Ana SayfaEkonomiHindistan’la Haşhaş Krizi Kapıya Dayandı!

Hindistan’la Haşhaş Krizi Kapıya Dayandı!

Yayın tarihi:

Kategori:

Google Haberlere Abone Ol:

Hindistan ile Türkiye arasında haşhaş krizi baş gösterdi. Lisans sorunu ihracatın durmasına neden oldu. 2 yıldır yaşanan sorun son dönemlerde hat safhaya yükseldi.

Türkiye haşhaş üretiminde dünya liderleri arasında yer alırken, en fazla ihracat yapılan ülke ise Hindistan. Fakat ülke ile yaşanan lisans sorunu ihracatı olumsuz yönde etkiledi. Hindistan’a yönelik haşhaş ihracatı durma noktasına geldi.

Ege Hububat Bakliyat Yağlı Tohumlar ve Mamulleri İhracatçıları Birliği Başkanı haşhaş ihracatı ve Hindistan ile yaşanan sorunları içeren bir açıklama yaptı. Moiz Hemsi’nin yaptığı açıklamada diğer ülkelere yapılan haşhaş ihracat toplamının sadece Hindistan’a yapıldığının altı çizilerek, ihracatın gerilediği kaydedildi.

Türkiye’de üretilen haşhaşın en iyi pazarı konumunda olan Hindistan’a gerçekleşen ihracatın geçen yılın Temmuzundan bu güne sorunlu olduğunu ifade eden Hemsi, Hindistan hükümetinin ithalatta lisans uygulamasından kaynaklı olduğunu belirtti. Konuyla ilgili ülke yetkilileriyle görüşmelerin yapılmasına rağmen sorunun aşılamadığına dikkat çeken Hemsi, “Ülkeye yaptığımız ihracat 50 milyon doları buluyordu. Fakat geçen yıldan beri bu rakamlara ulaşamıyoruz. Konu üzerinde bazı girişimlerde bulunduk, çözüm için bekliyoruz” şeklinde konuştu.

Moiz Hemsi haşhaş ihracatına yönelik yaptığı açıklamada, söz konusu ülkedeki ithalatçıların lisans alması gerektiğini, konuyla ilgili dava sürecinin başladığını, davayı görmekte olan hakimin yürütmenin bu kararını durdurduğunu ve tüm bu nedenlerle ülkeye ihracat yapamadıklarını ifade etti.

Son gelişmeler ardından haşhaş üreticisinin zor duruma düşebileceğini belirten Hemsi, “Geçen yılın hasadı halen duruyor. Bu ürünlerin üzerine bu yıl elde edilen hasatta eklenecek. İhracat bir an önce başlamazsa, haşhaş stokları artış kaydedecek. 3 ay içerisinde Hindistan ile bu sorunu aşarsa ihracatla birlikte stoklar normale dönecek” dedi. 

Merak ettiklerini sormak için:

Yorum alanını doldurun.
Lütfen adınızı buraya yazın

Aramıza Katılın

0BeğenenlerBeğen
0TakipçilerTakip Et
68TakipçilerTakip Et
2,210TakipçilerTakip Et
0AboneAbone Ol

Hayat Sigortası Kapsamı Nedir? Avantajları Nelerdir?

Hayat sigortası, sigortalı kişinin kendisini, yakınlarını çeşitli olumsuz durumlara karşı maddi olarak güvence altına...

TTNET Faturası Nasıl Ödenir ve Borç Öğrenme (ADIM ADIM)

İnternet erişimini sağlayan TTNET aboneleri için fatura ödeme ve sorgulama işlemleri artık çok daha...

Kripto Grafiklerini Anlama: Her Kripto Para Canlı Borsa Grafiklerini Aynı Gösterir mi?

Kripto para grafik analizi, kripto dünyasındaki tüccarlar ve yatırımcılar için temel bir beceridir. Bu...

Albaraka Türk Çağrı Merkezi Müşteri Temsilcisi Arıyor!

Albaraka Türk Katılım Bankası, banka personel alımları kapsamında yayınladığı iş ilanı ile İstanbul Ümraniye...

İmza Sirküsü ve İmza Beyannamesi: Fiyatları, Farkı, Örneği

İmza beyannamesi ile sirküsü çok fazla karıştırılan iki kavram. Günümüzde bu iki kavram birbirinin yerine kullanılmaktadır.

Kariyer Yolculuğu: Denizbank Kariyer ve Kariyer Planlaması!

Denizbank Kariyer basamaklarına adım atmanın bir diğer yolu ise staj programlarına katılmaktadır. Staj sonrasında adayların mezun olmaları halinde banka tarafından iş fırsatları doğar.