Ana SayfaSağlıkUzmanlar uyardı, bilinçsizce tüketilen tuz felç…

Uzmanlar uyardı, bilinçsizce tüketilen tuz felç…

Yayın tarihi:

Kategori:

Google Haberlere Abone Ol:

Adıyaman ’ın Kahta ilçe Devlet Hastanesinde görevli Dahiliye Uzmanı Dr. Engin Ataman aşırı tuz tüketimine dikkat çekerek bilinçsizce kullanılan tuzun kişi felç edebileceğini söyledi. Uzm. Dr. Ataman, “Türk Hipertansiyon ve Böbrek Hastalıkları Derneğinin 2012 yılında yayınladığı çalışmaya göre, Türkiye ’de günlük ortalama tuz tüketimi kişi başı 15 gram kadardır. Dünya Sağlık Örgütü (WHO) ’nün yetişkin ve çocuklarda tuz alımına yönelik yayınladığı Rapora (2012) göre ise günlük alınması önerilen tuz miktarı 5 gramın altında olmalıdır. Yani ülke olarak günlük almamız gerekenin 3 katı kadar tuz tüketmekteyiz.

Tuz sodyum ve klor denilen iki mineralden oluşmaktadır. Özellikle sodyum vücut için elzem bir mineraldir. Sodyum organizmada sıvı ve asit-baz dengesinin sağlanmasında rol oynar. Sinir-kas çalışmasında elektro-kimyasal uyarıları sinir hücresi boyunca taşıyarak uyarının kasa iletilmesini sağlar. Vücutta elektrik akımını iletir. Sodyum yetersizliğinde kusma, zihin bulanıklığı, kas yorgunluğu, ağrılar ve solunum yetersizliği gibi belirtiler görülür. Ancak fazla tuz tüketimi vücudun sıvı ve asit-baz dengesinde bozulmaya sebep olarak özellikle tansiyon ve kalp hastalıklarının gelişimine zemin hazırlar ve kalp, böbrek, tansiyon hastalığı olanların tedaviye yanıtını azaltıp bu tür hastalıkların daha gürültülü seyretmesine sebep olur. Felç geçirmeye kadar bile ilerleyebilir. Kalsiyumun böbrek üzerinden atılımını da bozarak kalsiyum eksikliğine sebep olarak osteoporoza ve böbrek taşı oluşumuna sebep olur. Peki, tuz tüketimini azaltmak için ne yapmak gerekir. Toplumumuzda yemeklere bakmadan tuz atmak gibi bir huyumuz var. İlk önce bunu bırakmamız lazım. Sofraya kesinlikle tuz koymamak gerekir. Yemekleri tatlandırmak için maydanoz, kekik, dereotu, rezene, fesleğen gibi aroma vericileri kullanmak gerekir. Tuzu azaltılmış veya tuzsuz taze besinler tüketmek gerekir. Konserve, hazır ve rafine edilmiş gıdalardan uzak durmak gerekir. Özelikle peynir ve zeytin gibi yiyecekleri bir gün önceden suya basıp tuzu iyice alındıktan sonra tüketmek gerekir. Aşırı tuzlu çerez ve ambalajlı gıda ile maden sularından uzak durmak gerekir. İyot yetersizliği ve guatrı önlemek için tuzu iyotlamak gerekir. İyotlu tuz kullanımı, iyot yetersizliği hastalıkları ile bebek ve çocuklarda büyüme, zeka geriliğinin önlemesinde etkilidir” ifadelerini kullandı. 

HÜSEYİN TÜRKOĞLU
ADIYAMAN 

Orhan Babaeski
Orhan Babaeskihttps://www.bankaciyim.net
Bankacılık sektörünü yakından takip eden Orhan Babaeski, bankacılık kariyeri alanında yaptığı araştırmaları içerikselleştirmeyi sever. Güncellemeler ve banka haberlerini yakından takip eden Orhan, kendi yorumlarıyla birlikte gelişmelerden haberdar olunması için içerikler hazırlar.

Merak ettiklerini sormak için:

Yorum alanını doldurun.
Lütfen adınızı buraya yazın

Aramıza Katılın

0BeğenenlerBeğen
0TakipçilerTakip Et
68TakipçilerTakip Et
2,210TakipçilerTakip Et
0AboneAbone Ol

Hayat Sigortası Kapsamı Nedir? Avantajları Nelerdir?

Hayat sigortası, sigortalı kişinin kendisini, yakınlarını çeşitli olumsuz durumlara karşı maddi olarak güvence altına...

TTNET Faturası Nasıl Ödenir ve Borç Öğrenme (ADIM ADIM)

İnternet erişimini sağlayan TTNET aboneleri için fatura ödeme ve sorgulama işlemleri artık çok daha...

Kripto Grafiklerini Anlama: Her Kripto Para Canlı Borsa Grafiklerini Aynı Gösterir mi?

Kripto para grafik analizi, kripto dünyasındaki tüccarlar ve yatırımcılar için temel bir beceridir. Bu...

Albaraka Türk Çağrı Merkezi Müşteri Temsilcisi Arıyor!

Albaraka Türk Katılım Bankası, banka personel alımları kapsamında yayınladığı iş ilanı ile İstanbul Ümraniye...

İmza Sirküsü ve İmza Beyannamesi: Fiyatları, Farkı, Örneği

İmza beyannamesi ile sirküsü çok fazla karıştırılan iki kavram. Günümüzde bu iki kavram birbirinin yerine kullanılmaktadır.

Kariyer Yolculuğu: Denizbank Kariyer ve Kariyer Planlaması!

Denizbank Kariyer basamaklarına adım atmanın bir diğer yolu ise staj programlarına katılmaktadır. Staj sonrasında adayların mezun olmaları halinde banka tarafından iş fırsatları doğar.