Ana SayfaGündemMerkez Bankası Yeni Hamlesini Devreye Soktu!

Merkez Bankası Yeni Hamlesini Devreye Soktu!

Yayın tarihi:

Kategori:

Google Haberlere Abone Ol:

Güne yükseliş eğilimi ile başlayan döviz kurlarından art arda yeni rekorlar gelince Merkez Bankası düğmeye bastı!

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası, Bankalararası Para Piyasası’nda borç alabilme limitlerini yarın itibariyle sıfıra gecelik vadeler için sıfıra düşürüldüğünü duyurdu.

Dolar fiyatlarının 3,9781 Türk Lirası seviyesini görmesi sonrasında tüm zamanlarının rekoru kırılması ile birlikte Merkez Bankası’ndan döviz düşürücü hamleler gelmeye başladı. İlk açıklaması ile bankalararası gecelik borçlanma limitlerini sıfıra düşüren Merkez Bankası, bu hamlesi ile birlikte 3,97 Türk Lirası seviyesinde bulunan doları 3,95 Türk Lirası seviyesine düşürmeyi başardı.

Borç Verme Faizi Yüzde 12,25!

Merkez Bankası tarafından yapılan açıklamada, bankalararası piyasada atılan adım doğrultusunda tüm fonlanma yarından itibaren en yüksek faiz oranına sahip Geç Likidite Penceresi’ne taşınacak. Geç likidite penceresi borç verme faiz oranı ise yüzde 12,25 seviyesinde yer alıyor.

Merkez Bankası bünyesinde faaliyet gösteren Bankalararası Para Piyasası’nda, bankaların borç alabilme limitleri 22 Kasım 2017 tarihi itibariyle gecelik vadede için sıfıra düşürüldüğünü duyururken, aynı tarih itibariyle gün içi limit işlemleri de, bankalara tanınan limitler, 21 Kasım 2017 tarihinde geçerli olan borç alabilme limitlerinin iki katına çıkartılacağı belirtildi.

Atılan Adım Dövizdeki Baskıyı Azaltacak!

Reuters’a açıklamalarda bulunan Merkez Bankası yetkilisi, geç likidite penceresine fonlama işlemlerini taşıyarak, ağırlıklı ortalama fonlama maliyetini yüzde 12,25’e yükselteceklerini ifade etti. Merkez Bankası tarafından uygulanan likidite politikalarının bileşiminde ortaya çıkan son faizi gösteren ağırlıklı ortalama fonlama maliyeti de, 2017 yılının başlarında yüzde 8,3 seviyelerinde yer alırken, Mayıs ayında yapılan düzenlemeler sonrasında yüzde 11,90 ila yüzde 12.00 bandında yer alıyor. Ocak ayına göre yaklaşık 375 baz puan sıkılaştırma yapılırken, atılan bu adım ile piyasalar tarafında ciddi bir sıkılaştırma ve kur üzerinde baskı azaltma etkisi olarak nitelendiriliyor.

Orhan Babaeski
Orhan Babaeskihttps://www.bankaciyim.net
Bankacılık sektörünü yakından takip eden Orhan Babaeski, bankacılık kariyeri alanında yaptığı araştırmaları içerikselleştirmeyi sever. Güncellemeler ve banka haberlerini yakından takip eden Orhan, kendi yorumlarıyla birlikte gelişmelerden haberdar olunması için içerikler hazırlar.

Merak ettiklerini sormak için:

Yorum alanını doldurun.
Lütfen adınızı buraya yazın

Aramıza Katılın

0BeğenenlerBeğen
0TakipçilerTakip Et
68TakipçilerTakip Et
2,210TakipçilerTakip Et
0AboneAbone Ol

Ticari Kredi Hesaplaması Nasıl Yapılır?

Ticari kredi, işletmelerin genişleme, ekipman yatırımı, stok finansmanı gibi çeşitli ihtiyaçlarını karşılamak için kullandığı...

Hayat Sigortası Kapsamı Nedir? Avantajları Nelerdir?

Hayat sigortası, sigortalı kişinin kendisini, yakınlarını çeşitli olumsuz durumlara karşı maddi olarak güvence altına...

TTNET Faturası Nasıl Ödenir ve Borç Öğrenme (ADIM ADIM)

İnternet erişimini sağlayan TTNET aboneleri için fatura ödeme ve sorgulama işlemleri artık çok daha...

Kripto Grafiklerini Anlama: Her Kripto Para Canlı Borsa Grafiklerini Aynı Gösterir mi?

Kripto para grafik analizi, kripto dünyasındaki tüccarlar ve yatırımcılar için temel bir beceridir. Bu...

Albaraka Türk Çağrı Merkezi Müşteri Temsilcisi Arıyor!

Albaraka Türk Katılım Bankası, banka personel alımları kapsamında yayınladığı iş ilanı ile İstanbul Ümraniye...

İmza Sirküsü ve İmza Beyannamesi: Fiyatları, Farkı, Örneği

İmza beyannamesi ile sirküsü çok fazla karıştırılan iki kavram. Günümüzde bu iki kavram birbirinin yerine kullanılmaktadır.