Ana SayfaGündemİş Mahkemeleri Kanunu Yayımlandı! Arabuluculuk Resmen Yürürlüğe Girdi!

İş Mahkemeleri Kanunu Yayımlandı! Arabuluculuk Resmen Yürürlüğe Girdi!

Yayın tarihi:

Kategori:

Google Haberlere Abone Ol:

İş mahkemelerinin kurulmasını, görevlerini, yetkilerini ve yargılama usullerini düzenleyen arabuluculuk uygulamasını da içeren İş Mahkemeleri Kanunu yayımlandı.

Arabuluculuk Hayata Geçiriliyor

Bugünkü Resmi Gazete’de yayımlanan habere göre iş mahkemeleri, kısa adı HSK olan Hakimler ve Savcılar Kurulu’nun olumlu görüşleri alınarak tek hakimin görev aldığı asliye mahkemeleri, Adalet Bakanlığı tarafından gerekli görülen yerlerde kurulacak. Kanunla birlikte dava koşulu olarak arabuluculuk kurumu da ilk kez hayata geçirilmiş oldu. yapılan düzenlemeye göre bundan böyle iş yaşamında yaşanan uyuşmazlık hallerinde mahkemeye başvurup dava açmadan önce arabulucuya başvurulması zorunlu olacak.

Yeni İş Kanunu’na göre bundan sonra işçi – işveren anlaşmazlıkları, işçi tazminatları, işveren alacakları, işe iade konularında açılan her davada arabulucuya başvurulmuş olunması koşulu aranacak. Arabulucuya başvuru yapabilmek için anlaşmazlık konusunun mutlaka iş ilişkisinden doğmuş olması gerekiyor.

İşverenler de Arabulucuya Başvurmak Zorunda Olacak

İşçilerin kıdem tazminatı, ihbar tazminatı, yıllık izin, fazla mesai gibi konular ile ilgili şikayeti bulunan işverenlerin de mahkemeye başvurup dava açmadan önce arabulucuya başvurması gerekiyor. İşveren – işçi ilişkileri kapsamında kişilerin birbirine hakaret etmesinden doğan veya işçinin işverene ait olan işyerindeki mallara zara vermesinden, tahrip etmesinden doğan anlaşmazlıklarda da işverenler önce arabuluculara başvurmak zorunda olacaklar.

Arabulucuya başvurmadan açılan davalarda, hakim açılan davayı herhangi bir işlem yapmadan reddedecek. Fakat meslek hastalığı ve iş kazalarından kaynaklı ve bu konularla ilişkili davalarda arabuluculuk koşulu aranmayacak.

Arabulucuları Komisyon Başkanlıkları Belirleyecek

Sicile kayıtlı olan arabuluculardan, arabuluculuk yapmak isteyenler Arabuluculuk Daire Başkanlığı tarafından listelenerek komisyon başkanlıklarına bildirilecek. Arabulucular, komisyon başkanlıkları tarafından bu listeye göre seçilecek. Taraflar listede yer alan bir arabulucu üzerinde anlaştıkları takdirde o arabulucu görevlendirilecek. Ayrıca gemi adamları ve gazeteciler de toplu iş sözleşmelerine dayanan ya da kişisel davalarda arabulucuya başvurmak zorunda olacaklar.

Kanun kapsamında olan arabulucuya başvurmanın koşullarlını düzenleyen madde ile kanunun yürürlükten kaldırılan hükümlerini içeren 11. – 12. maddeleri 1 Ocak 2018 tarihinden itibaren uygulanmaya başlanacak. Geriye kalan hükümler ise bugün yürürlüğe girdi. 

Merak ettiklerini sormak için:

Yorum alanını doldurun.
Lütfen adınızı buraya yazın

Aramıza Katılın

0BeğenenlerBeğen
0TakipçilerTakip Et
67TakipçilerTakip Et
2,216TakipçilerTakip Et
0AboneAbone Ol

Albaraka Türk Çağrı Merkezi Müşteri Temsilcisi Arıyor!

Albaraka Türk Katılım Bankası, banka personel alımları kapsamında yayınladığı iş ilanı ile İstanbul Ümraniye...

İmza Sirküsü ve İmza Beyannamesi: Fiyatları, Farkı, Örneği

İmza beyannamesi ile sirküsü çok fazla karıştırılan iki kavram. Günümüzde bu iki kavram birbirinin yerine kullanılmaktadır.

Kariyer Yolculuğu: Denizbank Kariyer ve Kariyer Planlaması!

Denizbank Kariyer basamaklarına adım atmanın bir diğer yolu ise staj programlarına katılmaktadır. Staj sonrasında adayların mezun olmaları halinde banka tarafından iş fırsatları doğar.

Lansman Ne Demek? Lansman Fiyat Avantajlı Mıdır?

Lansman Fransızca kökenlidir. Anlamı, tanıtım, ortaya çıkarma ya da tanıtma olarak bilinmektedir. Karşımıza genel olarak haberlerde ve televizyon reklamlarında çıkan lansmanla, piyasaya yeni çıkan bir ürünün satışa çıkmasında ya da bu ürünün tanıtımının yapılmasında sık sık karşılaşırız.

Fibabanka Lise Mezunu Engelli Memur Alımları Başladı!

Fibabanka tarafından yapılan banka personel alımları duyurusunda en az lise mezunu engelli memur alımları...

Kuveyt Türk 3 Farklı İlde Gişe Yetkilisi Alımı Yapıyor!

Türkiye'de 300'den fazla şubesi olan ve 5000'den fazla da çalışanı olan Kuveyt Türk Katılım Bankası bünyesinde istihdam etmek için Gişe Yetkilisi alımı yapacağını duyurdu.