Ana SayfaGündemVatandaş 100 Lirayı Tercih Ediyor!

Vatandaş 100 Lirayı Tercih Ediyor!

Yayın tarihi:

Kategori:

Google Haberlere Abone Ol:

Bu içerikte neler var?

Taşıdığı parayı çaldırma korkusu, zengin görünme endişesi ve parayı bozduramama kaygısı yüzünden vatandaşların 200 Türk Lirası yerine 100 Türk Lirası’nı tercih ettiği ortaya çıktı.

Piyasada dolaşımda olan 200 TL sayısı 9.6 milyon adet azaldı. 100 TL sayısında ise 67 milyon adetlik bir artış görüldü. Azalan 200 TL adet tutarı 2 milyar lira olurken, artan 100 TL adedinin tutarı da 6.7 milyar lira oldu.

Vatandaşların paralarını çaldırma korkusu, zengin görünme ve parayı bozdurama gibi endişeler yüzünden 200 liralık banknotlara talebi azaldı. Bu durum Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası’nın piyasaya sürdüğü 200 TL’lik banknot sayısının da azalmasına neden oldu.

TCMB’nin kayıtlarına göre geçtiğimiz 1 yılda piyasada dolaşımda olan 200 liralık banknot sayısı 9.7 milyon adet düştü. Piyasadaki 200 liraların tutarı 33.6 milyar liradan 31.6 milyar liraya inmiş oldu. Yani son 1 yılda piyasadan 2 milyar liralık 200 TL’lik banknot çekildi.

2016 Yılında Zirveye Ulaştı

TCMB tarafından 2010 yılının başında talepleri karşılaması amacıyla piyasaya sürülen 200 liralık banknot adedi 29 milyon olarak kaydedilmişti. Bu sayı tutar olarak 6 milyar lira ediyordu. 201 yılında bu rakam 50 milyon, 2014 yılında ise 100 milyon adetten fazla oldu. 2016 yılının temmuz ayı itibariyle de zirve yaparak 167 milyona ulaştı. 2017 yılının temmuz ayında gerileme gösterdi ve 158 milyon adede düştü.

Ekonomi uzmanları piyasalardaki 200 liralık banknot sayısındaki azalmanın vatandaşın taleplerine göre şekillenmesinin yanı sıra Merkez Bankası tarafından kara para trafiğini azaltmak amacıyla özellikle yapılmış olabileceğini söylüyorlar. 

Merak ettiklerini sormak için:

Yorum alanını doldurun.
Lütfen adınızı buraya yazın

Aramıza Katılın

0BeğenenlerBeğen
0TakipçilerTakip Et
68TakipçilerTakip Et
2,210TakipçilerTakip Et
0AboneAbone Ol

Hayat Sigortası Kapsamı Nedir? Avantajları Nelerdir?

Hayat sigortası, sigortalı kişinin kendisini, yakınlarını çeşitli olumsuz durumlara karşı maddi olarak güvence altına...

TTNET Faturası Nasıl Ödenir ve Borç Öğrenme (ADIM ADIM)

İnternet erişimini sağlayan TTNET aboneleri için fatura ödeme ve sorgulama işlemleri artık çok daha...

Kripto Grafiklerini Anlama: Her Kripto Para Canlı Borsa Grafiklerini Aynı Gösterir mi?

Kripto para grafik analizi, kripto dünyasındaki tüccarlar ve yatırımcılar için temel bir beceridir. Bu...

Albaraka Türk Çağrı Merkezi Müşteri Temsilcisi Arıyor!

Albaraka Türk Katılım Bankası, banka personel alımları kapsamında yayınladığı iş ilanı ile İstanbul Ümraniye...

İmza Sirküsü ve İmza Beyannamesi: Fiyatları, Farkı, Örneği

İmza beyannamesi ile sirküsü çok fazla karıştırılan iki kavram. Günümüzde bu iki kavram birbirinin yerine kullanılmaktadır.

Kariyer Yolculuğu: Denizbank Kariyer ve Kariyer Planlaması!

Denizbank Kariyer basamaklarına adım atmanın bir diğer yolu ise staj programlarına katılmaktadır. Staj sonrasında adayların mezun olmaları halinde banka tarafından iş fırsatları doğar.