Ana SayfaEkonomiSık Sık Aldığınız Raporlar İşinizden Olmanıza Neden Olabilir

Sık Sık Aldığınız Raporlar İşinizden Olmanıza Neden Olabilir

Yayın tarihi:

Kategori:

Google Haberlere Abone Ol:

Çalışanların sürekli olarak rapor alması ve bu sebeple işten kaytarması durumlarında, işverenlerin eli kolu haliyle kilitleniyor. Rahatsızlılığı olmamasına rağmen işten kaytarmak amacıyla çalışanların almış olduğu raporlar, haliyle iş verimini ve iş kalitesini büyük ölçüde olumsuz etkiliyor. Rapor alınması durumunda, bir çalışanın o gün izinli olduğu resmileşirken, sık sık rapor alan çalışanlara karşın ise yasalarımız işverenin yanında oluyor. İş hayatına ilişkin yapılan düzenlemeler ve yönetmeliklere göre, sürekli olarak alınan raporlar veya kötü niyetli olarak alınan raporlar, tazminatsız olarak işten çıkarılma yetkisinin doğmasına neden olabiliyor. Öte yandan bu nedenle kovulan bir çalışan, işe geri dönme davası açsa bile bu davadan kesinlikle olumlu sonuç alamıyor ve haliyle işveren bu konuda haklı bulunuyor.

Sık Sık Alınan Raporlara Dikkat Etmek Gerekiyor

Bir çalışan sürekli olarak 3 veya 4 günlük raporlar ile işverenin karşısına geliyorsa, bu konuda işveren ciddi anlamda bir hak doğuyor. İşveren, sürekli olarak alınan bu raporlar neticesinde çalışanını hiçbir gerekçe göstermeden bile işten çıkarabiliyor. Tabi ki bu konuda öncelikle savunmalar, işverenin ihbarı ve daha birçok detayın hazırlanması gerekiyor.

Uzun Süreli Raporlarda Yine Aynı Kapsama Giriyor

Bir çalışan hem uzun süreli hem de sürekli olarak rapor alıyorsa, raporun bu uzunluk süresi haliyle işverenin belirli haklar talep etmesine neden oluyor. Rapor süresinin 6 hafta ve üzeri olması durumunda, işverene otomatik olarak sözleşmeyi fesih etme imkanı doğuyor. Bununla birlikte doğum izni, daha farklı bir kapsamda ele alınıyor. 

Orhan Babaeski
Orhan Babaeskihttps://www.bankaciyim.net
Bankacılık sektörünü yakından takip eden Orhan Babaeski, bankacılık kariyeri alanında yaptığı araştırmaları içerikselleştirmeyi sever. Güncellemeler ve banka haberlerini yakından takip eden Orhan, kendi yorumlarıyla birlikte gelişmelerden haberdar olunması için içerikler hazırlar.

Merak ettiklerini sormak için:

Yorum alanını doldurun.
Lütfen adınızı buraya yazın

Aramıza Katılın

0BeğenenlerBeğen
0TakipçilerTakip Et
67TakipçilerTakip Et
2,212TakipçilerTakip Et
0AboneAbone Ol

Albaraka Türk Çağrı Merkezi Müşteri Temsilcisi Arıyor!

Albaraka Türk Katılım Bankası, banka personel alımları kapsamında yayınladığı iş ilanı ile İstanbul Ümraniye...

İmza Sirküsü ve İmza Beyannamesi: Fiyatları, Farkı, Örneği

İmza beyannamesi ile sirküsü çok fazla karıştırılan iki kavram. Günümüzde bu iki kavram birbirinin yerine kullanılmaktadır.

Kariyer Yolculuğu: Denizbank Kariyer ve Kariyer Planlaması!

Denizbank Kariyer basamaklarına adım atmanın bir diğer yolu ise staj programlarına katılmaktadır. Staj sonrasında adayların mezun olmaları halinde banka tarafından iş fırsatları doğar.

Lansman Ne Demek? Lansman Fiyat Avantajlı Mıdır?

Lansman Fransızca kökenlidir. Anlamı, tanıtım, ortaya çıkarma ya da tanıtma olarak bilinmektedir. Karşımıza genel olarak haberlerde ve televizyon reklamlarında çıkan lansmanla, piyasaya yeni çıkan bir ürünün satışa çıkmasında ya da bu ürünün tanıtımının yapılmasında sık sık karşılaşırız.

Fibabanka Lise Mezunu Engelli Memur Alımları Başladı!

Fibabanka tarafından yapılan banka personel alımları duyurusunda en az lise mezunu engelli memur alımları...

Kuveyt Türk 3 Farklı İlde Gişe Yetkilisi Alımı Yapıyor!

Türkiye'de 300'den fazla şubesi olan ve 5000'den fazla da çalışanı olan Kuveyt Türk Katılım Bankası bünyesinde istihdam etmek için Gişe Yetkilisi alımı yapacağını duyurdu.