Bankalar her bireysel kişinin veya ticari kurumların kullandığı önemli, ekonomi üzerine oluşturulmuş bir kuruluştur.
Bankalar birçok şekilde hizmet sunmaktadır. Bu hizmetleri düzgün ve sorunsuz bir şekilde gerçekleştirebilmek için bankanın tüm bölümlerine alınacak personellerin kendi alanlarında profesyonel bir eğitim almış olması ve uzmanlaşmış olması gerekmektedir.
Böyle önemli ve zor bir görev için yetkili kişinin belirlenmesi kuruluşun kafasına göre karar vereceği kadar basit bir durum değildir. Her bölümün farklı bir bilgi ve yeteneğe ihtiyacı olduğu için tüm bölümlerin personel alımları da bu doğrultuda farklı sınav ve mülakatlar ile yapılmalıdır.
Öncelikli olarak lise veya üniversite mezunu olan personel adayları arasında kendi özelliklerine ve bölümlere uygunluklarına göre ayrım yapılabilmesi için banka sınavları düzenlenmesi gerekir. Çünkü banka sınavları personel adaylarının ileri zamanlarda karşı karşıya kalabileceği her türlü durumu kapsadığı için; yeterlilik ve bilgi seviyesini ölçmek için pratik ve adil bir uygulama şeklidir. Her bankanın sınavı geçme barajı farklı olduğu gibi bankalarda bulunan bölümlerinde sınavı geçme barajları birbirinden farklılık gösterir. Buna bağlı olarak, personel adayları başvurularını çalışmak istedikleri bölüme göre yaparlar ve o bölüme ait olan sınavlara hazırlanarak en sonunda da sınava katılırlar.
Sınav sonucuna göre ya başarılı olarak bankada çalışma hakkına sahip olurlar ya da başarısız olarak bankada çalışma hakkını kaybederler. Fakat banka sınavı tek başına yeterli olmamaktadır. Yani sadece sınavda başarılı olarak direk bankanın bölümlerinde göreve alınmazsınız. Ayrıca size özel mülakat yapılır ve bu göreve uygun olup olmadığınıza yönetim kurulu tarafından karar verilir.
Her sektörde olduğu gibi banka sektöründe de doğru seçilen, bilinçli ve işinde uzman kişilerin seçilerek banka bünyesine katılması ve çalıştırılması gerekir.