Ana SayfaGündemŞubat Ayında Karşılıksız Çeklerin Tutar ve Adetleri Azaldı

Şubat Ayında Karşılıksız Çeklerin Tutar ve Adetleri Azaldı

Yayın tarihi:

Kategori:

Google Haberlere Abone Ol:

Türkiye Bankalar Birliği (TBB) Risk Merkezi, 2018 şubat dönemine ait çek raporunu yayımladı.

Yayımlanan rapora göre, 2018 yılının ocak ile şubat aylarında bankalara ibraz ailen297 bin keşideciye ait olan toplamdaki 3,9 milyon tane çekin tutarı 155 milyar lira olarak açıklandı. 2017 yılının aynı dönemi ile kıyaslama yapıldığı zaman çek tutarında yüzde 23 oranında, keşideci sayısında yüzde 0,3 oranında, çeklerin toplam adetinde ise yüzde 6 oranında artış meydana geldi.

Şubat döneminde, bankalara ibraz anında karşılıksız çıkan 15 bin keşideciye ait olan 73 bin adet çekin toplam tutarı ise 3,2 milyar lira olarak açıklandı. Karşılıksız işlemi gerçekleştirilen 5 bin 319 keşideciye ait olan toplam 9 bin 580 adet çekin ödemesi de sonradan yapıldı. Yapılan ödeme tutarı ise 368 milyar liraya tekabül etti. 2017 yılının aynı dönemi ile kıyaslama yapıldığı zaman ise çeklerin tutarında yüzde 16 oranında, keşideci sayısında yüzde 34 oranında, çeklerin toplam adetinde yüzde 32 oranında düşüş meydana geldi.

Karşılıksız işlemi gerçekleşen çeklerin bankalara ibraz edilen çeklere oranı incelendiği zaman tutar bazında geçen senenin aynı dönemi ile karşılaştırıldığı zaman 0,6 puan değerinde azaldı. Bu azalma ile yüzde 2,1 oranına tekabül etti. Adet bazında da 0,8 puan değerinde azalarak yüzde 1,9’a tekabül etti.

İstanbul Yine 1. Sırada!

Yayımlanan rapora göre, karşılıksız işlemi yapılan çeklerin miktarı ile keşideci sayısının en fazla olduğu iller İstanbul, Ankara, İzmir, Bursa ve Antalya oldu. Tutar bazında karşılıksız işlemi gerçekleşen çeklerin ibraz edilen çeklere oranının en fazla olduğu iller ise yüzde 7,7 oranı ile Osmaniye, yüzde 6,9 oranı ile Mardin, yüzde 5,5 oranı ile Artvin, yüzde 5,1 oranı ile Sivas, yüzde 4,8 oranı ile de Kırıkkale yer aldı.

Orhan Babaeski
Orhan Babaeskihttps://www.bankaciyim.net
Bankacılık sektörünü yakından takip eden Orhan Babaeski, bankacılık kariyeri alanında yaptığı araştırmaları içerikselleştirmeyi sever. Güncellemeler ve banka haberlerini yakından takip eden Orhan, kendi yorumlarıyla birlikte gelişmelerden haberdar olunması için içerikler hazırlar.

Merak ettiklerini sormak için:

Yorum alanını doldurun.
Lütfen adınızı buraya yazın

Aramıza Katılın

0BeğenenlerBeğen
0TakipçilerTakip Et
68TakipçilerTakip Et
2,210TakipçilerTakip Et
0AboneAbone Ol

Hayat Sigortası Kapsamı Nedir? Avantajları Nelerdir?

Hayat sigortası, sigortalı kişinin kendisini, yakınlarını çeşitli olumsuz durumlara karşı maddi olarak güvence altına...

TTNET Faturası Nasıl Ödenir ve Borç Öğrenme (ADIM ADIM)

İnternet erişimini sağlayan TTNET aboneleri için fatura ödeme ve sorgulama işlemleri artık çok daha...

Kripto Grafiklerini Anlama: Her Kripto Para Canlı Borsa Grafiklerini Aynı Gösterir mi?

Kripto para grafik analizi, kripto dünyasındaki tüccarlar ve yatırımcılar için temel bir beceridir. Bu...

Albaraka Türk Çağrı Merkezi Müşteri Temsilcisi Arıyor!

Albaraka Türk Katılım Bankası, banka personel alımları kapsamında yayınladığı iş ilanı ile İstanbul Ümraniye...

İmza Sirküsü ve İmza Beyannamesi: Fiyatları, Farkı, Örneği

İmza beyannamesi ile sirküsü çok fazla karıştırılan iki kavram. Günümüzde bu iki kavram birbirinin yerine kullanılmaktadır.

Kariyer Yolculuğu: Denizbank Kariyer ve Kariyer Planlaması!

Denizbank Kariyer basamaklarına adım atmanın bir diğer yolu ise staj programlarına katılmaktadır. Staj sonrasında adayların mezun olmaları halinde banka tarafından iş fırsatları doğar.