Ana SayfaSağlıkAilenizde Genetik Kalp Rahatsızlığı Varsa, Dikkat Etmeniz Gerekenler

Ailenizde Genetik Kalp Rahatsızlığı Varsa, Dikkat Etmeniz Gerekenler

Yayın tarihi:

Kategori:

Google Haberlere Abone Ol:

Bu içerikte neler var?

    Hayati risk nedenleri arasında dünyada ilk sıralarda yer alan kalp hastalıkları sıklıkla genetik geçişli olabiliyor. Ailesinde kalp hastalığı öyküsü olan bireylerin beslenme alışkanlıklarından fiziksel aktivitelerine, iş tempolarından yaşam stillerine çok daha dikkatli olması gerekiyor. Prof. Dr. Harun Arbatlı, kalıtsal kalp hastalıklarına karşı alınması gereken önlemler hakkında bilgi verdi. 

    GENETİK GEÇMİŞ ÖNEMLİ İPUÇLARI VERİYOR

    Kalp ve damar hastalıklarının kaynağında önemli oranda genetik nedenler bulunmaktadır. Kalp rahatsızlıklarının önlenmesi ve tedavi edilmesi için genetik faktörler ön planda değerlendirilmelidir. İnsanların soyağacında yer alan rahatsızlıklar, önemli ipuçları barındırmaktadır. Hastalıkların önlenmesinde; damar sertliği, yüksek tansiyon ya da diyabet gibi genetik faktörlere bağlı aile hikayesinin bilinmesi önemli yer tutmaktadır. Son dönemlerde bilimsel araştırmaların önemli bir kısmı hastalık tanısında kullanılabilecek genetik farklılıkların araştırılmasına yönelik olarak yapılmaktadır. Ailesinde kalp rahatsızlığı hikayesi olan kişilerin sağlık kontrollerinin erken yaşta başlaması ve yaşam şeklinin buna göre düzenlenmesi, ileriki yıllarda doğacak rahatsızlıkların önüne geçebilmektedir.

    KALP SAĞLIĞI BİLİNCİ ÇOCUKLUK ÇAĞINDA OLUŞTURULMALI

    Kalp hastalıklarının oluşumunda genetik faktörlerle birlikte çevresel faktörler, zararlı alışkanlıklar ve beslenme alışkanlığı da önemli rol oynamaktadır. Tedavi aşamasında hastayla birlikte bu etkenler de de göz önünde bulundurularak tedavi planı oluşturulmalıdır. Kalp ve damar hastalıklarını oluşturan yıpranma, çok erken yaşta başlamaktadır. Kolesterol birikimlerine bağlı yağ çizgileri 10 yaşından itibaren bile görülebilmektedir. Özellikle ailesinde kalp rahatsızlığı hikayesi bulunan kişilerin beslenme alışkanlıkları erken yaşlarda düzene sokulmalıdır. Şeker tüketimi her yaş için tehlike oluşturmakla birlikte tat alma duyusunun en fazla olduğu çocukluk çağında özellikle dikkat edilmesi gereken bir durumdur. Aynı şekilde raf ömrünü uzatan trans yağların kullanıldığı rafinerize edilmiş, metabolizmayı zorlayan gıdalardan uzak durulmalıdır. Bunların yanında dikkat edilmesi gereken bir nokta da son zamanlarda gıdalarda sıkça kullanılan mısır şurubunun, çok hızlı insülin salınımı sağlayarak erken yaşta diyabet ve obezite oluşmasına neden olabilmesidir.

    KALP HASTALARI BU 11 ŞEYİ SAKIN YAPMAYIN! BİLGİSAYARIN BAŞINDAN KALKMAMAK KALBİ YORUYOR

    Bilgisayar ve telefon gibi teknolojilerin günlük hayatın içinde fazlaca yer alması, hareketsiz bir yaşamı da beraberinde getirmektedir. Günümüzde pek çok insan yerinden kalkmadan tüm beslenme ihtiyaçlarını da bilgisayar başında karşılamaktadır. Bu sırada fast food ve sağlıksız atıştırmalıkların da tüketimi artmaktadır. Bu durum metabolizmayı yavaşlatmakta ve pek çok organla birlikte kalbe de zarar vermektedir. Özellikle ailesinde kalp ve damar hastalığı olan bireyler de bu tablo ciddi sorunlara neden olabilmektedir. KALBİNİZİ KORUMAK İÇİN BUNU YAPIN! SPORA BAŞLAMADAN ÖNCE

    KALP SAĞLIĞINIZDAN EMİN OLUN 

    Son dönemlerde spor esnasında ve sonrasında ani kalp ölümleri artış göstermektedir. Bunun nedeni, genellikle doğumla birlikte ortaya çıkan ancak tespit edilememiş kalp problemleridir. Bebekler dünyaya geldiklerinde doğumsal bozukluklar kendisini belli ederken, küçük kalp deliği ya da kapak çevresindeki darlıklar gibi bazı problemler her zaman belirti vermeyebilir. Bu nedenle aradan yıllar geçtikten sonra bile sportif faaliyete başlayan kişiler potansiyel tehlikelere maruz kalabilmektedir. Spora başlamadan önce uzman doktor muayenesinden geçilmesi, eko-kardiyografik incelemeler yapılması; diyabet eğilimi, kolesterol değerlerinin belirlenmesi ile metabolik değerlendirmenin yapılması çok önemlidir. Bu sayede spor sırasında aniden ortaya çıkabilecek kalp krizi ve benzer risklerin önüne geçilebilmektedir.

    Orhan Babaeski
    Orhan Babaeskihttps://www.bankaciyim.net
    Bankacılık sektörünü yakından takip eden Orhan Babaeski, bankacılık kariyeri alanında yaptığı araştırmaları içerikselleştirmeyi sever. Güncellemeler ve banka haberlerini yakından takip eden Orhan, kendi yorumlarıyla birlikte gelişmelerden haberdar olunması için içerikler hazırlar.

    Merak ettiklerini sormak için:

    Yorum alanını doldurun.
    Lütfen adınızı buraya yazın

    Aramıza Katılın

    48,216BeğenenlerBeğen
    11,397TakipçilerTakip Et
    63TakipçilerTakip Et
    2,247TakipçilerTakip Et
    0AboneAbone Ol

    Kuveyt Türk Gişe Yetkilisi Alımları Yapıyor!

    Türkiye'de 300'den fazla şubesi olan ve 5000'den fazla da çalışanı olan Kuveyt Türk Katılım Bankası bünyesinde istihdam etmek için Gişe Yetkilisi alımı yapacağını duyurdu.

    Yurt İçi Piyasaları TCMB Faiz Kararına Odaklandı!

    Küresel piyasalarda, ABD Merkez Bankası toplantısından sonra süregelen belirsizlikler sebebiyle negatif bir seyir izlenirken,...

    Emeklilere Müjde: En Düşük Emekli Maaşları 7.500 TL Oldu!

    Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, dün akşam davet edildiği canlı yayın programında önemli açıklamalarda bulundu....

    Banka Mülakatında Başarılı Olmanın Sırrı Soruları Bilmekten Geçer!

    Bankaların düzenlediği sınavlar, mezun olunan bölümler gibi birçok şartı başarılı bir şekilde arkada bırakan bankacı adayları, genellikle mülakat aşamasında bir takım sorunlar yaşamaktadır. Bu yüzden banka mülakatında sorulan sorulara genel bir yaklaşım ile bilgilendirme yapmak istedik.

    Bankalar EYT’liler için Yarışıyor: EYT Destek Kredisi Hazırlandı!

    Neredeyse 2,5 milyon insanın EYT’den faydalanarak emekli olması, bankalardaki rekabet ortamını artırdı. Bir yandan...

    4 Banka Müfettiş Yardımcısı Alımı Yapıyor!

    2023 yılı güncel banka iş ilanları arasında yer alan duyurulara göre 4 banka Müfettiş...