Ana SayfaBankacılıkDüşük Kredi Puanımla Kredi Çekebilir miyim? Nasıl Kredi Çekerim?

Düşük Kredi Puanımla Kredi Çekebilir miyim? Nasıl Kredi Çekerim?

Kredi Puanım Düşük Kredi Çekebilir miyim? Nasıl Kredi Çekerim? Kredi Puanı Düşük Olanlar Ne Yapmalı? Kredi Puanı Nasıl Yükselir? Detaylar İçin...

Yayın tarihi:

Kategori:

Google Haberlere Abone Ol:

Düşük kredi puanı, günümüzde birçok insanın şikayetçi olduğu konulardan biridir. Özellikle nakit ihtiyacı olan ve bu ihtiyacı banka kredisiyle karşılamak isteyen birçok tüketici, kredi notunun düşük olmasından muzdariptir. Peki, düşük kredi puanıyla kredi çekebilmek mümkün mü? Kredi notu düşük olanlar ne yapmalı? Kredi notu nasıl yükseltilir? İşte tüketicini en çok merak ettiği bu soruların cevapları…

Kredi Puanım Kötü Kredi Çekebilir Miyim?

Kredi Puanım Kötü Kredi Çekebilir Miyim?
Kredi Puanım Kötü Kredi Çekebilir Miyim?

Nakit ihtiyacı olan ve bu ihtiyacını yakınlarından edinemeyen kişiler için finans kurumları tarafından kredi hizmeti verilmektedir. Kredi çeken bir kişi aldığı tutarı belirli oranda faiz ve önceden belirlenen vade süresi içerisinde ödemek zorundadır. Bankalar, toplu bir şekilde para verdikleri için, kredi vermeden önce bazı noktaları göz önünde bulundurmaktadır.

Kredi çekmek için başvuran bir kişi için kredi puanı konusu son derece önemlidir. Bankalar bu puanı göz önüne alarak işlem yapmaktadır. Kredi değerlendirmesi sonucunda düşük kredi puanına sahip olduğu tespit edilen kişilerin kredi çekme işlemi zora girmektedir. Kredi notu son derece önemli bir konu olmasına rağmen kredi verilmesinde tek etken değildir. Bu nedenle kredi notu yeterli düzeyde olmayan kişiler de bazı şartları yerine getirerek kredi çekebilir.

KKB Nedir?

Bankaları ve kredi çekmek isteyen müşterileri ilgilendiren kredi puanı KKB sistemi ile ortaya çıkarılmaktadır. KKB, kredi kayıt bürosunun kısaltılmış halidir. Bankadan kredi çeken, kredi kartı kullanan, kredili mevduat hesabına sahip olan tüm kullanıcılar KKB sistemi içerisinde yer almaktadır. Bu sisteme tüm bankalar tarafından bilgi aktarımı yapıldığı için ülkemizdeki en güvenilir sistemdir. Bu nedenle kredi çekme konusunda en önemli unsur olarak göze çarpmaktadır.

KKB puanı, birçok faktör göz önüne alınarak hesaplanmaktadır. Bu sistemde krediyi çekmek isteyen kişinin daha önce kaç bankadan kredi çektiği, bu kredilerin geri ödemesini düzenli olarak yapıp yapmadığı, en son ne zaman kredi kullandığı, kredi kartı ödemelerini düzenli bir şekilde yapıp yapmadığı, güncel borç miktarı, öğrenim durumu, gelir durumu, daha önce hangi bankalarda işlem yaptığı gibi unsurlar yer almakta ve ortaya bir puan çıkarılmaktadır.

Kredi çekmek için bankaya başvuran kişiyle ilgili banka tarafından sorgulama yapılarak son durum hakkında bilgi alınmaktadır. Bu noktada düşük KKB puanına sahip olan kişiler için kredi cevabı genellikle olumsuz sonuçlanmaktadır. Düşük kredi puanı ile kredi çekmek isteyen kişiler bazı yöntemleri kullanarak kredilerine olumlu yanıtı alabilirler.

KKB Puanı Risk Göstergesi

KKB yani Kredi Kayıt Bürosu tarafından ortaya çıkarılan rakamlar risk unsurunu gözler önüne sermektedir. Genel anlamıyla risk tablosunda oluşan puanlar ve bu puanların karşılıkları şu şekilde oluşmuştur:

  • 0-699: En Riskli Grup
  • 700-1099: Orta Riskli Grup
  • 1100-1499: Az Riskli Grup
  • 1500-1699: İyi Kredi Puanı Alan Grup
  • 1700-1900: Çok İyi Kredi Puanı Alan Grup

Görüldüğü gibi düşük KKB puanı alan kişiler en riskli ve orta riskli olarak değerlendirilmektedir. Bu kişilerin bankalara yaptıkları başvurular genellikle reddedilmektedir. Düşük kredi puanı nedeniyle kredi başvurusu reddedilen kişiler bu konuda umudunu kaybetmemeli ve bazı farklı şartları yerine getirmelidir. Bu şekilde kredi talebine olumlu cevap gelmekte ve ihtiyacınız görülmektedir.

Düşük Kredi Puanı Olanlar Ne Yapmalı?

Bankaların kredi öderken göz önünde bulundurduğu kredi puanı düşük olan kişiler bazı şartları yerine getirerek kredi çekebilirler. Bu şartlar bankalara göre ve çekilen kredinin yapısına göre farklılık gösterebilir ancak genel anlamda şartlar birbirine benzerdir. Düşük KKB puanı alan kişiler şu şartları yerine getirebilirler:

Teminat Göstermek: Kredi çekmek için başvuran ancak kötü puan değerlendirmesine sahip olan kişiler teminat gösterebilirler. Kredi için teminat gösterilmesi, geri ödememe riskini azaltacağı için bankalar tarafından genellikle olumlu yanıt verilmektedir. Krediye teminat olacak taşınabilir ya da taşınmaz teminatı için de bazı şartlar aranmaktadır.

Teminat olarak gösterilecek olan taşınmaz, krediye başvuran kişinin üzerine olmalıdır. Teminat olarak gösterilen tüm gayrimenkullerin projeye aykırı ek yapıları olmamalıdır. Taşınmaz, farklı kişilerin adınaysa tüm hak sahiplerinin imzası gerekmektedir. Teminat olan yani ipotek olarak verilecek olan taşınmaz, yeni bir yapı ise en az %80’lik kısmı tamamlanmış olmalıdır.

Kefil Göstermek: Kredi çekmek isteyen ancak düşük kredi puanına sahip olan kişiler kefil göstererek kredi çekebilirler. Bunun için kefil olarak gösterilecek kişinin düşük KKB puanına sahip olmaması gereklidir. Kefil olacak kişinin gerektiğinde borcu ödeyecek gelire sahip olması gerekmektedir. Ayrıca, kefil olacak kişinin eşinin imzası da gereken unsurlar arasında yer almaktadır. Sabit gelire sahip olan ve şartları karşılayan kişiler kefil olarak kabul edilmektedir.

Düşük Tutarlı Kredi Kullanmak: Yapılan değerlendirmede krediye başvuran kişi düşük kredi puanına sahip olsa dahi, geliri yüksek ve istediği kredi miktarı düşükse kredi isteği genellikle onaylanmaktadır. Yani, aylık gelirine oranla ödeyebileceği miktarı talep eden kişilerin kredi talepleri genellikle olumlu sonuçlanmaktadır.

Kredi Puanı Nasıl Yükselir?

Kredi çekmek isteyen ancak kredi puanı düşük olduğu için başvurusu reddedilen kişiler geçici çözümler üretebilir ancak en kalıcı çözüm, bu puanın yükselmesini sağlamaktadır. Düşük kredi puanını yükseltmek sizin elinizdedir. Öncelikle daha önce çekmiş olduğunuz kredilerin ödemesini aksatmamaya özen göstermelisiniz. Bunun yanı sıra, kredi kartı ödemelerinde de arada zorluk çekseniz bile, en azından minimum ödeme tutarını yatırmalısınız.

Önceki dönemde kredi çeken ancak ödeyemediği için kredi puanı düşük olan kişiler, ilgili kurumlarla anlaşma yoluna gidebilir. Kredi borcunuzu belirli döneme yayarak ödeyebilir ve böylece hukuki anlamda da rahatlayabilirsiniz. Yani, kredi borcunuzu hiç ödememek yerine zorlanarak da olsa ödemeniz puanınızın artmasını sağlayacaktır. Bu da kredi başvurularınızın kısa sürede olumlu şekilde yanıtlanmasını sağlamaktadır. Kredi borçlarınıza ve bankalarla ilgili tüm hesap işlemlerinize dikkat ederek bu sorunu çözüme kavuşturabilirsiniz.

Orhan Babaeski
Orhan Babaeskihttps://www.bankaciyim.net
Bankacılık sektörünü yakından takip eden Orhan Babaeski, bankacılık kariyeri alanında yaptığı araştırmaları içerikselleştirmeyi sever. Güncellemeler ve banka haberlerini yakından takip eden Orhan, kendi yorumlarıyla birlikte gelişmelerden haberdar olunması için içerikler hazırlar.

Merak ettiklerini sormak için:

Yorum alanını doldurun.
Lütfen adınızı buraya yazın

Aramıza Katılın

0BeğenenlerBeğen
0TakipçilerTakip Et
68TakipçilerTakip Et
2,210TakipçilerTakip Et
0AboneAbone Ol

Ticari Kredi Hesaplaması Nasıl Yapılır?

Ticari kredi, işletmelerin genişleme, ekipman yatırımı, stok finansmanı gibi çeşitli ihtiyaçlarını karşılamak için kullandığı...

Hayat Sigortası Kapsamı Nedir? Avantajları Nelerdir?

Hayat sigortası, sigortalı kişinin kendisini, yakınlarını çeşitli olumsuz durumlara karşı maddi olarak güvence altına...

TTNET Faturası Nasıl Ödenir ve Borç Öğrenme (ADIM ADIM)

İnternet erişimini sağlayan TTNET aboneleri için fatura ödeme ve sorgulama işlemleri artık çok daha...

Kripto Grafiklerini Anlama: Her Kripto Para Canlı Borsa Grafiklerini Aynı Gösterir mi?

Kripto para grafik analizi, kripto dünyasındaki tüccarlar ve yatırımcılar için temel bir beceridir. Bu...

Albaraka Türk Çağrı Merkezi Müşteri Temsilcisi Arıyor!

Albaraka Türk Katılım Bankası, banka personel alımları kapsamında yayınladığı iş ilanı ile İstanbul Ümraniye...

İmza Sirküsü ve İmza Beyannamesi: Fiyatları, Farkı, Örneği

İmza beyannamesi ile sirküsü çok fazla karıştırılan iki kavram. Günümüzde bu iki kavram birbirinin yerine kullanılmaktadır.