Ana SayfaGündemTüfenkci: Karekoda Karşı Farkındalık Artıyor

Tüfenkci: Karekoda Karşı Farkındalık Artıyor

Yayın tarihi:

Kategori:

Google Haberlere Abone Ol:

Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenci, 2017 yılında karşılıksız işlemi gerçekleştirilen çek sayısının bir önceki seneye kıyasla yüzde 44 oranında düşüş gösterdiğini, şuana kadar bankalar tarafından karekodlu basılan çek sayısının ise 25 milyona çıktığını söyledi.

435 Bin Karşılıksız Çek Var

1 Ocak 2017 itibari ile zorunlu olan karekod uygulamasıyla beraber karşılıksız çeklerde önemli ölçütte düşüş gözlemlendiği söyleyen Tüfenkci, 2017’de bankalara ibraz edilen ve yaklaşık olarak 784 milyar TL olan 20 milyon çekin karşılıksız olan kısmının 17 milyar TL tutarında olduğunu, bunun da 435 bin karşılıksız çeke tekabül ettiğini söyledi.

Tüfenkci: Karekoda Karşı Farkındalık Artıyor

2017 yıl ibrazında karşılıksız işlemi gerçekleştirilen çeklerin tüm çeklere oranının hem adet hem de tutar olarak yüzde 2,2 olduğunu söyleyen Tüfenkci, önceki seneye göre kıyaslama yapıldığı zaman çeklerin tutarının yüzde 38 oranında, keşideci sayısının yüzde 29 oranında, adet olarak ise yüzde 44 oranında düşüş gösterdiğini söyledi.  Karekodlu çek sistemiyle karşılıksız çek adetinde bir önceki seneye göre 1,5 puan, tutar bazında ise 1,7 puan düşüş meydana geldiğini söyleyen Tüfenci, ocak döneminde bankalara ibraz edilen 2,3 milyon çek olduğunu, bunların tutarının ise yaklaşık olarak 87 milyar TL olduğunu, bu çeklerin de 42 bin 626 tanesinin karşılıksız olduğunu söyledi. İbrazı gerçekleştirilen çeklerin tüm çeklere oranına bakıldığı zaman ise yüzde 1,9 olduğunu söyleyen Tüfenkci, geçen senenin ocak dönemine göre karşılıksız çek oranı adeti ile tutarında 1,2 puanlık düşüş gözlemlendiğini, bu yılın ocak döneminde 100 binden fazla karekod sorgulaması yapıldığını, uygulamanın yürürlüğe girdiği günden bugüne kadar ise toplamda 633 binden fazla sorgulama yapıldığını, karekodlu çeke karşı farkındalığın her güç yükseldiğini söyledi.

Tüfenci: Bono ve Senetlere de İtibar Kazandırmak İstiyoruz

Piyasa el değiştiren çek sayısının ise aylık bazda yaklaşık olarak 10 milyon olduğunu söyleyen Tüfenkci, bu kapsamda çeklerin sorgulanmasının da büyük bir önem taşıdığını, karekodlu çekte çok iyi bir performans yakaladıklarını, bono ve senetlere de itibar kazandırmak istediklerini, bunun için de Çek sistemin benzer şekilde yapı oluşturma için çalışma içinde olduklarını söyledi. 

Orhan Babaeski
Orhan Babaeskihttps://www.bankaciyim.net
Bankacılık sektörünü yakından takip eden Orhan Babaeski, bankacılık kariyeri alanında yaptığı araştırmaları içerikselleştirmeyi sever. Güncellemeler ve banka haberlerini yakından takip eden Orhan, kendi yorumlarıyla birlikte gelişmelerden haberdar olunması için içerikler hazırlar.

Merak ettiklerini sormak için:

Yorum alanını doldurun.
Lütfen adınızı buraya yazın

Aramıza Katılın

0BeğenenlerBeğen
0TakipçilerTakip Et
68TakipçilerTakip Et
2,210TakipçilerTakip Et
0AboneAbone Ol

Ticari Kredi Hesaplaması Nasıl Yapılır?

Ticari kredi, işletmelerin genişleme, ekipman yatırımı, stok finansmanı gibi çeşitli ihtiyaçlarını karşılamak için kullandığı...

Hayat Sigortası Kapsamı Nedir? Avantajları Nelerdir?

Hayat sigortası, sigortalı kişinin kendisini, yakınlarını çeşitli olumsuz durumlara karşı maddi olarak güvence altına...

TTNET Faturası Nasıl Ödenir ve Borç Öğrenme (ADIM ADIM)

İnternet erişimini sağlayan TTNET aboneleri için fatura ödeme ve sorgulama işlemleri artık çok daha...

Kripto Grafiklerini Anlama: Her Kripto Para Canlı Borsa Grafiklerini Aynı Gösterir mi?

Kripto para grafik analizi, kripto dünyasındaki tüccarlar ve yatırımcılar için temel bir beceridir. Bu...

Albaraka Türk Çağrı Merkezi Müşteri Temsilcisi Arıyor!

Albaraka Türk Katılım Bankası, banka personel alımları kapsamında yayınladığı iş ilanı ile İstanbul Ümraniye...

İmza Sirküsü ve İmza Beyannamesi: Fiyatları, Farkı, Örneği

İmza beyannamesi ile sirküsü çok fazla karıştırılan iki kavram. Günümüzde bu iki kavram birbirinin yerine kullanılmaktadır.