilir mi?

Yatırım Bankaları Kredi Verebilir mi?
Yatırım Bankaları Kredi Verebilir mi?

Yatırım bankaları hizmet almak kişi veya kurumlara doğrudan kredi verebilir. Bunun yanında firmaların menkul kıymet ihraç etmesini ve böylelikle uzun vadeli fon desteğini de sağlayabilmektedir. Yatırım bankacılığı, direkt olarak yalnızca kredi veren bir bankacılık şekli değildir. Burada önemli olan müşteriye her türlü desteğin sağlanmasıdır. Bu hizmetler arasında danışmanlık, müşavirlik, teknik yardımlar gibi pek çok görev sıralanabilir.

Yatırım Bankaları Mevduat Toplayabilir mi?

Yatırım bankaları genellikle mevduat toplamayan bankalardır. Bu gibi hizmetler için mevduat bankaları veya kalkınma bankaları söz konusudur. Yatırım bankaları ticari bankacılık yapmamaktadır. Mevduat toplama işlemi için ticari bankalara başvurmak daha uygun bir seçenektir. Yatırım bankacılığı, yatırımcı ve işletmeler arasında aracı bankalar olarak görev yapmakta ve çeşitli hizmetler vermektedir.

Yatırım Bankaları ile Ticari Bankalar Arasındaki Farklar Nelerdir?

Yatırım bankaları genellikle geniş çaplı işletmelere fon hizmeti sunmaktadır. Ticari bankalar kişilere ve şirketlere direkt olarak hizmet sunmaktadır. Burada mevduat toplamak, tasarruf sağlamak, paranın yönetimi gibi çeşitli hizmetler verilmektedir. Yatırım bankacılığı ise bir sermaye piyasası oluşturarak yatırımcılar ve fon desteğine ihtiyacı olan işletmeler arasında aracılık yapar. Ticari bankalar ise direkt olarak ticari işlemler ile alakalı konularda kişilere ve kurumlara hizmet vermektedir.

Orhan Babaeski
Orhan Babaeskihttps://www.bankaciyim.net
Bankacılık sektörünü yakından takip eden Orhan Babaeski, bankacılık kariyeri alanında yaptığı araştırmaları içerikselleştirmeyi sever. Güncellemeler ve banka haberlerini yakından takip eden Orhan, kendi yorumlarıyla birlikte gelişmelerden haberdar olunması için içerikler hazırlar.

Merak ettiklerini sormak için:

Yorum alanını doldurun.
Lütfen adınızı buraya yazın

Aramıza Katılın

0BeğenenlerBeğen
0TakipçilerTakip Et
68TakipçilerTakip Et
2,210TakipçilerTakip Et
0AboneAbone Ol

Hayat Sigortası Kapsamı Nedir? Avantajları Nelerdir?

Hayat sigortası, sigortalı kişinin kendisini, yakınlarını çeşitli olumsuz durumlara karşı maddi olarak güvence altına...

TTNET Faturası Nasıl Ödenir ve Borç Öğrenme (ADIM ADIM)

İnternet erişimini sağlayan TTNET aboneleri için fatura ödeme ve sorgulama işlemleri artık çok daha...

Kripto Grafiklerini Anlama: Her Kripto Para Canlı Borsa Grafiklerini Aynı Gösterir mi?

Kripto para grafik analizi, kripto dünyasındaki tüccarlar ve yatırımcılar için temel bir beceridir. Bu...

Albaraka Türk Çağrı Merkezi Müşteri Temsilcisi Arıyor!

Albaraka Türk Katılım Bankası, banka personel alımları kapsamında yayınladığı iş ilanı ile İstanbul Ümraniye...

İmza Sirküsü ve İmza Beyannamesi: Fiyatları, Farkı, Örneği

İmza beyannamesi ile sirküsü çok fazla karıştırılan iki kavram. Günümüzde bu iki kavram birbirinin yerine kullanılmaktadır.

Kariyer Yolculuğu: Denizbank Kariyer ve Kariyer Planlaması!

Denizbank Kariyer basamaklarına adım atmanın bir diğer yolu ise staj programlarına katılmaktadır. Staj sonrasında adayların mezun olmaları halinde banka tarafından iş fırsatları doğar.