Ana SayfaKariyerBanka Mülakatında Başarılı Olmanın Sırrı Soruları Bilmekten Geçer!

Banka Mülakatında Başarılı Olmanın Sırrı Soruları Bilmekten Geçer!

Yayın tarihi:

Kategori:

Google Haberlere Abone Ol:

Bankaların düzenlediği banka sınavları, mezun olunan bölümler gibi birçok şartı başarılı bir şekilde arkada bırakan bankacı adayları, genellikle mülakat aşamasında birtakım sorunlar yaşamaktadır. Bu yüzden banka mülakatında sorulan sorulara genel bir yaklaşım ile bilgilendirme yapmak istedik.

Bankacılık, tabir yerindeyse “parayı yönetme sanatı”dır. Yüksek miktarlarda paralar ile çalışma hayatınızı sürdüreceğiniz gibi aynı zamanda yüksek miktarlarda borçları olan, iflas eden, son umudu sizmişsiniz gibi size bakan müşterilerle ilgilenmek, bankacılık mesleğinin sahip olduğu psikolojik zorluğu da oldukça net bir şekilde ortaya koymaktadır.

“Klasik ve Sıradışı 35 Banka Mülakat Sorusu!”Araştırmasını Okumadan Geçmeyin!

Böylesine zorlu bir meslek için, bankalar yeni personel alımı gerçekleştirirken de oldukça hassas davranmaktadırlar. Hem mesleği başarı ile sürdürebilecek, hem de mesleğini sürdürürken başarılı olabilecek adaylar arasından tercih gerçekleştirmeye çalışan bankalar, bazı hassas sorular sormaktadırlar. Gelin, banka mülakatında sorulan genel soruları birlikte inceleyelim.

Banka Mülakatında Sorulan Sorular

Neden Bankacılık?

Banka Mülakatında Başarılı Olmanın Sırrı Soruları Bilmekten Geçer! - Bankacıyım
Neden Bankacılık?

Banka mülakatında değişmeyen, fiks sorulardan bir tanesi Neden Bankacılık? sorusudur. Bu soruya oldukça hassas ve profesyonel bir yaklaşım ile cevap vermeniz gerekmektedir.

Bankacılık Ürünleri Hakkında Bilginiz Var Mı?

Banka Mülakatında Başarılı Olmanın Sırrı Soruları Bilmekten Geçer! - Bankacıyım
Bankacılık Ürünleri Hakkında Bilginiz Var Mı?

Bu soru, banka mülakatında başarılı olmanızda önemli olduğu kadar, aynı zamanda mesleki hayatınızdaki başarınız için de oldukça önemlidir. Bankacılık ürünlerini yakından tanımalı, üzerine araştırma yapmanız, sizin için faydalı olacaktır.

Bankamızı Tanıyor Musunuz?

Banka Mülakatında Başarılı Olmanın Sırrı Soruları Bilmekten Geçer! - Bankacıyım
Bankamızı Tanıyor Musunuz?

‘Evet tanıyorum, hatta sizde bir tane vadesiz hesabım var ehe’ diye bir cevap verirseniz, ‘Biz sizi arayacağız’ cümlesini duymadan odayı kendiniz terk edebilirsiniz. Mülakatına girdiğiniz bankanın bulunduğu dönem hedefleri, kuruluş hedefleri, yakın dönemde yakaladığı başarıları öğrenmeli, takip etmelisiniz.

Pozisyonunuz Hakkında Ne Biliyorsunuz?

Banka Mülakatında Başarılı Olmanın Sırrı Soruları Bilmekten Geçer! - Bankacıyım
Pozisyonunuz Hakkında Ne Biliyorsunuz?

İster gişe görevlisi, ister proje yöneticisi; hangi kadro için başvurursanız başvurun, çalışacağınız alanı tanımanız, banka yetkilileri tarafından oldukça önemlidir.

En Son Okuduğunuz Kitap?

Banka Mülakatında Başarılı Olmanın Sırrı Soruları Bilmekten Geçer! - Bankacıyım
En Son Okuduğunuz Kitap?

Birçok adayın elendiği soru! Eğer mülakat öncesinde bir kitapçıya girerek, çok satılanlar ya da yeni çıkanlar listesinden bir kitap ismi ezberleyip, arka kapağını okuyarak mülakata girdiyseniz, foyanız çok yakın bir süreçte ortaya çıkacaktır. Makalemizin başında da belirttiğimiz üzere, bankacı olan kişiler, yoğun bir psikolojik baskı altında kalırken, profesyonelliklerinden en ufak bir taviz vermemeleri gerekmektedir. Bu yüzden sürekli kitap okumalı, okuduğunuz kitapları da iyi analiz etmelisiniz.

Kendinizi 5 Yıl Sonra Nerede Görüyorsunuz?

Birçok iş görüşmesinde bu soruyla karşılaşmış olabilirsiniz. Bu tür sorular genellikle bankacılık sektöründe gelişmenizi, büyümenizi ve kişisel gelişiminizi analiz etmek amacıyla sorulur. Dolayısıyla son derece cesur ve dürüst bir cevap vermeniz gerekir.

Güçlü ve Zayıf Yönleriniz Neler?

“Güçlü ve zayıf yönleriniz neler? Güçlü olduğunu düşündüğünüz yönleriniz neler? Zayıf yönleriniz neler? Daha öncesinde kişisel SWOT analizi yaptırdınız mı?” gibi sorular güçlü yönlerinizden ziyade zayıf yönlerinizi tespit etmek için sorulan tuzak bir sorudur. Kusursuz bir insan yoktur, bu bir gerçek. Fakat zayıf yönlerinin farkındalığına sahip olan bireyler üzerine düşen görevleri kusursuz bir şekilde yerine getirebilmek adına mücadele etmeyi sever. Kendini bilen ve farkındalığı yüksek olan personellerle çalışmak her banka açısından önemlidir. Bu sebeple eksik yönlerinizi açıkça ifade etmek ve bu yönleri hangi güçlü yönlerinizle örttüğünüzü göstermek doğru bir cevap olarak değerlendirilir.

Neden Sizi Seçmeliyiz?

“Neden sizi seçmeliyiz?” sorusu banka mülakatında her ne kadar kolay bir soru gibi görünse de aslında cevabı en zor olan sorulardan biridir. Bu sorunun cevabında sizden kendinizi tanımanız talep edilir. Soruyu cevaplarken kendinizi diğer adaylarla kıyaslamamanız son derece önemli olurken, tümüyle kendi becerilerinize dikkat çeken bir açıklamada bulunmanız gerekir.

Banka Mülakatında Elenmemek için Nelere Dikkat Etmek Gerekir?

Banka mülakatında elenmemek için sorulan sorulara cesur, dürüst ve gerçekçi cevaplar vermek önemli bir faktördür. Bununla beraber elenmemek için dikkat edilmesi gereken yapılması gerekenler de fayda sağlayacaktır. Bunları örneklendirmemiz gerekirse;

  • Sözlü mülakat gerçekleştirecek olan yetkili ya da yetkililer hakkında ön bilgiye sahip olmalısınız.
  • Jest ve mimiklerinizi gerekli yerlerde, gerektiği samimiyette kullanmalısınız.
  • Mülakat esnasında yetkili kişiye ismiyle hitap etmelisiniz.
  • Samimi ancak resmi bir dil kullanmalısınız.
  • Mülakat yetkilisiyle iletişim esnasında göz teması kurmalısınız.
  • Diksiyonunuza dikkat etmeli, laf kalabalığından uzak durmalı, az ve net konuşmalar yapmalısınız.
  • Özgüveni yüksek bir duruş sergilemeli, aşırı özgüvenden kaçınmalısınız.
  • Beden duruşuna dikkat etmeli, sandalyede dik oturmalı, saygılı olmalı ve kolları göğüs hizasına kenetlememelisiniz.
  • Özel hayattan bahsetmemeli, iş hayatında ve sektör dahilindeki başarılarınızdan bahsetmelisiniz.
  • Mülakat yetkilisinin sorularına cevap vermeli, konuların dışına çıkmamalı, bazen mizahi cevaplar vererek mülakatın sohbet havasında gerçekleşmesini sağlamalısınız.

Unutmayın, bankacı olmak; ekonomiye, hesaplamaya, analitik düşünmeye hâkim olmak kadar; insan ilişkilerine, insan psikolojisine hâkim olmayı da gerektirmektedir.

Şimdiden başarılar!

Orhan Babaeski
Orhan Babaeskihttps://www.bankaciyim.net
Bankacılık sektörünü yakından takip eden Orhan Babaeski, bankacılık kariyeri alanında yaptığı araştırmaları içerikselleştirmeyi sever. Güncellemeler ve banka haberlerini yakından takip eden Orhan, kendi yorumlarıyla birlikte gelişmelerden haberdar olunması için içerikler hazırlar.

Merak ettiklerini sormak için:

Yorum alanını doldurun.
Lütfen adınızı buraya yazın

Aramıza Katılın

0BeğenenlerBeğen
0TakipçilerTakip Et
68TakipçilerTakip Et
2,210TakipçilerTakip Et
0AboneAbone Ol

Hayat Sigortası Kapsamı Nedir? Avantajları Nelerdir?

Hayat sigortası, sigortalı kişinin kendisini, yakınlarını çeşitli olumsuz durumlara karşı maddi olarak güvence altına...

TTNET Faturası Nasıl Ödenir ve Borç Öğrenme (ADIM ADIM)

İnternet erişimini sağlayan TTNET aboneleri için fatura ödeme ve sorgulama işlemleri artık çok daha...

Kripto Grafiklerini Anlama: Her Kripto Para Canlı Borsa Grafiklerini Aynı Gösterir mi?

Kripto para grafik analizi, kripto dünyasındaki tüccarlar ve yatırımcılar için temel bir beceridir. Bu...

Albaraka Türk Çağrı Merkezi Müşteri Temsilcisi Arıyor!

Albaraka Türk Katılım Bankası, banka personel alımları kapsamında yayınladığı iş ilanı ile İstanbul Ümraniye...

İmza Sirküsü ve İmza Beyannamesi: Fiyatları, Farkı, Örneği

İmza beyannamesi ile sirküsü çok fazla karıştırılan iki kavram. Günümüzde bu iki kavram birbirinin yerine kullanılmaktadır.

Kariyer Yolculuğu: Denizbank Kariyer ve Kariyer Planlaması!

Denizbank Kariyer basamaklarına adım atmanın bir diğer yolu ise staj programlarına katılmaktadır. Staj sonrasında adayların mezun olmaları halinde banka tarafından iş fırsatları doğar.