Ana SayfaEkonomiSpekülasyonlar Türkiye Ekonomisini Nasıl Etkiledi?

Spekülasyonlar Türkiye Ekonomisini Nasıl Etkiledi?

Yayın tarihi:

Kategori:

Google Haberlere Abone Ol:

2013 yılının Mayıs ayından günümüze kadar geçen süreçte döviz kurlarında yaşanan oynaklık sebebi ile Türkiye tam 370 milyar dolar kaybetti!

Türkiye, ekonomi konusunda tarihinin en iyi dönemlerinden bir tanesini yaşadığı 2013 yılının ortalarında faiz oranları yüzde 4,6’ya kadar inmiş, 100 milyar dolarlık ihaleler gerçekleşmiş idi. Bu dönem sonrasında Dolar kuru üzerinde yaratılan spekülasyonlar sebebiyle milli gelirin de 1,1 trilyon dolara ulaşmasının önüne set çekildi.

Milli Gelir Kaybı 370 Milyar Dolar!

Yaşanan olaylar sebebi ile milli gelirde yaşanan kayıp yaklaşık olarak 370 milyar Dolar olurken, bu kayıpta ağırlıklı olarak döviz kurlarını hedef alan saldırılar etkili oldu. Ortaya çıkartılması hedeflenen krizlere karşı oldukça dirençli bir duruş gösteren Türkiye ekonomisi ise, 2013 yılından bu yana kadar geçen süreçte Türk Lirası bazında yüzde 55’lik değer kaybı yaşadı. Aynı dönemde dolarda yaşanan yükseliş yüzde 120’ye kadar çıkarken, Türkiye ile aynı kategoride yer alan gelişmekte olan ülkelerin para birimlerindeki ortalama kayıp ise yüzde 23 düzeyinde, dolardaki artış ise yüzde 45 düzeyinde gerçekleşti.

Dünya’nın En Büyük 13’üncü Ekonomisi!

Türkiye’nin geçen bu süreç içerisinde gelişmekte olan ülkeler kategorisindeki ortalamaya sahip olarak yüzde 23 düzeyinde değer kaybı ve yüzde 45’lik dolar değeri artışı yaşaması halinde mevcut Türkiye ekonomisi 1 trilyon 120 milyon dolara ulaşarak, dünyanın en büyük 13’üncü ekonomisine sahip bir ülke konumuna gelecekti.

Kapasite Kullanım Oranı Zirveye Yerleşti

Üçüncü çeyrek içerisinde global düzeydeki en fazla büyüme kaydeden ülke ünvanına kavuşması beklenen Türkiye için olumlu yönde gelişmeler yaşanmaya devam ediyor. İmalat sanayi kapasitesi kullanım oranı, yüzde 79,9’a çıkarak, son 10 yılın en yüksek Kasım ayı verisi olarak kayıtlara geçerken, bir önceki ay yüzde 0,2 oranında, bir önceki yıla yüzde 1,9 oranında artış yaşanarak Ağustos 2008 tarihinden bu yana en yüksek noktaya ulaşmış oldu.

Orhan Babaeski
Orhan Babaeskihttps://www.bankaciyim.net
Bankacılık sektörünü yakından takip eden Orhan Babaeski, bankacılık kariyeri alanında yaptığı araştırmaları içerikselleştirmeyi sever. Güncellemeler ve banka haberlerini yakından takip eden Orhan, kendi yorumlarıyla birlikte gelişmelerden haberdar olunması için içerikler hazırlar.

Merak ettiklerini sormak için:

Yorum alanını doldurun.
Lütfen adınızı buraya yazın

Aramıza Katılın

0BeğenenlerBeğen
0TakipçilerTakip Et
68TakipçilerTakip Et
2,210TakipçilerTakip Et
0AboneAbone Ol

Ticari Kredi Hesaplaması Nasıl Yapılır?

Ticari kredi, işletmelerin genişleme, ekipman yatırımı, stok finansmanı gibi çeşitli ihtiyaçlarını karşılamak için kullandığı...

Hayat Sigortası Kapsamı Nedir? Avantajları Nelerdir?

Hayat sigortası, sigortalı kişinin kendisini, yakınlarını çeşitli olumsuz durumlara karşı maddi olarak güvence altına...

TTNET Faturası Nasıl Ödenir ve Borç Öğrenme (ADIM ADIM)

İnternet erişimini sağlayan TTNET aboneleri için fatura ödeme ve sorgulama işlemleri artık çok daha...

Kripto Grafiklerini Anlama: Her Kripto Para Canlı Borsa Grafiklerini Aynı Gösterir mi?

Kripto para grafik analizi, kripto dünyasındaki tüccarlar ve yatırımcılar için temel bir beceridir. Bu...

Albaraka Türk Çağrı Merkezi Müşteri Temsilcisi Arıyor!

Albaraka Türk Katılım Bankası, banka personel alımları kapsamında yayınladığı iş ilanı ile İstanbul Ümraniye...

İmza Sirküsü ve İmza Beyannamesi: Fiyatları, Farkı, Örneği

İmza beyannamesi ile sirküsü çok fazla karıştırılan iki kavram. Günümüzde bu iki kavram birbirinin yerine kullanılmaktadır.